Kepak Ayam GORENG BEREMPAH yang best ...
Assalamualaikum...
Hari ni ronda ronda rumah Nadz pula di alamat Cute Oven, Small Kitchen.
Nampak sedap juga resepi ayam-goreng-berempah-sedap beliau.
emmmm...
memang sedap sungguh
ditambah dengan ada nya daun limau purut dan sedikit serbuk kari
jom kita cuba .....
Terima Kasih Nadz berkongsi resepi ini...
Bahan A
Minyak untuk menggoreng
1/2 ekor ayam (*saya gunakan kepak ayam)
1-2 sudu besar serbuk kari daging
Sedikit serbuk cili atau cili kisar(optional)
Garam secukup rasa
1 helai daun limau purut (diracik halus)
Bahan B (di tumbuk atau dimesin kering halus)
2 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
Bahan C (ditumbuk atau diikisar kasar. Kalau halus tak sedap)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup(ganti serbuk kunyit pun ok)
2 batang serai
Cara-Cara Menyediakan nya:-
1. Basuh ayam dan potong kecil. Toskan.
2. Masukkan ayam dan semua bahan(B) kisar halus dan kasar(C) beserta bahan-bahan yang lain ke dalam mangkuk besar. Gaul biar rata dan rempah ratus menyaluti ayam.
3. Perap dulu dalam 1 jam sebelum digoreng. Perap lama sikit lagi best.
4. Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana.
5. Angkat dan toskan. Angkat sekali rempah-rempah yang jatuh ke dasar kuali semasa menggoreng.
* Rempah ni yang best
Kalau tak angkat terus nanti rempah-rempah tu hangit dan pahit.
Teruskan menggoreng hingga habis.
6. Bolehlah dihidangkan ketika panas-panas.
* Selamat Menjamu Selera ...
Hari ni ronda ronda rumah Nadz pula di alamat Cute Oven, Small Kitchen.
Nampak sedap juga resepi ayam-goreng-berempah-sedap beliau.
emmmm...
memang sedap sungguh
ditambah dengan ada nya daun limau purut dan sedikit serbuk kari
jom kita cuba .....
Terima Kasih Nadz berkongsi resepi ini...
Bahan A
Minyak untuk menggoreng
1/2 ekor ayam (*saya gunakan kepak ayam)
1-2 sudu besar serbuk kari daging
Sedikit serbuk cili atau cili kisar(optional)
Garam secukup rasa
1 helai daun limau purut (diracik halus)
2 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
Bahan C (ditumbuk atau diikisar kasar. Kalau halus tak sedap)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup(ganti serbuk kunyit pun ok)
2 batang serai
Cara-Cara Menyediakan nya:-
1. Basuh ayam dan potong kecil. Toskan.
2. Masukkan ayam dan semua bahan(B) kisar halus dan kasar(C) beserta bahan-bahan yang lain ke dalam mangkuk besar. Gaul biar rata dan rempah ratus menyaluti ayam.
3. Perap dulu dalam 1 jam sebelum digoreng. Perap lama sikit lagi best.
4. Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana.
5. Angkat dan toskan. Angkat sekali rempah-rempah yang jatuh ke dasar kuali semasa menggoreng.
* Rempah ni yang best
Kalau tak angkat terus nanti rempah-rempah tu hangit dan pahit.
Teruskan menggoreng hingga habis.
6. Bolehlah dihidangkan ketika panas-panas.
* Selamat Menjamu Selera ...
ada letak daun limau purut yer? mesti aromanya memikat kalbu..:)
ReplyDeleteye Nadiah. Cuma 1 helai untuk dapatkan aroma daun limau
Delete