KWETIAU GORENG SAMBAL TOTOK ...Memang marvelous sedap. Mesti cuba !

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum semua ...

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan  yang ke 59 tahun.
Pagi ni tak sempat nonton TV tengok perarakan sambutan kemerdekaan.
Dulu-dulu selalu juga tengok, walau pon tak bersama dalam perarakan tapi rasa bangga menjadi rakyat Malaysia tetap ada.
Tema tahun ini masih saperti tahun lepas, yakni masih 'Sehati, Sejiwa' untuk memupuk semangat bersatu-padu yang menjadi amalan dalam kalangan rakyat Malaysia.

Saya....
Saperti biasa pagi-pagi sibuk sikit.
Kadang bersarapan, kadang tidak....

Sarapan pagi hari ini masih dengan kwetiau goreng. Nak menghabiskan baki Kwetiau yang tinggal selepas masak KWETIAU GORENG CENDAWAN hari itu masih tersimpan dalam peti sejuk.
Kali ini saya guna perencah Sambal Totok yang saya beli dari anak saudara saya.

Berbaloi jika simpan perencah Sambal Totok sebagai Stok.
Macam-macam boleh dimasak.
Kalau tetamu datang mengejut tak perlu risau dah....
Senang pon senang... sedap laagi !

Semalam dah goreng semangkuk  kwetiau... Sedap sangat.
Jadi pagi ini awal-awal lagi dah plan nak goreng kwetiau juga.
Jadi nak sarankan, elok simpan sepeket dua sebagai stok diwaktu-waktu sesak.


Terdapat 6 pilihan Sambal
1. Pedas (Biasa/Standard)
2. Kurang Pedas
3. Tidak Pedas

4. Pedas dengan Petai
5. Kurang Pedas dengan Petai
6. Tidak Pedas dengan Petai

Harga sebungkus RM 18 dan tambahan RM 3 untuk yang ber' Petai.
Tambahan RM 6 jika penghantaran melalui Pos.

Jom tempah... memang sedap ! FRESH dari kuali .....
017-7800435 Nurul Jannah
017-7800827 Areffin BeeLz

Tanpa 'Monosodium Glutamat' atau sebarang 'perasa tambahan'.
Begitu juga tanpa sebarang 'bahan pengawet'.

Menggunakan Ikan bilis yang elok, cili yang segar dan bawang yang cantik.
~ Resepi asli / resepi warisan... KEBERSIHAN dan KUALITI MENJADI KEUTAMAAN.

- enak di makan dengan nasi panas-panas
- amat berselera dengan Bubur Nasi (Moi) dan Nasi Air
- boleh di tambah Petai dan Jering jika suka
- juga digunakan sebagai perencah nasi goreng, (cepat dimasak sedap dimakan)
- sedap sebagai Sambal Pencicah Cucur Bawang, Cucur Kodok, Lempeng dan juga Pulut
- boleh dipelbagaikan sebagai perencah Mee (Maggie),Makaroni
dan apa-apa saja ....


Jomm...

Bahan A
1/2 bungkus kwetiau
semangkuk taugeh

Bahan B
1 camca besar Sambal Totok 
Tauhu (dipotong kiub)
Cili Padi 
1/2 cawan air
Sedikit kicap masin
* Kebetulan Sambal yang saya beli ini 'Yang Tidak Pedas', jadi saya tambahkan sendiri cili padi
* Tak perlukan tambahan minyak

Bahan B
Daun Bawang
Bawang Goreng
Hirisan Timun
Tomato Segar

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan kuali dan masukkan sambal totok, goreng sekejap anggaran 1 minit dan masukkan tauhu. dan cili padi. Goreng lagi selama 1 minit.
2. Masukkan kicap masin, sedikit air dan biar kuah mendidih sekejap.
3. Masukkan kwetiau, ratakan dan tutup kuali. Biar ia masak secara perlahan selama 2 minit lagi.
4. Masukkan taugeh. Kacau-kacau dan terus angkat.
5. Tabur dengan daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.

* Selamat Menjamu Selera ...


No comments:

Powered by Blogger.