KWETIAU GORENG CENDAWAN... biar sedikit lembap untuk lebih sedap
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua !
Hari ini nak share resepi KWETIAU GORENG CENDAWAN yang saya sediakan untuk sarapan pagi tadi.
Sebenar nya semalam dah buat 1 mangkuk besar untuk 3 orang
Tapi sekali hadap saja habis...
Jadi pagi ni repeat resepi yang sama....
Untuk pengemar cendawan boleh lah letakkan dalam kuantiti yang lebih.
Seelok nya cendawan tak perlu lah disiang, biarkan sekuntum sekuntum agar tidak hancur dan akan lebih terasa bila makan nanti !
Bahan-bahan yang digunakan pon amat mudah dicapai kerana selalu nya sentiasa ada dalam simpanan digerobok dapur kita kan.
Salah satu bahan yang kerap saya gunakan dalam penyediaan Mee adalah Sos Tiram.
Selalu nya saya hanya menggunakan dalam kuantiti yang sedikit sahaja.
Pernah cuba jenama lain, tetapi jenama Maggie kini menjadi pilihan kerana sos nya begitu sedap dan terasa berbanding yang lain.
Jomm ke dapur ....
* Hidangan untuk 2 orang
Bahan A
Minyak untuk menumis
1/3 paket kwetiau
1 biji bawang besar (dibelah 2 dan dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
2 senduk kecil cili kisar (sesuaikan kepedasan yang disukai)
3/4 camca besar sos tiram
1 camca kecil lada 'hitam + lada putih kisar
4-6 ekor udang bersaiz sedang
sedikit kicap masin 'Kipas Udang'
sedikit kicap manis 'Kipas Udang'
Cendawan secukup nya (biar sekuntum sekuntum)
2 mangkuk kecil taugeh
sedikit hirisan daun sup
sedikiit hrisan daun bawang
Bahan B (Untuk tabur)
Cili Hijau Jeruk
Bawang Goreng
Daun Bawang
Limau Nipis/Kasturi
Cara-Cara Menyediakan nya
No comments: