CEKODOK DURIAN


Assalamualaikum dan Salam Syawal

kebetulan sekarang durian sedang bermusim
sedap juga kalau bersarapan cekodok dengan perasa durian

jom pekena sepiring
mungkin akan bertambah jadi dua-tiga piring !

Bahan A
7 biji pisang emas yang ranum ( pisang yang saya gunakan ini bersaiz kecil. Jika sederhana besar boleh lah gunakan dalam 4 atau 5 biji)
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu makan gula putih
2 ulas isi durian
sedikit garam

Bahan B
Minyak secukupnya (untuk goreng tenggelam)

Cara-Cara Memasak
1. Satukan kesemua bahan A. Lenyek Pisang dan gaulkan rata
2. Panaskan minyak dalam kuali.
3. Basahkan tangan terdahulu. Jemput adunan dan masukkan kedalam minyak yang sederhana panas.
4. Balik balikkan.
5. Angkat apabila warna cekodok bertukar keperangan.

* Selamat menjamu selera ... 

No comments:

Powered by Blogger.