Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...
Sarapan pagi saya hari ini NASI GORENG ARAB BER'KICAP.
Kali terakhir saya sediakan nasi goreng ini pada penghujung bulan January yang lalu.
Boleh rujuk di sini NASI GORENG ARAB ... Simple, Sedap & Selera Sungguh !
Tapi hari ini saya tambahkan kicap dan sedikit ikan bilis untuk lebih mengancam selera .......
Nasi goreng ini boleh dimakan dengan lauk goreng apa saja.
Ikan, telur, ayam atau pon daging.
Terpulang pada selera masing-masing ..........
Jomm...
Sarapan pagi saya hari ini NASI GORENG ARAB BER'KICAP.
Kali terakhir saya sediakan nasi goreng ini pada penghujung bulan January yang lalu.
Boleh rujuk di sini NASI GORENG ARAB ... Simple, Sedap & Selera Sungguh !
Tapi hari ini saya tambahkan kicap dan sedikit ikan bilis untuk lebih mengancam selera .......
Nasi goreng ini boleh dimakan dengan lauk goreng apa saja.
Ikan, telur, ayam atau pon daging.
Terpulang pada selera masing-masing ..........
Jomm...
1 mangkuk besar nasi putih (berada pada suhu bilik)
1 biji bawang besar (diketuk lebam)
1/2 sudu teh lada hitam biji (ditumbuk halus)
1/2 sudu teh lada putih biji (ditumbuk halus)
1 camca besar Sos Tiram
Kicap Manis 'Kipas Udang'
Kicap Masin 'Kipas Udang'
3/4 camca besar minyak sapi 'Ghee Blend'.
5 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1/2 inci halia (dihiris nipis memanjang)
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
Bahan C
Hirisan Cili padi
Hirisan Daun Bawang
Bawang Goreng
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak sapi dalam kuali dan tumis bahan B sehingga terbit aroma.
2. Masukkan bawang besar dan kacau sehingga layu.
3. Masukkan ikan bilis, lada hitam/putih dan terus goreng sehingga sedikit garing dan beraroma.
4. Masukkan beberapa camca besar air masak supaya perencah tidak terlalu kering.
5. Masukkan nasi, sos tiram, kicap manis dan kicap masin.
6. Gaul sehingga rata sebelum diangkat
3. Masukkan ikan bilis, lada hitam/putih dan terus goreng sehingga sedikit garing dan beraroma.
4. Masukkan beberapa camca besar air masak supaya perencah tidak terlalu kering.
5. Masukkan nasi, sos tiram, kicap manis dan kicap masin.
6. Gaul sehingga rata sebelum diangkat
7. Tabur dengan bahan C dan hidang bersama lauk sampingan.