Saturday, 31 March 2018

NASI TOMATO ....sedap nya dimakan dengan 'Ayam Masak Ros'



Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua

Resepi hari ini NASI TOMATO lawan dengan 'Ayam Masak Ros' mamak Penang 
Nanti kemudian hakak share resepi Ayam Masak Ros' yang awaresome tu ! OK !

Hari ni kita tengok resepi NASI TOMATO dulu

Cara menyediakan nasi tomato ni lebih kurang sama macam nasi-nasi yang lain
Yang berbeza cuma penggunaan bahan yang sedikit berlainan

Bercakap tentang bahan yang digunakan, sukatan yang digunakan kena 'patut-patut'
Maksud hakak jangan terlalu banyak, sebab ia boleh menyebabkan nasi melekit dan menjadi kurang menyelerakan. Contohnya terlebih tomato paste atau susu........

Kalau dah terkurang pulak dah menepati rasa kan !
Tentang tomato paste pulak, ada yang terlalu masam, ada yang sedikit manis
Jadi kena hati-hati ya

Biasa nya hakak akan rasa dahulu sebelum menyudu kan nya kedalam periuk.

Baru-baru ni hakak terbeli NASI TOMATO yang warna nya aduhai .... terlebih sudah
Merah yang amat !
.....mulut secara spontan 'Huishh !! merah nya' depan kakak yang jual tu
Dibalas kakak tu...... 'ini paste tomato mahal ni'

Nak cancel..., berasa bersalah pulak sebab  kakak tu dah sendukkan
Balik.. hakak cuma makan lauk saja, nasi hakak ketepikan.

Tak selera tengok... macam letak pewarna pulak..
Dah tu berlebihan
Adoiii !!!!

Biar warna nasi sedikit pudar, yang penting rasa nya sedap


Kali ini hakak masak beras biasa saja
Kalau nak guna beras brasmati pon boleh !

Tambahkan sedikit gula batu (sedikit saja tau) supaya butiran nasi 'sedikit' berkilat (tidak sebam) dan sipi-sipi manis

Jomm ....


Untuk 2 orang makan

Bahan A
2 cawan beras (Jika menggunakan brasmati, pastikan ia direndam 1/2 jam, kemudian di toskan air nya)

Bahan B
1 camca besar 'penuh' minyak sapi 'Ghee Blend'
1 camca besar minyak masak
6 ulas bawang merah (dimayang nipis)
4 ulas bawang putih (dimayang nipis)
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 helai daun pandan (dipotong pendek atau dikoyak dan disimpul)

Bahan C
* Sukatan air ... 1 beras : 1.5 air + lebihkan sedikit untuk menggantikan air yang tersejat semasa mendidih

Jadikan 3 1/2 cawan (3  + 1/2 cawan lebih)
1 camca besar tomato puri 'KIMBALL'
1/2 cawan susu cair
Air biasa secukupnya

Bahan D
1 biji tomato segar (dicincang)
Gula batu sebesar ibu jari
sedikit perasa ayam (*optional. Tapi hakak tak letakkan pon)
Sedikit garam

Bahan E
Daun bawang
Bawang Goreng


Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan dan panaskan minyak masak dan minyak sapi dalam rice cooker. * Boleh gunakan periuk biasa
2. Tumis bahan B sehingga terbit aroma.
3. Masukkan bahan C (campuran Air), bahan D dan masak hingga mendidih. * Pastikan jangan terlalu lama didih nya kerana molekul susu akan pecah dan nampak kurang menarik.
4. Masukkan beras, ratakan sedikit, terus tutup tudung periuk dan masak saperti nasi biasa.
5. Apabila suis periuk bertukar ke 'warm mode', gembur 'sedikit' nasi supaya ia rata bercampur .
6. Tutup tudung periuk dan biarkan ia masak sempurna.
7. Tabur dengan bahan E sebelum dihidangkan.

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Thursday, 29 March 2018

SOTO BERSANTAN ... yummy ! no nasi for today


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua

Hari ini hakak kongsi resepi SOTO BERSANTAN pula yang dimakan dengan  BERGEDIL UDANG  yang hakak post semalam ...


Sedap nya SOTO ni..
Memang sah hakak tak makan lain dah !
Asyik ulang makan sampai habis nasi impit

Masuk dapur lagi
Rebus beberapa paket tambahan

Jommm...


KUAH SOTO (Untuk 8-10 orang)

Bahan A
1 ekor ayam bersaiz sedang (Dipotong 8)
Air secukupnya sebagai kuah (3/4 penuh 'standard rise cooker')
1 kiub pati ayam
1/2 kotak kecil santan pekat
garam

Bahan B (di sangai/goreng tanpa minyak)
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih

Bahan C
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 biji buah keras
1/2 cawan minyak (saya tambah untuk menggantikan air)
* Kegunaan minyak semasa proses mengisar adalah untuk memudahkan  proses kisaran juga rempah cepat masak dan garing.

Bahan D
3 btg serai dititik
3 sudu besar serbuk rempah sup

Cara-Cara Menyediakannya
1. Satukan bahan B dan C dalam blender dan kisar sehingga halus.
2. Masukkan bahan kisaran diatas dan bahan D dalam periuk dan masak dengan api yang perlahan  sehingga garing. Sentiasa dikacau untuk mengelakkan berkerak kerana kita tidak menggunakan tambahan air.
3. Masak sehingga terbit minyak dan bau yang harum.
4. Masukkan bahan A (ksecuali santan) dan rebus sehingga ayam masak.
5. Masukkan santan dan kecilkan api. Masak sehingga kuah 'hampir' mendidih kembali dan boleh diangkat.

6. Keluarkan isi ayam.
7. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap anggaran 3-4 minit sekadar menguning bahagian luar isi ayam.
8. Siat-siatkan sebelum dihidangkan.


BEGEDIL UDANG


Resepi rujuk di BEGEDIL UDANG ... aroma tak sama macam begedil ayam, daging mahupon ikan  yang saya postkan semalam ...



SAMBAL KICAP
15 biji cili padi
2 ulas bwang putih
1/4 cawan kuah soto
Sedikit halia (anggaran 1/4 inci sahaja)
Kicap Manis Secukup nya

Cara-Cara Menyediakannya
1. Kesemua bahan diatas diblend halus.
2. Dimasak atas api sekejap sekadar mendidih sedikit terus diangkat.


BAHAN SAMPINGAN
Nasi himpit
Kacang tanah (digoreng)
Suun (digoreng)
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng


Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Wednesday, 28 March 2018

BEGEDIL UDANG ... aroma tak sama macam begedil ayam, daging mahupon ikan


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua


Begedil, begedil, begedil
Semua hakak suka,
Janji begedil tau !
Kalau dapat ratah depan TV, memang sah tak sedar licin .....

Daging, Ayam, Ikan, Sotong, Ketam, Udang semua sedap kan
Kalau Ketam remeh sikit sebab kena tanggal kan kulit yang keras dahulu.
Jenuh dok kupas, payah juga ni !
Lagi pon ketam mahal sikit kos nya


Udang boleh tahan, 
Masa menggoreng memang aroma begedil ini ...... Full lla mmak sedap nya !
Tak sama aroma begedil ayam, daging mahupon ikan
Sedap aroma udang ni 

Lagi pon hakak ni 'antu' pedas
Jadi hakak tambah cili padi kampong yang 'kiut miut' tu,  banyak juga lah fuhh ! 
Berasap pedas tapi sedap nyaaaaaaaaaaaaaa !

Kebetulan hakak masak soto, jadi begedil ini hakak masak lebih  

Jom...


Bahan A
4-5 ketul ubi kentang * Elakkan menggunakaan kentang US yang terlalu gebu dan mudah hancur apabila direbus Kentang ini biasa nya bersaiz besar dan kelitnya sedikit cerah berbanding kentang biasa yang lain.
1 1/2 mangkuk kecil udang kertas yang siap dibuang kulit 

Bahan B
1 biji bawang Holland (dibelah 16 dan dihiris nipis)
1 camca teh lada hitam (ditumbuk halus)
2 camca besar bawang goreng
6 biji cili padi (dihiris nipis) * Sesuaikan kepedasan
2-3 camca besar tepung jagung * bergantung  kepada kelembutan ubi rebus
1/2 camca teh serbuk perasa ayam
1/2 mangkuk hirisan daun ketumbar  *optional
1 1/2 mangkuk kecil hirisan daun sup
sedikit garam

Bahan C (dikocak)
1 biji  telur

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Ubi direbus sehingga empuk, dikupas kulit dan di lenyek. * Pastikan tutup tudung periuk untuk mempercepatkan proses merebus. 
2. Jika menggunakan udang bersais sedang atau besar, seelok nya dipotong kepada ketulan kecil.

3. Satukan kesemua bahan A dan B dalam satu bekas dan digaul rata.
4. Ambil sejemput aduanan, bulat-bulatkan kemudian leperkan. Buat sampai habis.

5. Panaskan minyak dalam kuali (seelok nya gunakan kuali non-stick),
6. Celup ketulan bergedil dalam telur dan goreng.

* Pastikan bahagian bawah bergedil sedikit keperangan baru dialihkan.

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Saturday, 24 March 2018

BIHUN GORENG TAUCO ... Belum rasa belum tahu keenakan nya !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua

Saya goreng bihun kali ini dengan sedikit kelainan dengan menambahkan sedikit tauco bersama bahan-bahan perencah yang lain menjadikan rasa bihun kali ini amat sedap.
Ini masuk kali ke 2 saya goreng bihun sebegini selepas mencuba nya.

Maklum bila dah mencuba sesuatu yang baru dan kena pula dengan selera, biasanya saya akan ulang memasak nya sehingga jemu

Sebenar nya BIHUN GORENG TAUCO  ini dah ramai yang dah mencuba.
Pelbagai versi pon...
Ada yang mencuci sedikit tauco tu untuk mengurangkan kemasinan nya dan ada yang tidak.

Tetapi saya lebih suka masukkan tanpa dibasuh untuk mengekalkan rasa nya, dengan syarat saya akan kurangkan penggunaan garam semasa menggoreng untuk mengelakkan terlebih masin.
Tambahan pula saya mencampurkan sedikit udang kering untuk menambahkan keenakan bihun ini.

Tips untuk mengelakkan bihun terputus, pastikan guna garfu untuk meratakan ya...
Jangan lupa, tutup tudung kuali dan perlahankan api sekecil yang boleh, selepas meratakan untuk memastikan bihun masak sempurna dan lembut apaabila dimakan.

Jika belum pernah rasa, mesti kena cuba ...

Kalau tak, tak kan habis semangkuk bihun tu ...

Jom.....


Bahan A
1/3 bungkus bihun (direndam 1/2 jam dalam air biasa sehingga lembut dan ditoskan air nya)
sedikit taugeh

Bahan B
Sedikit minyak untuk menumis
6 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
1 biji bawang Besar (dihiris nipis)
1 mangkuk kecil hirisan daun sup

Bahan C
1 camca besar udang kering (direndam 10 minit, ditoskan dan ditumbuk hancur)
1 camca besar Cili Kering Kisar (sesuaikan kepedasan)
1 camca besar Taucho (Tak perlu dibasuh)

Bahan D
1 camca besar Sos Cili 'Life'
1 camca besar Gula Putih
2 camca besar Sos Tiram
Air secukup nya untuk melembutkan bihun
sedikit garam * Jika perlu

1 mangkuk kecil udang hidup (dibuang kulit) * Boleh digantikan dengan sotong, udang, ayam atau pon daging.

Bahan E
1 biji tomato segar (dibelah 8)
Sayur Kucai (dipotong 1 inci)
Lobak Merah (dipotong memanjang)

Bahan E
Cili Merah
Daun Bawang
Bawang Goreng
Daun Sup

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bawang putih sehingga bertukar sedikit keperangan.
3. Masukkan hirisan bawang besar dan daun sup. Kacau sehingga daun sup menjadi kecut untuk menerbitkan aroma yang wangi.
4. Masukkan  bahan C dan kacau seketika supaya cili menjadi sedikit garing.
5. Masukkan bahan D (kecuali udang) dan biarkan sehingga ia mendidih.
6. Apabila mendidih baru dimasukkan udang. * Jika menggantikan dengan ayam atau daging, pastikan ia dimasukkan  ketika langkah 5.
7. Masukkan bihun bersama bahan F. Kacau seketika menggunakan garfu (untuk mengelakkan ia terputus), tutup tudung kuali dan perlahan kan api. Biar selama 5-10 minit atau sehingga bihun lembut.
8. Taburkan taugeh dan ratakan sepenuhnya. Siap untuk dihidangkan.

* Tabur dengan bahan E semasa dihidangkan.


Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Sunday, 18 March 2018

NASI GORENG PATTAYA ... sedap nya dengan aroma butter



Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera

Selamat berhujung minggu semua !

Hari ini hakak tak masak
Sekadar perangat lauk-lauk semalam yang masih berbaki
Lauk beli....... huhuh

Nasi goreng ini hakak sediakan 2 hari lalu.


Sibuk ............


Hari ahad memang hari yang sibuk
Saperti biasa, awal-awal pagi selesaikan rutin pagi dulu
Kemudian....
9.00 pagi berkejar pula ke masjid di kampong sebelah untuk mengikuti kursus haji yang bermula 9.30

emmm...
Tak tahu bila lah nak dapat panggilan  ALLAH. In Sya ALLAH

Alhamdulillah, setakat ini cuma sekali aja hakak tak attend kelas
Minggu pertama
Maklum dapat tahu last minit

Minggu ini dah masuk minggu ke 7, huraian 'Tentang Haji Tamattuk' dari 15 minggu pengikut perancangan. Yang mana akan lengkap pada 06 Mei 2018
Setakat ni OK
Tapi kena ulangkaji juga bila balik rumah.

Selesai kursus dalam pukul 12 tengahari
Balik tu, singgah kedai kejap nak beli barang dapur

Sampai rumah
Kemas barang belian
Kemudian membasuh
Mengemop rumah
Ampai pakaian
Baru boleh rehat....tengok tv sat sambil hupdate blog
hehehe


Semalam pon hakak tak masak
Beli jugak

Gulai ikan, daging goreng dan terung bercili.. RM 10 ja,  OK murah tu !
Tak berselera nak makan
Kepala sakit sangat-sangat
Berdenyut-denyut 'migrain'
Salah makan lah ini
huhuhu!

Penangan teringin sangat nak makan Kueteau Kungfu jualan Gerai Depan rumah.
Ini lah padah nya.


Kawasan rumah akak ni sebenar nya ada macam-macam gerai makan.
Walaupon kampong tapi meriah nya macam pekan.
Pekat dalam kampong...

Nak western, Gerai Tomyam, Gerai Nasik Kandaq, restoren Puncak Mutiara.... semua ada.
Paling dekat gerai tomyam, tiap malam dengar bunyi kuali belaga dengan senduk
Dengan aroma masakan yang di tiup angin.
Fuhh !

Kebetulan tengah malam tu terasa lapar, tapi malas nak masuk dapur
Jadi ingat order ja Kueteau Kungfu

Malam tu jamu selera Kueteau kegemaran,
Bangun pagi kepala terasa berdenyut-denyut
Awal nya terfikir-fikir juga apa lah yang salah makan ni
Sakit yang teramat
Baru teringat

Huh !
Tak tahu lah berapa kandaq 'aji ' yang dimasukkan
Patut masa makan dah terasa lain macam, manis  'hayaiii'
Hari tu makan kambing berhari pon tak sakit macam ni !

Telan panadol sebiji tak jalan
Petang tambah lagi 1 1/2 biji
Malam baru berpeluh

Berbaloi sangat lah....SATU HARI punya migrain
Aduhai !!!!!


OK
Berbalik pada resepi hari ini
Yang ini akak masak untuk sarapan 2 hari lepas.
Sebenar nya sehari sebelum tu dah buat
Tetapi tak sempat nak snap, lapar sangat habis sekejap saja

Hari berikut nya hakak goreng lagi
Saperti biasa bila sedap kita akan repeat masak

Untuk nasi goreng, hakak lebih suka menggunakan butter berbanding minyak kerana butter menjadikan nasi lebih lemak dan sedap rasa nya.
Untuk tambah sedap, masukkan sedikit lada hitam tumbuk ketika memasokkan nasi. Kalau nak masukkan awal boleh tapi rasa nya kurang 'kick' . Dah hilang rasa lada hitam tu.
Elok dimasukkan last sekali.

Dalam penyediaan nasi ini, ada yang meletakkan tomato di atas telur yang membungkus, tapi hakak lebih suka ia bercampur dalam nasi. Walaubagaimana pon ini terpulang kepada si tukang masak yang siapa yang nak makan ....



Untuk 2 orang

Bahan A (kocak)
3 biji telur
sedikit garam
 *masukkan sedikit garam tujuan untuk memecahkan molekul telur semasa proses mengocak

Bahan B
1 1/2  mangkuk nasi putih (berada pada suhu bilik. Seroikan)

Bahan C
3/4 camca besar butter
4 ulas bawang putih (dicincang)
5 ulas bawang merah(dihiris nipis)
1 camca besar cili kisar (ikut kepedasan yang disukai)
3/4 camca besar sos cili Thai atau atau sos cili 'Life'
3/4 camca besar sos tiram
1 ketul dada ayam (dihiris kepada ketulan kecil)

1/2 mangkuk kecil hirisan lobak merah
1/2 mangkuk kecil hirisan kacang buncis
1 camca teh lada hitam (ditumbuk)
sedikit garam

Cara-Cara Menggoreng Nasi
1. Cairkan butter dalam kuali dan tumis bawang putih. Kacau seketika,
2. Masukkan bawang merah dan kacau sehingga bawang layu.
3. Masukkan cili kisar, sos tomato, sos tiram dan isi ayam. Kacau sehingga ayam 3/4 masak.
4. Masukkan sedikit air jika sambal sedikit kering. Kacau seketika sehingga ia mendidih semula.
5. Masukkan sayuran kacau,

6. Masukkan nasi yang telah di gembur dan lada hitam. Ratakan dan boleh di angkat.

Cara Menyediakan telur dadar dan membungkus nasi
1. Panaskan kuali melengkung* Boleh juga guna kuali leper tetapi kejadian nasi yang dibungkus akan menjadi kurang menarik.
2.  Masukkan sedikit minyak dan pastikan ia rata pada keseluruhan dasar kuali.
3. Buang minyak yang berlebihan. Pastikan tiada minyak bertakung.
4. Panaskan kuali sehingga ia betul-betul panas 'berasap sedikit' (Jika kuali kurang panas, telur tidak akan melekat pada kuali)
5. Masukkan separuh telur (kita akan sediakan 2 bungkus) di tengah dan lenggang supaya ia penuhi 3/4 kuali.
6. Kecilkan api dan biar sehingga telur membeku.
7. Masukkan 1 mangkuk kecil nasi yang telah digoreng ditengah telur.
8. Lipat telur di ke empat-empat sempadan tepi nasi supaya ia menutupi nasi.
9. Telangkupkan pinggan diatas nasi. Dan terbalikkan kuali supaya nasi terletak dalam pinggan.
10 Siap untuk dihidangkan

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Thursday, 15 March 2018

YANG MANA MENJADI PILIHAN ..kurang RM 2,500 atau bersihkan RM 22,080

Ihsan Google

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua

Hari ini akak tutup dapoq sat ...
Kita duk kat ruang tamu ni, sembang-sembang sambil minum teh O 'kosong'
Adakah teh O kosong ?
ala teh O ja... tak ada kuih

OK .....
Jom kita sembang pasai duit
duit duit duit 
RM a.k.a Ringgit Malaysia !!!! 

Agak-agak di antara 2 berikut, yang mana menjadi pilihan kita
- duit yang diberi kepada kita kurang RM 2,500  atau
- kita mesti keluarkan RM 22,080

Itulah apa yang berlaku untuk dividend KWSP akak tahun ini,
Kerana lalai untuk menukar dari 'Simpanan Conventional' kepada 'Simpanan Shariah', akak terpaksa 'membersihkan' dividen yang diterima dalam jumlah yang agak besar.
Apa yang dimaksudkan dengan 'membersihkan', nanti akan diterangkan kemudian .....


Apa yang dimaksudkan dengan 'Simpanan Conventional' dan  'Simpanan Shariah'
'Simpanan Conventional'- Pelaburan dari simpanan ini adalah bercampur yakni pelaburan  'Bukan Syariah’  bersama pelaburan 'Patuh Syariah' . Sebahagian (mengikut peratusan) dividend yang diterima harus dibersihkan dan selebih nya baru menjadi hak kita kerana ia adalah dari sumber tidak halal.

'Simpanan Shariah'- Pelaburan dari simpanan ini adalah 100%  Patuh Syariah, berlandaskan Islam dan dividen yang diterima 100% adalah hak kita.


Dividend
Sebagaimana semua sedia maklum, tahun ini KWSP telah mengistiharkan dividend 'Simpanan Conventional' sebanyak 6.9 %, manakala 'Simpanan Shariah' 6.4 %.
Perbezaan nya hanya lah 5 % sahaja pengurangan.

Jom kita tinjau dari segi RM pulak....

Andai kata Jumlah duit tabung simpanan KWSP kita RM 500,000 ( # Contoh)  dan
... pada tahun 2016 kita telah pon memohon untuk menukar ke 'Simpanan Shariah'
... maka berkuatkuasa pada 2017, duit tabung simpanan KWSP telah berpindah dari Conventional ke Shariah 
... dan dividend yang di terima pada tahun 2018  / untuk tahun 2017 adalah 
6.4/100 * 500,000 = RM 32,000

Tetapi.........
Jika kita masih berada dalam 'Simpanan Conventional', maka pengiraan dividen adalah
6.9/100 * 500,000 = RM 34,500

* Perbezaan antara Conventional dan Syariah adalah RM 34,500 - RM 32,000 = RM 2,500

# Pengiraan dividend diatas adalah dengan andaian tiada pergerakan RM dari awal tahun hingga ke akhir tahun


Penyucian Dividen
Perlu di ingatkan bahawa  pelaburan untuk 'Simpanan Shariah' adalah 100% Pelaburan Patuh Syariah yakni berlandaskan Islam. Dan dividen yang diterima tidak perlu di sucikan dan menjadi hakmilik kita sepenuh nya ...

Manakala dalam 'Simpanan Conventional', duit tabungan dilabur dalam pelaburan bercampur  'Bukan Syariah’ 64%  dan 'Patuh Syariah'  36% ... (untuk tahun 2017)
Jadi nya jumlah dividen yang diterima dari simpanan ini mesti  di SUCI /BERSIH kan  = 64/100 * RM 34,500 = RM 22,080
dan baki dividen yang menjadi hak kita hanyalah 36%  = RM 34,500 -  RM 22,080 = RM 12,420 SAHAJA

Boleh rujuk di sini untuk lebih terperinci tentang PENGIRAAN AMAUN PENYUCIAN

JADI jika sebelum ini simpanan dah ditukar ke Shariah, maka dividen yang akan diterima adalah RM 32,000. 
TETAPI disebab kan masih dalam  Conventional, maka dividend yang menjadi milik akak dan boleh diguna pakai hanya lah RM 12,420. Selebihnya RM 22,080 mesti di sucikan. Dengan kata lain diberikan kepada yang berkenaan /orang lain

Nak buat macam mana, dah bukan rezeki ... terpaksa lah terima.


Dividen tahun Berikut nya
Selagi simpanan KWSP belum dikeluarkan, dividen yang diterima setiap tahun akan menjadi pokok untuk tahun seterusnya.
Saperti contoh diatas...  RM 500,000 +  RM 34,500 = RM 534,500
Dan divided pada tahun berikut nya akan dikira pada jumlah yang baru ia itu RM 534,500 menjadikan duit dari sumber yang tidak halal beranak-pinak selagi belum dikeluarkan.
Oleh itu tindakan segera penukaran harus dilaksanakan.

Biar rugi setahun- dua, dari rugi berpanjangan bertahun-tahun.....

Atau sanggupkah kita makan dari sumber yang tidak halal ?
... Tanya lah diri kita sendiri !


Duit Penyucian
Hendaklah disalurkan kepada aktiviti-aktiviti kebajikan seperti bantuan fakir miskin, bencana alam, kos perubatan dan penjagaan kesihatan, kos pendidikan dan pembinaan/penyediaan kemudahan awam sama ada:-

a. Melalui Baitulmal di Majlis Agama Islam negeri masing-masing atau persatuan/ pertubuhan yang berdaftar sebagai badan kebajikan; atau

b. Secara langsung kepada pihak yang memerlukan bantuan kewangan terutama sekali ahli keluarga yang tidak berkemampuan selain daripada ibubapa, isteri dan anak-anak (tanggungan wajib).


Pendaftaran 'Simpanan Shariah'
Sebagaimana sedia maklum, Pendaftaran 'Simpanan Shariah' memang dibuka sepanjang tahun. Walaubagaimana pon jika pendaftaran dibuat pada tahun ini, tarikh kuatkuasa nya hanya bermula pada 01/01/2019...ia itu tahun hadapan.
Jadinya dividen simpanan untuk tahun 2018 yang akan di terima pada tahun hadapan perlu juga di bersihkan.
Dan dividen untuk untuk tahun 2019, diterima pada 2020 adalah menjadi milik kita 100%.

*** Oleh kerana akak baru saja buat penukaran ke Simpanan Shariah beberapa hari yang lalu. Maka nya tahun hadapan akak perlu sekali lagi sucikan dividend 2018 dengan jumlah yang lebih kurang sama. Kecuali wang simpanan dikeluarkan dari KWSP (Jika cukup syarat pengeluaran).

Untuk lebih lanjut boleh lah rujuk DI SINI atau boleh berhubung terus pegawai bertugas di KWSP yang berhampiran.

Kesimpulan
Sebagai orang yang beragama Islam, adalah menjadi suatu kewajipan untuk memastikan setiap urusan termasuk apa-apa yang berkaitan dengan urusan harta dan kewangan mematuhi syariah.

Jadi pastikan duit yang kita makan adalah dari sumber yang halal.

Jangan Berlengah, Tukar segera ke SIMPANAN SHARIAH

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Tuesday, 13 March 2018

LAMB CHOP ... Jom akak belanja. nyum nyum nyum !!! Sedap nya !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua...

Hari ini akak belanja LAMB CHOP untuk semua ya
Tolong jangan terliur tau !

Tapi kalau nak terliur juga akak tak bertanggung jawab OK !
hehehehe !

Uhhh !
Sejak menjak kebelakangan ni asyik berlauk kambing saja
layan SUP KAMBING MAMAK
lepas tu KURMA KAMBING MAMAK PENANG
dan yang ini LAMB CHOP pulak.

Nak buat macam mana kan, kalau dah selera tu nak makan ?


Untuk Lamb Chop ini, akak guna 'daging bahagian paha'
Lemak pada bahagian ini tak lah sebanyak saperti dibahagian lain
Kalau di buat sop, boleh juga dikaup buang lemak yang terampai

Tapi kalau dah panggang susah sikit
Jadi daging bahagian ni, akak tak lah risau sangat.

Lagi satu....
Akak guna kambing import je, bukan local

Kalau yang local, kecik-kecik paha nya
Sedap tau kalau dibuat 'nasi beriani paha kambing'
alaaaa macam kat Puncak Mutiara tu
Satu pinggan nasi satu paha kambing
Fuhh !! Meleleh air liur teringat nasi ni
hehehe !

Yang import ni, paha nya besar 'gedabak'
Akak rasa kalau potong kepada kepingan 1 inci boleh dapat lebih kurang berbelas keping juga

Tapi hari tu akak beli dalam 8 keping ja kot
Lupa nak kira, tapi banyak juga lah
Puas lah makan !


OK !
Untuk LAMB CHOP kali ini akak memang tak nak letak kan bawang mahu pon halia
Hanya semata rempah ratus yang diperap bersama daging selama beberapa hari.
Saja nak rasa Lamb Chop asli
Oh ya akak tambah sedikit sos tiram, dan Chicken Gravy Mix 'Knor'

Kalau ikut hati memang tak sabar nak makan
Aduhai ! Nak buat macam mana kena tunda sebab tak cukup set
Tak ada kentang, tak ada sayur... rasa tak best lah sebab tak cukup syarat
Rasa 4-5 hari juga lah daging tu terperap dalam peti sejuk
Tapi hasil nya memang o-sem !
Tak ada kuah pon tak apa, layan daging semata pon dah cukup



Cara akak perap...
Semua bahan rempah..kecuali minyak akan dicampur dan dilumur sempurna pada daging.
Kemudian diperap semalaman, supaya ia dapat meresap mesra dalam daging.
Kalau letak minyak pada peringkat awal, sukar rempah ratus nak meresap kerana ada nya molekul minyak yang menjadi penghalang.

Cheee Wah !
Kita terapkan sedikit bab sains pulak dalam dapur kita

Setengah jam sebelum dibakar, baru ditambah sedikit minyak dan diratakan.

Tapi kalau nak disimpan lama dalam sejuk beku, boleh ja di tambah minyak, tapi pastikan selepas daging diperap semalaman, baru tambah minyak, gaul kembali, kemudian pek cantik-cantik dalam bekas dan simpan dalam sejuk beku.

Lamb Chop ni akak makan dengan Coleslaw ala KFC yang akak post resepi nya semalam.
Kentang goreng, Tomato Cerry dan Baby Carrot
Sos nya akak cuma bancuh Chicken Gravy Mix 'Knor' dengan sedikit air panas,  kacau sehingga larut dan taraaa... dah siap !

Maaf ... sos nya simple ja untuk kali ini.
Yang penting daging nya tuuuuu............ o-sem sungguh-sungguh !

Jom layan ..............


Bahan A
4 keping hirisan paha kambing
1/2 camca teh basil
1/2 camca teh oregano
1/2 camca teh parsley
1/2 camca teh rosemary
1 camca teh kunyit serbuk
1 camca teh lada putih  biji (ditumbuk)
1 camca teh lada hitam biji (ditumbuk)
2 camca besar gula kabung (boleh digantikan dengan gula melaka)
1 1/2 camca besar Sos Tiram
1 camca teh Chicken Gravy Mix 'Knor' * Kalau tak ada boleh diganti dengan kiub Ayam atau pon daging
* Tiada penggunaan garam

Bahan B
1/2 cawan minyak jagung

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Daging dibasuh bersih dan ditoskan air nya.
2. Satukan kesemua bahan A  dan di lumur pada daging sehingga rata.
3. Simpan semalaman dalam peti sejuk (Pastikan bekas perapan ditutup untuk mengelakkan daging kekeringan dek udara petisejuk)

4. Setengah jam sebelum bakar, tambahkan minyak dan dilumur sebati.
5. Siap untuk dibakar atau boleh disimpan lama dalam peti sejuk beku.

Cara-Cara Membakar.
1. Panaskan kuali non-stick.
2. Ambil sekeping daging kambing bersama sedikit perencah yang bercampur minyak.
3. Bakar dengan api sederhana sehingga 3/4 masak sebelum dialihkan.
4. Bakar lagi sehingga masak sempurna.

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Monday, 12 March 2018

COLESLAW ALA 'KFC' .... mudah, sedap dan sebiji menjadi !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua...

Suka Coleslaw tak ?
Ala.......... Coleslaw yang jual di KFC tuuuuu !

Jom kita belajar sediakan sendiri
Mudah sangat-sangat
Memang menjadi sebiji macam kat KFC

Akak memang peminat sayur ni
Kalau ke sana jarang tak beli
Layan sungguh meratah, memang tak perasan habis sekejap saja.
Kadang sayur habis dulu, kemudian baru ratah ayam.
hahaha ...

Sayur segar yang ranggup dan sedikit berkuah.
Memang ngam jika dimakan dingin

Dengan harga yang kita beli di KFC,
Jika kita sediakan sendiri boleh dapat banyak berganda-ganda
Memang berbaloi !
Puas makan !

Kalau perasan lah, Coleslaw di KFC ada rasa-rasa manis sedikit kan
Jadi nya kita tambahkan sedikit gula putih.

Tapi jangan dimasukkan sebarang jus limau ya
Jka nak tambah untuk rasa sedikit berbeza, boleh pon.. Terpulang lah kan sebab kita yang nak makan !
Lagi kan limau mahu pon lemon ni akan menjadikan ia lebih harum beraroma ....

Jom ...


Bahan A
1/4 biji sayur Kobis
1/2 batang lobak merah * akak guna baby carrot je
5 camca besar mayonise
1 1/2 camca besar gula putih
1/2 cawan Air masak atau Susu Penuh Cream 'Dutch Lady' * Kalau nak lebih berkuah boleh dilebihkan

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Kobis dibersihkan dan di potong / buang bahagian yang sedikit keras.
2. Kemudian ia dihiris senipis yang boleh, disusuli dengan potongan sepanjang ~ 1/2 -1 inci.

3. Seterus nya lobak merah dipotong kepada kiub-kiub kecil

4. Didalam mangkuk yang berasingan, satukan mayonise, gula dan  air masak.
* Jika menggunakan mayonise  dalam kuantiti yang banyak, tidak perlu lah di masukkan susu lagi. Ini adalah untuk mengelakkan ia terlebih berlemak yang akan menimbulkan rasa muak pula bila makan.
* Jika mayonise sedikit, boleh lah ditambah susu untuk balance kan ia.

5. Satukan Kobis, carrot,  bancuhan mayonise dan kacau sehingga ia sebati.
6. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurang 2 jam sebelum dihidangkan.


Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Friday, 9 March 2018

AYAM MENTEGA RANGGUP ... Sedap di makan panas-panas !


Bismillahirrohmanirrohim

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera
Salam Jumaat semua .................

Untuk hari ini kita jamu mata dengan lauk yang saya sediakan semalam.
Sedap di makan panas-panas.

Sebenar nya ini adalah kali ke 3 saya sediakan lauk sebegini dalam tempoh 2 minggu.

Saya ni kan 'antu' cili padi.
Jadi saya masukkan cili dalam kuantiti yang agak banyak.
Memang ngam habis.
Tambahan pula ada daun kari...
Sedap yang amat lah !!!!!

Tapi kepada yang tak berapa suka terlalu pedas, boleh lah dikurangkan... sesuaikan mengikut kepedasan kepada siapa yang nak makan tu !

Tapi kalau tak pedas langsung memang tak sedap, Jadi cili tak boleh di kecualikan tau !!!


Resepi ini saya peroleh dari dapur SKY BLUE'S KITCHEN
Resepi asal menggunakan isi ayam dari bahagian dada.
Tapi untuk kali ini saya guna ketulan isi ayam bersama tulang.

Jomm... 


Bahan  A
Minyak untuk menggoreng

Bahan B
2 keping dada ayam (dihiris kepada ketulan kecil)
2 camca teh gula
1/2 camca teh perencah pati ayam Tumix
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1/2 camca teh serbuk lada putih
1 biji telur
Garam secukup rasa

1 camca besar tepung jagung

Bahan C
60 gm mentega ( Boleh dilebihkan jika hendak kuahnya bersalut banyak pada ayam)
1/2 biji bawang besar (dicincang)
2 tangkai daun kari (dihiris)
4 biji cili padi  dicincang (Sesuaikan kepedasan)
Sedikit gula * Saya tak masukkan
Sedikit garam * Saya tambah

Cara Menyediakan nya
1. Satukan bahan B(kecuali tepung jagung) sehingga sebati dan diperap selama 20 minit.
2. Panaskan minyak dan dalam masa yang sama saluti ayam tadi dengan tepung jagung.
3. Goreng sehingga masak, angkat dan ketepikan.

4. Dalam kuali yang lain, cairkan mentega .
5. Masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi. Tumis sehingga naik baunya.
6. Kemudian masukkan ayam, gula dan garam. Gaul sebati.
7. Siap dan boleh di angkat untuk dihidang.



Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Monday, 5 March 2018

NASI GORENG KARI & AYAM GORENG RANGGUP ...Sarapan mudah dan sedap menyelerakan !


Bismillahirrohmanirrohim

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Saya masih lagi dengan posting resepi sarapan pagi.
Tapi kali ini NASI GORENG KARI bersama AYAM GORENG RANGGUP

Mudah sangat menyediakan nya tapi dengan syarat mesti ada kuah Kari.
Tak kisah lah kari ikan, ayam mahupon daging.

Untuk menambah keenakan ini nasi goreng ini, saya makan bersama AYAM GORENG RANGGUP.

Saya memang suka nasi goreng sebegini, tambahan jika digoreng nasi tu lembap-lembap.


NASI GORENG
(2 orang makan)

Bahan A
1/2 camca besar butter (saya guna jenama 'Buttercup')
1 tangkai daun kari
1 biji bawang besar (di cincang kasar)
4 ulas bawang putih (dicincang halus)
5-6 biji cili padi (di cincang kasar) * sesuaikan kepedasan

Bahan B
1 mangkuk nasi putih
Kuah Kari secukupnya (kari ikan, ayam atau daging)
Isi Ikan/Daging/Ayam *Jika suka boleh ditambah. Tetapi pastikan diasingkan tulang dan kemudian nya dicarik-carikan isi
Sedikit Kicap Masin

Bahan C
Daun bawang
Bawang Goreng
Tomato Ceri

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Cairkan butter dalam kuali dan tumis bahan A sehingga layu dan terbit aroma.
2. Masukkan nasi putih dan curahkan kuah kari, tambahkan sedikit kicap.
3. Jika mahukan sedikit lembap boleh direnjis sedikit air panas. Ratakan. Siap. 
4. Tabur bahan C sebelum dihidangkan.



AYAM GORENG RANGGUP

Bahan A
5 ketul potongan ayam
1 biji telur ayam (gred C)
1/2 camca kecil lada hitam serbuk
1/2 camca kecil lada putih serbuk
1/2 camca kecil serbuk perasa ayam 'KNOR'
1/2 camca kecil gula
1/2 camca teh kunyit serbuk
sedikit garam

Bahan B
Minyak untuk goreng tenggelam
Tepung jagung secukup nya

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan bahan A dalam bekas dan perap 1-2 jam (Lagi lama lagi sedap/semalaman)
2. Panaskan minyak di dalam kuali.
3. Golekkan ayam dalam tepung jagung hingga rata. Ketuk-ketukan ayam untuk asingkan lebihan tepung.
4. Goreng sehingga masak. Jika ayam jenis bertulang, seeloknya ditutup kuali semasa menggoreng supaya bahagian dalam masak sempurna.

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Friday, 2 March 2018

NESTUM SEJUK MANIS .... Sarapan mudah kenyang hingga ke petang



Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Salam Jumaat yang penuh barokah pada semua muslimin dan muslimat sekelian.

Hari ini saya berkempatan bersarapan pagi.
Biasa nya tak sempat, terus brunch saja
Tapi, hari ini pukul 9.30 pagi dah siap aktiviti pagi saya.
Boleh rehat awal .......

Sarapan pon saya sediakan yang mudah saja.
Secawan Nestum yang dicampur sedikit gula putih, beberapa biji blueberry, susu segar dan lebih menyegarkan saya masukkan ketulan-ketulan ais.

Sebelum-sebelum ini, memang saya jarang sentuh Nestum mahu pon Oat.
Kalau beli pon, selalu simpan saja dalam peti sejuk sampai lah tarikh luput.
Beli pon semata nak sediakan masak biskut sahaja.

Sekarang dah rasa macam ketagih
Saperti yang saya nyatakan dalam entry sebelum
Masa merubah segala nya... termasuk juga yang ini.

Semalam pon bersarapan menu yang sama, cuma saya tambah sedikit oat.
Alhamdulillah 3/4 cawan menjadikan saya kenyang sampai kepetang.

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my