LEMAK SAYUR CAMPUR 'DAGING BURGER' ... Untuk ratahan yang sedap !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua....................

Sayur yang saya masak semalam untuk ratahan...LEMAK SAYUR CAMPUR Daging Burger.
Sebelum-sebelum ini jika menyediakan Mee Magi, saya amat suka masukkan daging burger yang dipotong kepada ketulan kecil untuk menambahkan selera.

Kali ini saya masukkan dalam sayur pulak.

Nak menyediakan sayur sebenar nya tak susah.
Main campak-campak saja dah pon siap kan.
Bahan-bahan yang digunakan bergantung kepada kita, bergantung kepada kreativiti dan selera yang nak makan.

Jomm... Kalau inginkan kelainan boleh cuba.
Daging burger saya lebih suka di rebus terlebih dahulu untuk mengeluarkan lemak-lemak berlebihan.
Kemudian nya dibuang air rebusan. Daging dipotong kepada ketulan kecil sebelum dimasukkan kedalam periuk.

Kali ini saya tak sediakan video kerana cara menyediaan nya amat mudah.
Tambahan pula nak setup peralatan video amat remeh, lepas tu nak di edit pula.
Video- video masakan terdahulu pon masih ada yang menunggu untuk di edit.


Bahan A
1 batang lobak merah
2 keping fish cake
2 urat kacang panjang
4 ketul jagung muda
1 keping tauhu (dipotong kepada kiub)
1 keping tempe (dipotong kepada kiub)
* Boleh juga dimasukkan lain-lain sayuran yang disukai

1 biji bawang besar (dipotong 8)
1 batang serai (diketuk)
2 keping daging burger 'Ramly'
sedikit udang hidup
Santan pekat secukup nya
serbuk perasa ikan bilis
serbuk kunyit
sedikit garam

Bahan B
kubis bunga putih
kubis bunga hijau

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Daging burger di rebus untuk mengeluarkan lemak-lemak berlebihan dan dipotong kepada ketulan kecil .
2. Satukan kesemua bahan A bersama daging burger didalam periuk dan masak dengan api perlahan sehingga mendidih.
3. 5 minit sebelum angkat baru dimasukkan sayur kubis (bahan B).
4. Siap untuk dihidangkan.

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

No comments:

Powered by Blogger.