KARI AYAM REBUNG MADU ... sedap tau !!!



Assalamualaikum...
Biasa makan rebung madu ?
sedap tau...
manis rasa rebung tu

Di bawah ni rupa rebung madu yang siap di tuai ..gambar ehsan dari Mr Google


Ha..yang bawah ni pulak pokok rebung yang ditanam
tanam dalam pasu ja ...
dapat juga merasa hasil nya kan
gambar ni diambil ketika ia masih dalam proses pertumbuhan
boleh lah setakat untuk digukan dengan se ekor ayam...

Jom kita terjah resepi rebung madu ni yang dimasak dengan ayam
sedap ...nyum nyum nyum nyum  !!!

Bahan A
Minyak untuk menumis (anggaran 1/2 cawan)
1 kuntum Bunga Lawang
2 kuntum Bunga Cengkih
2 biji Buah Pelaga
1 batang Kulit Kayu Manis
2 tangkai Daun Kari
3 ulas Bawang Putih (dimayang)
3 ulas bawang merah (dimayang)
1 inci Halia (di hiris nipis memanjang)

Bahan B (Campur semua sekali)
3 sudu besar penuh Serbuk Kari Ayam
1 cawan air
2 keping Asam gelugor
Garam

Bahan C
Santan Cair dari 1/2 biji kelapa

Bahan D
1/2 ekor Ayam (dipotong mengikut saiz kesukaan)
Rebung madu (yang telah di kupas kulit nya dan di potong anggaran 1/2 inci tebal)

Bahan E
2 biji cili hijau (di belah 2 dan dibuangkan biji nya)

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak didalam periuk.
2. Tumis bahan A, goreng sehingga bawang bertukar hampir keperangan dan berbau harum.
3. Masukkan Bahan B dan masak sehingga rempah mendidih, terus dikecilkan api .
4. Teruskan memasak sehingga terbit minyak yang banyak. Pastikan rempah sentiasa di kacau selalu untuk menggelakkan ia berkerak.
5. Masukkan bahan C seterusnya dikacau supaya santan bercampur sempurna dengan rempah.
6. Terus masukkan bahan D dan kecilkan. Biar ayam masak secara perlahan-lahan dengan sempurna.
7. Sebelum angkat, masukkan Bahan E.Biarkan 5 minit dan boleh di hidangkan.

* Selamat menjamu selera ...

1 comment:

  1. Assalamualaikum tuan rumah.... saya letak tepi dulu tu ayam, nak ratah rebung madunya!

    ReplyDelete

Powered by Blogger.