Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...
Lauk DAGING GORENG TOMATO
Adalah antara beberapa resepi dari keratan akbar yang menjadi favourite suatu ketika dahulu.
Resepi yang disiarkan pada setiap hujung minggu dan sentiasa ditunggu-tunggu.
Masih teringat-ingat akan keenakan lauk daging ini.
Resepi asal nya tak tak tahu dimana disimpan maklum ketika itu tak terlintas nak menyimpan sebagai koleksi.
Beberapa hari lalu ingat-ingat lupa, lalu di mencuba dan alhamdulillah rasa nya lebih kurang saperti yang pernah saya sediakan dahulu.
Jommm...
Lauk DAGING GORENG TOMATO
Adalah antara beberapa resepi dari keratan akbar yang menjadi favourite suatu ketika dahulu.
Resepi yang disiarkan pada setiap hujung minggu dan sentiasa ditunggu-tunggu.
Masih teringat-ingat akan keenakan lauk daging ini.
Resepi asal nya tak tak tahu dimana disimpan maklum ketika itu tak terlintas nak menyimpan sebagai koleksi.
Beberapa hari lalu ingat-ingat lupa, lalu di mencuba dan alhamdulillah rasa nya lebih kurang saperti yang pernah saya sediakan dahulu.
Jommm...
Bahan A
300 gram daging (dihiris sederhana besar)
1 inci kunyit hidup (ditumbuk halus)
1 inci halia (ditumbuk halus)
6 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
Air untuk merebus
Bahan B (dikisar kasar,)
12 biji cili merah (cili segar)
1 biji bawang besar
5 camca besar minyak masak
* Tidak menggunakan air
* Cara mengisar... kisar 1 saat dan Off, kisar 1 saat dan Off. Ulang beberapa kali.
Bahan C
Minyak untuk menumis
3 camca besar Sos Cili Thai 'Live'
1 biji Tomato Segar (dibelah 8)
2 keping asam gelugor
Bahan D
2 helai daun Limau Purut (dicarik)
Sedikit kicap masin Kipas Udang
Sedikit Garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan bahan A dalam kuali dan rebus sehingga daging empuk dan air susut hampir kering.
Jika daging masih berkeadaan liat, tambahkan air lagi dan teruskan merebus.
2. Masukkan bahan B, C dan kecilkan api. Masak dengan api perlahan sehingga sambal hampir kering dan cili masak sempurna.
3. 10 minit sebelum angkat, masukkan daun limau purut dan perasakan dengan sedikit kicap dan garam. (Kicap tak perlu banyak untuk mengelakkan warna daging bertukar kehitaman).
* FHA Selemak Santan