Thursday, 28 December 2017

LEMAK PUCUK PAKU & TEMPE .... Amat terasa. Serius Sedap sangat ! Jom tonton YOUTUBE !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua....................

Semenjak dua menjak kebelakangan ini asyik berlaukkan tempe sahaja.
Macam-macam resepi di olah menggunakan tempe untuk memenuhi selera makan.

Kalah orang jawa....you

Beberapa hari sebelum, saya sediakan TEMPE SAMBAL BILIS.
Sekejap sahaja habis
hari hari berikut nya masak lagi.
Maklum dah suka, ulang beberapa kali sampai jemu..

Cuma belum sempat saya kongsikan resepi nya lagi di sini.
Nanti bila-bila saya masak lagi saya akan video dan fotokan ya.....

Tapi kali ini saya nak share resepi LEMAK PUCUK PAKU  & TEMPE
Serius sedap !
Maklum saya goreng tempe, tauhu dan ikan bilis terlebih dahulu untuk menambah aroma dan rasa.
Berbaloi walau pon sedikit remeh.

Jom ...
Tapi sebelum tu kita tonton YOUTUBE dulu .. baru lah best!

Jangan lupa jom ramai-ramai .......SUBSCRIBE YOUTUBE dan SHARE FHA Selemak Santan ........ supaya anda semua tidak ketinggalan  dengan video-video masakan yang lain !



Jomm...


Bahan A 
1 mangkuk kecil ikan bilis
1 keping tauhu (dipotong menjadi kiub kecil)
2 keping tempe (dipotong menjadi kiub kecil )
1 ikat pucuk paku  (dihiris sepanjang ~ 1 inci)
2 helai daun kunyit (dihiris nipis)

Bahan B
Sedikit minyak untuk menumis
5 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
1 biji bawang besar atau 8 ulas bawang merah (ditumbuk kasar)
1 inci halia (dihiris kasar)
3 batang serai (diketuk)

Bahan C (dikisar sehingga halus)
10-15  biji cili padi hijau (sesuaikan dengan kepedasan yang disukai)
sedikit air

Bahan D
2 keping asam gelugor
2 helai daun salam
1 camca teh serbuk kunyit

Bahan E
1 mangkuk besar santan pekat
1/2 kiub pati ikan bilis
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Ikan bilis, tauhu dan tempe digoreng secara berasingan. Pastikan ikan bilis sehingga ranggup. Dan tempe digoreng sehingga keperangan. Angkat dan toskan minyak nya.

2. Panaskan minyak dalam periuk.
3. Tumis bahan B sehingga layu.
4. Masukkan cili padi kisar bersama bahan D dan perlahankan api. Apabila air telah mulai susut, sentiasa dikacau selalu hingga ia terbit minyak untuk mengelakkan ia hangit.
5. Masukkan bahan E , kacau untuk sebatikan.
6. Masukkan pucuk paku, hirisan daun kunyit dan ratakan sebentar.
7. Agak-agak pucuk paku sudah 4/3 masak, terus masukkan tempe, tauhu dan ikan bilis. Ratakan lagi.
8. Biar sehingga mendidih kembali boleh lah diangkat untuk dihidangkan.


Copyright © 2017. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Sunday, 24 December 2017

SUP KEPALA IKAN MERAH ... Mudah dan Sedap giler ! Jom tonton YOUTUBE !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua....................

Menu yang saya sediakan 4 hari lalu...SUP KEPALA IKAN MERAH
Dalam masa terdekat dah masuk 3 kali kalau tak salah, saya sediakan sup sebegini.
Al-maklum...  lauk favourite saya.
Saya  memang suka akan lauk yang berkuah banyak sebegini
Makan dengan nasi panas berasap, sambil menghirup sup panas dan dengan pedas-pedas cili padi.
Kalau ada yang berjalan di sebelah, sah-sah saya tak akan toleh.
Bertapa khushuk nya menikmati keenakan sup ikan ini !

Tapi kalau nak makan kena lebih berhati-hati maklum saja kepala ikan yang bersaiz sederhana ini bertulang kecil berbanding kepala ikan besar.

Kalau dapat ikan bersaiz besar lagi sedap.
Mudah nak makan kan ...........

Saya beli hari tu sepinggan RM 8 sahaja.
Sepinggan ada 4 ketul, dibelah 2 setiap satu dapalah 8 keping..
OK lah tu.. bukan nya nak makan isi nya sangat, tapi lebih gemar mengirup sup dari menikmati isi ikan.
Kalau isi pon lebih suka bahagian yang terdapat pada tulang.

Saya masak ala-ala DJU Cafe, restoren yang terkenal di area Cheras, kawasan perumahan tempat saya tinggal dahulu.
Memang sungguh sedap !. Tak rugi mencuba resepi ini.

Terubat sudah rasa nya nak makan lauk saperti yang di jual di DJU tu...

Jomm....


Jom ...
Tapi sebelum tu kita tonton YOUTUBE dulu .. baru lah best!

Jangan lupa jom ramai-ramai .......SUBSCRIBE YOUTUBE dan SHARE FHA Selemak Santan ........ supaya anda semua tidak ketinggalan  dengan video-video masakan yang lain !




Bahan A
Kepala ikan merah secukup nya (Jika yang bersaiz sederhana di belah 2 sahaja)
2 batang lobak merah (dipotong kasar)
1 biji bawang Holland (dibelah 4)
8 biji Cili padi hijau 
8 biji Cili Padi merah

Bahan B
Sedikit minyak untuk menumis
5 ulas bawang merah (dihiris nipis)
8 ulas bawang putih (dihiris nipis) * lebihkan bawang putih
1 inci halia (dihiris kasar)
2 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang

Bahan C
1 biji bawang besar (dibelah 8)
Air secukup nya sebagai kuah
1 camca kecil rempah sup
1 camca kecil lada hitam (ditumbuk halus)
1/2 camca  kecil lada putih (ditumbuk halus)

Bahan D
1 camca kecil perasa ikan bilis
garam secukup nya
Hirisan daun ketumbar
Bawang Goreng

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan B sehingga layu dan bertukar  keperangan.
2. Masukkan bawang besar dan teruskan mengacau seketika.
3. Masukkan bahan C yang lain dan biarkan sehingga kuah mendidih membuak-buak selama 3 minit.
4. Perasakan dengan 'serbuk perasa ikan bilis' dan garam.
5. Masukkan bahan A, perlahankan api dan msakan sehingga kuah mendidih semula.
6. Sebelum angkat, tabur dengan hirisan daun ketumbaar dan bawang goreng.
7. Siap ......


Copyright © 2017. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Monday, 18 December 2017

KWETIAU GORENG KICAP ... Mudah dan Sangat Sedap ! Jom tonton YOUTUBE !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua....................

Lama tak bersiaran kan.
Sejak kebelakangan ni rasa malas sangat-sangat nak mengetuk kekunci keyboard.
Sejak dari hari kes entry di cetak rompak berlarutan lah hingga ke hari ini.

Masak hari-hari pon yang ringkas-ringkas sahaja
Janji mudah disediakan, sedap selera sendiri dah cukup memadai.

Kalau tak sedap saya tak akan ulang masak buat kedua kali nya.

Contoh nya macam KWETIAU GORENG KICAP ini,
Sebungkus kwetiau yang dibeli saya masak sedikit buat makan malam sambil-sambil nonton tv.
Dah tengah malam rasa malas pulak nak masak lauk baru.
Jadi saya goreng kwetiau sahaja. Main campak-campak apa yang ada dalam peti sejuk tu...

Dah makan rasa sedap pulak..
Maklum saya lebihkan bawang putih dan  menggunakan daging yang agak banyak.
Kebiasaan nya kalau masak yang simple-simple tu saya akan lebihkan bawang putih supaya akan lebih terasa keenakkan nya.
Di tambah pula saya menggunakan daging cincang, jadi saya goreng biar lama supaya naik aroma daging disamping untuk melembutkan nya.
Untuk lebih sedap.. saya biarkan ia sedikit basah-basah.
Tambahan saya masukkan cili padi potong.

Fuhh !!! Makan panas-panas
Tak sedar dah habis sepiring besar

Pagi keesokkan nya, saya goreng lagi baki kwetiau yang tinggal,
Menggunakan resepi dan teknik penyediaan nya yang sama
Dan ini lah hasil nya....
Tada.............



Jom ...
Tapi sebelum tu kita tonton YOUTUBE dulu .. baru lah best!

Jangan lupa jom ramai-ramai .......SUBSCRIBE YOUTUBE dan SHARE FHA Selemak Santan ........ supaya anda semua tidak ketinggalan  dengan video-video masakan yang lain !



Untuk 2 orang makan

Bahan A
Sedikit minyak untuk menumis
5 ulas bawang merah atau 1 biji bawang besar (dihiris nipis)
10 ulas bawang putih (dicincang)
1 1/2  mangkuk kecil daging cincang (dihiris kecil)
3/4 camca besar cili kering kisar
1 1/2 camca besar sos tiram
sedikit air

1 biji tomato segar (dibelah 8)
1/2 paket kwetiau
Kicap lemak manis 'Kipas Udang'
Kicap lemak masin 'Kipas Udang'
1/2 camca besar gula putih

2 mangkuk kecil hirisan kobis (boleh digantikan dengan sayuran lain)
1 1/2 mangkuk kecil taugeh
* Tidak menggunakan garam

Bahan B
Cili padi potong atau cili merah
Daun bawang
Bawang Goreng
Tauhu (direbus)

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali
2. Tumis bawang merah dan bawang putih. Goreng sehingga bawang layu dan bertukar sedikit keperangan.
3. Masukkan daging dan perlahankan api supaya air daging keluar secara perlahan. Pastikan apabila air daging telah susut, sentiasa dikacau supaya tidak hangit dan ia masak dan garing dengan sekata.
4. Masukkan cili kisar, sos tiram dan sedikit gula. Kacau seketika untuk memastikan cili masak.
5. Masukkan air apabila cili telah terbit sedikit minyak (Jika nak kwetiau basah-basah, bolehlah dilebihkan air)
6. Masukkan tomato segar dan biarkan sehingga kuah kembali mendidih.
7. Masukkan kwetiau dan curahkan kicap manis dan kicap masin. Ratakan sedikit.
8. Masukkan sayur, taugeh dan terus ratakan semua ...
9. Siap untuk dihidangkan.
* Saya menggunakan garfu semasa meratakan untuk mengelakkan ia putus.

10. Tabur bahan B sebelum makan.


Copyright © 2017. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Thursday, 7 December 2017

SAMBAL SARDIN LIMAU KASTURI...Sedap dan Tak jemu dimakan ! Jom tonton YOUTUBE !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua....................

Lauk Sardin memang saya tak jemu.
Biasanya bila ke pasaraya, saya akan pastikan beberapa tin Sardin akan saya beli untuk simpanan didapur saya.

Ya lah ...
Kalau dah tak ada selera nak makan atau malas nak masak, biasanya saya akan sediakan sambal sardin saja.
Tak kisahlah sambal biasa atau pon bersama limau kasturi.

Semenjak merasa sambal sardin limau kasturi jualan Cik Su semasa saya berkhidmat dahulu, saya kerap menyediakan nya sendiri untuk mencari kelainan rasa.

Maklum dulu menggunaan asam jawa saja.
Lagi pon resepi Cik Su ini mengunakan juga Cili Padi.

Biasa nya dibulan ramadan jualan Cik Su akan menjadi tumpuan ramai.
Kalau turun dari Office lambat sikit alamat tengok dulang kosong saja lah.
Cik Su biasa nya akan menyediakan kan Sambal ini sebagai salah satu lauk jualan nya.
Dan saya lah salah seorang pelanggan tetap yang akan sentiasa mencari cari sambal ini....

Jom ...
Tapi sebelum tu kita tonton YOUTUBE dulu .. baru lah best!

Jangan lupa jom ramai-ramai .......SUBSCRIBE YOUTUBE dan SHARE FHA Selemak Santan ........ supaya anda semua tidak ketinggalan  dengan video-video masakan yang lain !



Bahan A
Sedikit minyak untuk menumis.
5 ulas bawang merah (dihiris nipis atau ditumbuk)
5 ulas bawang putih (dihiris nipis atau ditumbuk)

Bahan B (dikisar sehingga halus)
8 biji cili kering
sedikit air

Bahan C (dikisar kasar tanpa air atau ditumbuk)
20 biji cili padi merah
2 biji bawang besar

Bahan D
1 Tin Ikan Sardin (Tin yang bersaiz besar /saya guna Cap Ayam)
3 biji limau kasturi (di perah diambil jus nya. Kulit jangan dibuang).
2 biji  limau kasturi(dibelah 2)
2 batang serai (diketuk)
1 biji tomato segar (dibelah 4)
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak didalam periuk.
2. Tumis bahan A dan goreng sehingga bawang keperangan dan semerbak harum.
3. Masukkan bahan B dan dan bahan C. Masak dengan api perlahan sehingga minyak terbit dari masakan dan kauh sambal sedikit pekat.
4. Masukkan serai dan kacau seketika.
5. Terus masukkan ikan sardin (Ikan sahaja ya. Jika nak masukkan sos tomato sardin tersebut, pastikan hanya 1 camca besar sahaja)  .
6. Masukkan jus limau kasturi dan masak dengan api perlahan supaya sambal mesra dengan ikan.
7. Perasakan kan dengan garam dan sebelum angkat masukkan baki limau kasturi, juga bersama kulit perahan limau.
8. Biarkan seketika dan boleh diankat untuk dihidangkan.


© copyright 2017. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Sunday, 3 December 2017

BAGAIMANA MENGELAK HAKCIPTA KITA DARI DI CIPLAK ...Tiada rotan akar masih berguna

Gambar ihsan Google

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua

Pernah kah anda mengalami situasi dimana entry atau posting anda di ciplak ?
Bagaimana perasaan ketika mengetahui nya ?
Suka ?
Seronok ?
Gembira ?

atau...

Berduka ?
Marah ?
Benci ?
Hilang mood ber'blogging ?
Rasa macam nak stop saja aktiviti berblogging ?

Kepada yang pernah mengalami tentu tahu macam mana perasaan saya.
Ini bukan pertama kali..
Kes pertama hari tu dah selesai.. blog tersebut dah pon berkubur !!!!!!!!!!!!!

Ini kes kedua saya mengalami nya setelah  search-search dalam Google.
Sebenarnya rasa hati dah lama nak cuba-cuba tengok.
Tapi hajat selalu tertangguh akibat kekangan masa.

Hingga lah pada pertengahan November bulan lepas, baru saya berkesempatan.
Hasil nya, saya dapati ada beberapa blog yang telah mencuri entry saya termasuk text yang ditulis, foto dan juga video.
Bermula dari posting tahun 2014 hingga lah yang terkini.

Contoh nya  blog RSSING.com dan beberapa lagi
Tapi untuk RSSING ini,  dah pon selesai beberapa hari lalu.

Dalam blog ini, terdapat kemudahan untuk kita stop/buang entry kita, jika rasa ia  ditambahkan ke laman web itu tanpa keizinan. Jika ingin menghentikan aktiviti tersebut, kita bolehlah mengikuti pautan "Tuntutan saluran " yang disediakan.
Alhamdulillah ia berjaya dikeluarkan walaupon jika di search masih terpapar FHA Selemak Santan disitu tetapi entry-entry didalam sudah di remove oleh system.

Untuk yang lain sedang dalam proses................

Untuk pengetahuan, sebenarnya kerja kerja menciplak ini boleh dibuat melalui 2 cara iaitu secara manual dan secara system.

JIKA COPY SECARA MANUAL  si perompak tersebut boleh memilih mana entry yang nak di Copy dan yang mana tidak. Ini bermaksud yang ia boleh membuat pemilihan sendiri.
Jadi untuk mengatasinya kita harus memastikan yang yang text yang terkandung dalam posting kita itu tidak boleh di click, di select atau di highlight.
Disamping itu, facility copy yang akan terpapar,  jika kita menekan mouse butang kanan haruslah di 'disable'kan.

Bagaimana ?????
Jom...............

Bagaimana untuk 'disable' text selection.
1.  Pada 'Blogger Dashboard', Click 'Layout'

2.  Click ' + Add a Gadget' pada mana mana sidebar (Kiri, kanan atau bawah).

3. Click 'HTML/JavaScript'

4.   Copy syntax  Script to disable text selection, paste dalam ruangan Content dan tekan butang <SAVE>.

5. Siap .


Bagaimana untuk disable function copy pada pada mouse butang kanan
1. Ulang langkah 1 hingga 3 saperti yang diatas.
2. Copy syntax  Script to disable copy function, paste dalam ruangan Content dan tekan butang <SAVE>.
3. Siap

Pastikan kedua-dua script tersebut di setup pada blog anda. Lepas tu Cuba test ... OK atau tidak !

Pada blog saya ia OK kecuali jika saya menggunakan melalui media 'tertentu'. Maaf saya tak dapat nyatakan disini... risau juga nanti si 'dia' tu akan melalui media tersebut untuk C&P.

Walaubagaimana pon In Sya ALLAH saya akan cuba mencari script untuk mengatasi kekurangan ini jika berkelapangan dan tengok mood. heheheh !

Apa-apa pon moga yang ini sedikit sebanyak dapat mengatasi masalah tersebut .. ibarat tiada rotan akar pon berguna kannnnnnnnnnn


BERBALIK pada .........
JIKA  DICOPY SECARA AUTO (menggunakan sotware tertentu), ia bermaksud C&P akan dijanakan  secara automatik beberapa minute atau mengikut masa yang telah di setkan.
Dalam kes ini nampak gaya tak ada penyelesaian setakat ini. Walau apa kita digalakkan untuk meletakkan text 'Hakcipta terpelihara /copyright dan link kan ia pada blog kita.

Jadi apabila entry/posting di copy by system,  ia akan angkut sekali dengan text tersebut dan akan tertera dalam blog beliau. Jadi pembaca yang teliti akan mengetahui bahawa entry tersebut telah di Copy Paste dari blog yang lain.

Contoh nya
© copyright 2017. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my.
Siap .........


Eh eh eh !!!!!  Jangan lupa ... FOTO-FOTO ANDA

Pastikan letak watermark pada tempat yang sesuai yang agak-agak jika ia di edit / dibuang akan MENCACAT kan foto tersebut.
Watermark tersebut sebaiknya, nyatakan link address blog anda dan pastikan ia JELAS yakni tidak terlalu kecil seolah tiada pon...
Contoh....

FHA Selemak Santan 
© copyright 2017 
http://intai-intaidapurfha.blogspot.com/


OK SELAMAT MENCUBA !!!!!!!!!!!!!!!!

© copyright 2017. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Monday, 27 November 2017

Abaikan jika terperasan entry yang pelik kerana saya sedang dalam RnD


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua !

Entry hari ini hanya sekadar nak memaklumkan kepada sahabat-sahabat alam maya sekalian...
jika terperasan apa-apa text yang pelik dari blog saya yang tiada kaitan dengan resepi dan masak-memasak, sila abaikan sahaja ya...

Kerana dalam sehari dua ini, saya sedang membuat sedikit RnD untuk mengelakkan posting saya dari di CIPLAK bulat-bulat dan disiarkan sewenang-wenangkan dalam blog lain tanpa kebenaran.
Ini termasuklah text, foto dan juga video ... Senang kata C&P 100%

© copyright 2017. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Tuesday, 21 November 2017

SIRA UBI KAYU ... Rasa-rasa dah lama tak menikmati juadah berasaskan ubi kayu. Manis dan ber aroma Sedap !!! Jom tonton YOUTUBE !



Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua....................

Sejak akhir-akhir ni rajin pulak berjalan dan singgah di rumah rakan-rakan blogger.
Tinjau-tinjau tengok apa menu yang disediakan untuk keluarga tersayang.

Dalam jeling-jeling tu terliur tengok Sira Ubi Kayu yang disediakan oleh Puan Lina PG DI SINI .
Berkilat gitu ... menambah selera nak rasa !
Memang lama tak makan kuih atau masakan berasaskan ubi kayu.
Rasa-rasa berbelas tahun agak nya.

Dah plan awal-awal nak cari ubi kayu, kalau ke pasar BM.
Rezeki saya, ada pulak.
Saya beli tak banyak dalam sekilo agak nya.. dah lupa
Tak nak sekali masak, jadi saya bahagikan kepada 3 bahagian
1/3 bahagian saya dah buat sira. Habis... tak sempat nak foto

Yang ini lagi 1/3 bahagian baru berkesempatan di videokan
Lagi 1/3 bahagian nanti tengok apa menu seterus nya...

Terima kasih Lina dan juga K.Noor  dari Secubit Garam.
Memang sedap sangat.



OK..
Jom tonton YOUTUBE !

Jangan lupa jom ramai-ramai .......SUBSCRIBE YOUTUBE dan SHARE FHA Selemak Santan ........ supaya anda semua tidak ketinggalan  dengan video-video masakan yang lain !





Bahan A
500 gm ubi kayu
1/3 cawan gula nisan / gula kabung / merah  (sesuaikan kemanisan)
2 sudu besar gula pasir (sesuaikan kemanisan)
2 helai daun pandan
secubit serbuk kayu manis * optional
secubit garam
air secukupnya

Cara Menyediakan nya
1. Bersihkan ubi kayu, dibuang kulit dan potong kecil. (2 atau 4 mengikut saiz) untuk memudahkan proses merebus dan juga supaya gula mudah menyerap rata dalam ubi.
2. Rebus ubi kayu dlm air yg menutupi paras ubi hingga empuk.
3. Keluarkan air dan tinggalkan lebih kurang 1 cawan (lebihkan jika ingin kuahnya lebih)
4. Masukkan gula nisan/gula kabung /merah, daun pandan dan garam. Masak hingga gula hancur dan kuah menjadi pekat/likat.  Jika menggunakan gula merah, seelok nya dicairkan secara berasingan dan ditapis dahulu untuk mengasigkan bendasing.
5. Angkat dan hidangkan.

* FHA Selemak Santan

Thursday, 16 November 2017

SIAKAP GORENG with THAI NAM JIM SAUCE ...adussss-duss-duss tak tahan teringat keenakan sambal ini ! Jom tonton YOUTUBE !



Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua

Jom kita goreng ikan dan sediakan sambal THAI NAM JIM SAUCE.
Fuhh !!! Sedap giler.
Meleleh air liur teringat .........

Sambal ini...
lagi pedas lagi sedap.
Walau bagaimana pon kepada yang tak suka pedas, boleh dikurangkan penggunaan cili padi.

Ikan boleh aja digantikan dengan sebarang ikan lain jika mahu, ikut selera kita lah
Tapi pastikan jangan digoreng masin . Biar sedang-sedang sebab bila dicicah dengan sambal ini memang kebaboom !!!

Kali ini saya goreng ikan 2 ekor dan adunan sambal pon saya gandakan 3.
Tapi resepi yang tertera adalah untuk seekor ikan.

OK..
Jom tonton YOUTUBE !

Jangan lupa jom ramai-ramai .......SUBSCRIBE YOUTUBE dan SHARE FHA Selemak Santan ........ supaya anda semua tidak ketinggalan  dengan video-video masakan yang lain !



THAI NAM JIM SAUCE


Bahan A
15 biji cili padi merah
15 biji cili padi hijau
5 ulas bawang putih
* Boleh kurangkan cili jika tak nak terlalu pedas

Bahan B
* Kita menggunakan 'cawan kuih lompang' yang kecil tu untuk sukatan bahan
1 biji tomato segar (dipotong kecil)
1 cwn lompang Fish Sauce/Nam pla
1 cwn lompang Palm Sugar (saya guna Gula Kabung 1 ketul)
1 cwn lompang Juice limau nipis/Lemon
1 cwn lompang air (saya guna air panas)
1 sudu teh stok ayam
Sedikit daun ketumbar (diracik halus biar lebih terasa)
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Bahan A ditumbuk kasar .
Boleh juga di kisar tetapi pastikan kisar 'Tanpa Air' selama 2 saat stop, kemudian kisar lagi 2 saat dan stop. Buat beberapa kali tetapi pastikan jangan sampai halus... Tak sedap nanti
2. Masukkan Stok ayam kedalam air panas dan kacau sebati.
3. Satukan kesemua bahan diatas dalam mangkuk dan boleh terus dihidangkan bersama ikan goreng.




SIAKAP GORENG


Bahan A
1 ekor ikan siakap
sedikit garam
sedikit kunyit
tepung jagung
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara menyediakan nya
1. Ikan dibersihkan dan dikelar sedikit (kali ini saya tak kelar)
2. Lumur dengan garam dan kunyit. Perap 1/2 jam.
3. Tabur dengan tepung jagung dan lumur rata. (tepung jangan dibancuh air)  
4. Goreng sehingga garing,  angkat dan toskan minyak nya.

* FHA Selemak Santan

Sunday, 12 November 2017

CUCUR BADAK ....Dengan Inti yang awaresome sedap ! lemak, manis, pedas, beraroma dan terasa ditambah kulit yang lembut. Memang giler makan !. Patut digandakan adunan ini. Jom tonton YOUTUBE !




Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua

Selera nak makan CUCUR BADAK tetiba ja terbit , pabila terpandang posting dari Malina di sini Teratak Mutiara Kasih.
Terus plan nak masak cucur kegemaran saya ini.

Untuk menyediakan kuih ini, keledek Jepun memang kurang sesuai kerana ubi nya yang sedikit keras berbanding keledek oren atau keledek kuning yang biasa. Tapi nak dapat keledek kuning memang agak susah berbanding oren
Jadi saya pliih keledek oren dan hasil ya memang marvelous..Kena pula inti yang sedap dan sedikit lembab ....memang tak cukup  ! marvelous.! marvelous.! marvelous.!


Dalam penyediaan kulit pula, pastikan tepung yang digunakan adalah dalam kuantiti yang sederhana. Jika terlalu banyak, hasil texture kulit kuih ini kurang sedap kerana tidak terasa ke ubian nya.
Tapi bagaimana kalau kita menggunakan ubi oren yang kita ketahui memang akan menyerap lebih air menjadikan  ia sukar untuk dibentuk.
Jangan risau....
Pastikan kita basahkan jari jemari kita dengan sedikit minyak semasa proses meng 'inti' kan kuih ini.
Elakkan menggunakan tepung ya....

Dalam penyediaan inti pula, semesti nya kita menggunakan kelapa putih, tapi pastikan bukan dari kelapa tua kerana isi nya akan menjadikan inti kuih kering, walaupon ditambahkan sedikit air supaya ia lembab, ia amat berbeza sekali dengan inti dari kelapa biasa (yang sedang-sedang, tidak terlalu tua dan tidak terlalu muda)

Yang penting, jangan  kedekut serai dan juga gula. Kerana inti yang manis dengan aroma serai dan sedikit rasa jintan manis. Adusss !!! Terliur saya yang sedang menaip ini.

OK..
Masih semangat untuk akak sediakan video penyediaan nya.
Moga lebih jelas ya !

Jom tonton YOUTUBE !

Jangan lupa tau........SUBSCRIBE YOUTUBE  dan SHARE disini FHA Selemak Santan ........ supaya anda semua tidak ketinggalan  dengan video-video masakan yang lain !




Bahan A
1 Kilo ubi keledek oren (berat selepas direbus dan dibuang kulit).
300 gram tepung gandum
sedikit garam

Bahan B (ditumbuk halus)
4 batang serai yang bersaiz besar(Diambil hingga 4 inci dari pangkal bawah dan dihiris)
1 camca teh jintan manis
1 camca besar 'penuh' udang kering
6 ulas bawang merah
8 biji cili padi merah (sesuaikan kepedasan yang disukai)
1/2 inci kunyit hidup atau sedikit kunyit serbuk

Bahan C
150 gram kelapa parut putih
70 gram gula putih (ikut kemanisan yang di sukai)
20-25 ekor udang hidup 'kecil' (dibuang kulit) * Saya terlupa nak masukkan kali ini
sedikit garam

Bahan D (satukan dan pastikan bancuhan pekat)
1 camca besar tepung gandum
sedikit air

Bahan E
Minyak untuk goreng tenggelam
Sedikit minyak untuk proses meng inti'
20 ekor udang hidup (dibuang kepala sahaja)

Cara-Cara Menyediakan inti
1. Satukan kesemua bahan B dan C didalam kuali, digaul sehingga rata dengan api yang perlahan selama 10-12 minit sahaja.
Agak-agak kelapa dah panas boleh lah diangkat. Jangan terlalu lama atas api dan pastikan jangan di tambah air.

Cara-Cara Menyediakan kulit
1. Rebus ubi sehingga lembut, ditoskan air nya dan dikupas kulit.
2. Lenyek/tumbuk ubi sehingga hancur dan masukkan garam dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Gaul sehingga rata.
Jika rasa terlalu lembik boleh lah ditambahkan sedikit lagi tepung tetapi jangan terlalu banyak kerana kita tidak mahu kulit  menjadi sedikit keras.

Cara-Cara Menyediakan Cucur
1. Basahkan hujung jari dengan sediki minyak.
2. Jemput adunan ubi anggaran 45 gram. Bulat-bulatkan ia kemudian leperkan dan memasukkan inti anggaran 1 camca teh 'penuh'.
3. Tutup inti dengan kemas supaya tidak bocor semasa menggoreng.
4. Ambil secalit bancuhan tepung dan palit pada cucur. Ambi seekor udang, letak diatas palitan tepung cucurc dan tekan sedikituntuk melekat kan ia pada kuih.
5. Buat sehingga habis.
66. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng cucur. Pastikan masak sebelum dibalikkan.

* Selamat Menjamu Selera ...

* FHA Selemak Santan

Monday, 6 November 2017

CARA BERLAUK SPECIAL.. Sebiji besar ini untuk akak seorang. Jom tonton YOUTUBE !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Beberapa hari lalu saya sediakan kuih CARA BERLAUK.
Bukan yang biasa-biasa tu.
Tapi yang bersaiz besar sebegini.

Sebab nya..
Pertama... mudah nak memasak, sekali tuang aja dalam acuan dah boleh buat kerja lain.
Kedua... senang nak kawal dan jadikan kulit nya garing.... yang garing semua berebut...peberet !!!
Ketiga... bila kulit dah garing ditambah pula  isi didalam nya lembut.. memang sedap sangat-sangat
Keempat... letak dalam 1 piring.. haaa yang ini akak punya !!!! Orang lain tak boleh share.  OK !!!
hihihih !

Untuk satu adunan ini boleh dapat 2 biji sahaja. Jadi kalau nak buat lebih, boleh lah gandakan adunan.



OK..
Kali ini akak sediakan video penyediaan nya..
Moga lebih jelas ya !

Jom tonton YOUTUBE !

Jangan lupa tau........SUBSCRIBE YOUTUBE  dan SHARE disini FHA Selemak Santan ........ supaya anda semua tidak ketinggalan  dengan video-video masakan yang lain !



Bahan A (Adunan Tepung)
(*Campur semua dalam blender dan kisar , boleh juga diadun secara manual)
1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air biasa
2 sudu besar santan pekat (saya guna santan kotak saja)
3 sudu besar minyak masak (Untuk melembutkan)
2 biji telur ayam gred C
sedikit garam
sedikit kunyit atau pewarna kuning

Bahan B1
1 sudu besar minyak utk menumis
5 ulas bawang merah (dihiris nipis)
3 ulas bawang putih (dihiris nipis)
2 tangkai daun kari
1/2 inci halia (dihiris kasar)
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih (optional)
2 biji buah pelaga (optional)

Bahan B2
3/4 paket rempah kari Daging
sedikit air

Bahan B3
200-250 gram Daging (dipotong kecil)
1 camca kecil lada hitam/putih (ditumbuk halus)
sedikit air

1/2 kiub Daging /Ayam
sedikit garam

Bahan B4
2 biji bawang besar (dipotong kuib)
1 mangkuk kecil hirisan daun sup

Bahan B4 (Pelengkap Rasa)
Cili Merah
Daun Sup

Cara-Cara Memasak Inti:-
1. Panas minyak dalam kuali dan tumis bahan B1 sehingga hampir keperangan.
2. Masukkan bahan B2 dan masak dengan api perlahan sehingga terbit sedikit minyak untuk menghilangkan aroma rempah 'mentah'.
3 Masukkan bahan B3 (kecuali garam dan perasa) dan masak hingga daging lembut dan rempah menjadi pekat.
4. Perasakan dengan garam dan kiub daging/ayam.
5. Akhir sekali masukkan bahan B4 dan tutup api (untuk mengelakkan bawang layu). Sebatikan sehingga rata.

Cara-Cara Memasak Kuih Cara:-
1. Panaskan acuan Kuih Cara.
2. Leserkan minyak pada acuan. Pastikan ada 'tambahan sedikit' minyak dalam acuan dalam 1 camca kecil. Ini adalah bertujuan untuk menggaring dan meranggupkan kuih cara nanti.
3. Masukkan adunan tepung 2/3 acuan. Tutup dengan tudung periuk sekejap <> 1-2 minit supaya tepung 1/3 masak. (TIPS: Cara ini menjadikan inti LEBIH TERASA SEDAP kerana inti tidak tenggelam dalam badan kuih cara)
4. Masukkan inti dan tutup dengan tudung. Masak sehingga tepung benar-benar membeku dan bahagian luar sedikit garing.

* Oleh kerana kuih ini bersaiz besar,  pastikan dapur yang digunakan mempunyai 'lingkaran api luar' dan 'lingkaran api dalam'.
Jika mempunyai 'lingkaran api luar' sahaja, kena rajinkan diri memusing-musing kan acuan untuk membolehkan kuih masak dengan sempurna dan sekata.

5. 3 minit sebelum angkat, taburkan cili potong dan daun sup diatas nya. Biarkan sebentar baru boleh diangkat untuk dihidangkan.

* Pastikan masak dengan api yang 'amat perlahan' supaya tepung masak sempurna didalam dan amat garing diluar.  
* FHA Selemak Santan



Wednesday, 1 November 2017

NASI GORENG ARAB ... Entah yang ini kali yang ke berapa saya share resepi ini. Memang sedap. Yummy !!!!!!!!!!!!. Jom tonton YOUTUBE !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Aduhai ....
17 hari blog bercuti,
Tak ada entry !
Tak ada posting !
Vitamin malas menaip melanda !!!!!!!!!

Cuma jeling-jeling dapor jiran sebelah saja, rakan alam maya.
Tu pon tengah-tengah malam... kalau mai mod rajin sikit laa

Moga entry hari ini menaik kan semula mood blogging akak.. e-yaa !.

OK hari ini nak share lagi menu yang biasa dan entah dah beberapa kali akak share sebelum-sebelum  ini...
NASI GORENG ARAB.
Memang suka sangat menikmati akan nasi goreng ini kerana aroma dan keenakan nya.
Adusss......

Nampak simple saja.
Tapi keenakan nya tak usah dipertikaikan lagi.
Sedap sangat.. dengan aroma minyak sapi, daun kari, rempah 4 sekawan dan sedikit hirisan halia.. memang ngam gabungan bahan-bahan ini.

Oleh kerana nasi ini digoreng kosong, jadi elok sangat kalau dimakan dengan ikan atau pon ayam goreng..
Yummy !!!!

OK..
Kali ini akak sediakan video penyediaan nya..
Yang dulu-dulu tu tak ada video.
Moga lebih jelas ya !

Jom tonton YOUTUBE !

Jangan lupa SUBSCRIBE YOUTUBE  dan SHARE disini FHA Selemak Santan ........ supaya anda semua tidak ketinggalan  dengan video-video masakan yang lain !




Bahan A
1 camca besar minyak sapi 'Ghee Blend'
1 biji bawaang merah (dihiris nipis)
5 ulas bawang putih (dihiris nipis)
2 tangkai daun kari
1/2 inci halia (dihiris nipis memanjang)
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih

Bahan B
1 sudu teh lada hitam biji (dibiarkan sebiji sebiji)
Sayur (terpulang sayur apa yang nak dimasukkan) Saya masukkan ..
  ... 3/4 mangkuk kecil hirisan lobak merah
  ... 1 mangkuk kecil hirisan kancang buncis
1/2 sudu teh serbuk kunyit (optional)
sedikit garam

1 mangkuk besar nasi putih (berada pada suhu bilik)

Bahan C
Hirisan Cili padi
Hirisan Daun Bawang
Bawang Goreng

** Elakkan dari masukkan kicap atau sebarang perasa tambahan untuk mengekalkan rasa keaslian nasi ini. 


Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak sapi di dalam kuali dan tumis bahan A sehingga bawang layu. Tak perlu sampai keperangan.
2. Masukkan lada hitam, sayuran dan serbuk kunyit. Kacau hingga sayur 1/2 masak.
3. Masukkan nasi dan digaul sehingga rata.
4. Perasakan dengan garam.
5. Siap untuk dihidangkan dengan taburan bahan C.

Sedap dimakan dengan ayam goreng atau pon ikan goreng.


* FHA Selemak Santan

Saturday, 14 October 2017

CAPAIAN KE YOUTUBE 'FHA Selemak Santan' ...dah upgrade blog ! Pakat-pakat subscribe naaaa !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera ...

Selamat berhujung minggu semua ...

Niiii
Nak habaq mai
Blog 'FHA Selemak Santan' dah di upgrade !
Tambah kemudahan untuk sahabat-sahabat semua meng access YOUTUBE saya melalui 2 pintu dalam blog ni pulak.
Sikit ja pon.



hik hik hik !!!
Walau sikit... tapi nak juga riuh sekampung !!

Tapi kalau nak access direct melalui pencarian di google pon boleh aiii  ...
Tak pa....

Satu lagi ... sebelum lupa
Minta kerjasama no
Pakat-pakat lahhhh  subscribe YouTube saya ni..

Maklum newbie, baru berjinak-jinak dengan media eletronik ni pulak !
Tak lah boring, asyik mem foto ja kan ........

Setakat hari ni dah siap 13 video terbaru yang telah di upload.
Video-video lama nanti saya tapis dulu,
Tengok yang cantik sikit, boleh saya upload juga sebagai koleksi

OK...
Jangan lupa !

SUBSCRIBE naaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!
K by !
Wassalam ....

Tuesday, 10 October 2017

CUBIT-CUBIT SAYUR .... . Tak perlukan cili, sos atau apa saja yang sewaktu dengan nya. Yummy !!!!!!!!!!!!. Jom tonton YOUTUBE !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Cubit-Cubit sayur untuk minum petang ..
Amat sedap !!!
Yang jadi model youtube ni pon tak sabar nak makan. Apa tah lagi yang tukang masak !

Walaupon bahan nya boleh dikatakan 90 % sayuran tetapi apabila siap dimasak dah tak ada lagi rasa kesayuran nya.
Malahan...
Campuran sayur yang diaduk bersama tepung gandum menjadikan cucur kita teramat lembut sangat-sangat.
Dah tak perlukan cili, sos atau apa saja yang sewaktu dengan nya.
Makan begitu saja..
Yummy !!!!!!!!!!!!


Rasa nya pula sangat-sangat sedap, tambahan pula saya masukkan udang segar bersama udang kering. Yummy !!
Kepada ibu-ibu yang mempunyai anak yang kurang gemar makan sayuran, saya cadangkan cuba sediakan cucur ini.
Saya yakin sekejap saja habis apabila dihidangkan !!!

Jom tonton YOUTUBE !

Jangan lupa SUBSCRIBE YOUTUBE  dan SHARE disini FHA Selemak Santan ........ supaya anda semua tidak ketinggalan  dengan video-video masakan yang lain !




Bahan A
2 cawan tepung gandum (boleh ditambah sedikit lagi jika agak kurang berpalut dengan sayur)
3/4 batang lobak merah (dipotong kiub)
2 1/2 mangkuk kecil hirisan sayur kubis
1 1/2 mangkuk kecil taugeh
2 biji cili merah (dibelah 4, dibuang biji dan dihiris kecil)
1 1/2 mangkuk kecil hirisan daun sup dan daun bawang
2 biji bawang besar (di belah 8 dan dipotong kecil)
1 mangkuk kecil hirisan kacang buncis
1 mangkuk kecil udang hidup (dibuang kulit)
1 camca besar udang kering (ditumbuk)
1 biji telur ayam
1 sudu minyak masak
sedikit garam
sedikit air (agak-agak supaya bancuhan jangan cair)
.... boleh ditambah sayuran lain jika ada, contoh kentang, kacang panjang, tauhu dll

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan kesemua bahan A dalam bekas dan gaul sampai rata.
2. Panaskan minyak dalam kuali.
3. Cubit bancuhan kecil-kecil dan goreng sehingga keemasan.
4. Siap untuk dihidangkan...

* Makan bila dah sejuk pon sedap, apatah lagi makan panas-panas .......


* FHA Selemak Santan