JEM RAMBUTAN BER'PERISA PISANG... Sedap yoo !!
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...
Sarapan pagi ini roti bakar yang di calit dengan Jem Rambutan !
JEM RAMBUTAN BER'PERISA PISANG ini saya sediakan beberapa bulan dulu.
Terlupa pula nak poskan.
Kebiasaan nya jem rambutan bewarna merah kan....
Tapi yang ini saya warnakan ia 'hijau' dan saya beri sedikit pewangi pisang.
Masa buat hari tu, bila siap ja terus saya botolkan dan simpan dalam peti sejuk
Masa tu rasa la.. tapi sikit ja.
Hari ini bila bersarapan dengan roti bakar, baru terasa nikmat nya
Sedap tau !!!!
Jomm...
Boleh juga rujuk disini CIK MIMPI SIANG.. step by step
Terima Kasih Suhaini !
Sarapan pagi ini roti bakar yang di calit dengan Jem Rambutan !
JEM RAMBUTAN BER'PERISA PISANG ini saya sediakan beberapa bulan dulu.
Terlupa pula nak poskan.
Kebiasaan nya jem rambutan bewarna merah kan....
Tapi yang ini saya warnakan ia 'hijau' dan saya beri sedikit pewangi pisang.
Masa buat hari tu, bila siap ja terus saya botolkan dan simpan dalam peti sejuk
Masa tu rasa la.. tapi sikit ja.
Hari ini bila bersarapan dengan roti bakar, baru terasa nikmat nya
Sedap tau !!!!
Jomm...
Boleh juga rujuk disini CIK MIMPI SIANG.. step by step
Terima Kasih Suhaini !
Bahan A
80-100 biji rambutan
2 titis pewarna hijau80-100 biji rambutan
1/2 cawan air (Pastikan air jangan banyak kerana air rambutan akan keluar dengan sendiri)
6 helai daun pandan
Bahan B
5 sudu besar 'penuh' gula putih
2 titis pewangi pisang 'Star Brand'Cara-Cara Menyediakan nya
1. Rambutan dibuang kulit nya dan satukan dengan bahan A yang lain.
2. Rebus dengan api perlahan selama beberapa jam sehingga buah kecut/hampir hancur dan air hampir kering.
3. Padamkan api dan biarkan ia sejuk sekejap sebelum diasingkan biji nya.
4. Masukkan isi rambutan ke dalam blender dan blend sehingga hancur.
* Pastikan jangan ditambah air lagi
5. Masukkan kembali isi rambutan kedalam periuk bersama gula dan pewarna.
6. Masak sehingga PEKAT dengan api yang perlahan. Pastikan ia dikacau selalu untuk menyelakkan berkerak.
7. Apabila jem telah pekat, 5 minit sebelum angkat baru di masukkan pewangi.
8. Sejukkan sebelum masukkan kedalam bekas/botol dan disimpan dalam peti sejuk.
* Selamat Menjamu Selera ...
wah...bestnya.
ReplyDelete