CUCUR SAYUR ... ranggup diluar dan aduhai ! lembut nya texture didalam
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...
lama juga tak bersarapan dengan 'Cucur Sayur' ...
sebenar nya beberapa hari lepas lagi dah ber ia-ia nak masak cucur ni
tapi stok tepung gandum tak mencukupi
dah 2,3 kali dok gelidah laci dapur
nak keluar ke kedai terasa ter'amatttt lah malassss nya
bahan-bahan lain ....
stok jagung masih ada lagi
kucai ? banyak dalam pasu belakang rumah, siap 4 pasu
bawang ? tak ada masaalah
kacang peas ? baru ja beli beberapa hari lepas di Tesco
taugeh ? masih fresh walau pon dah lebih seminggu saya beli
cuma tepung saja tak mencukupi ........
entah macam mana pulak, hari ni bila buka laci sekali lagi
terasa nak tengok bungkusan yang terikat kemas
haaa... ada pon bersama tepung beras
apa lagi
jom sarapan ........
Bahan A (Untuk 3 orang)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan air biasa + sedikit garam
1 biji telur ayam gred C (untuk meranggupkan)
2 sudu besar minyak masak (untuk melembutkan)
sedikit udang hidup yang dibuang kulit (atau ikan bilis/udang kering yang ditumbuk )
Bahan B
2 pokok kucai (dipotong 1 inci)
1/4 cawan jagung mentah
2 cawan taugeh
1 biji bawang besar (dibelah 4 dan dihiris sederhana tebal)
1/4 cawan kacang peas (saya lupa nak masukkan)
* boleh ditambah 1 biji cili potong jika suka pedas
Cara-Cara Memasak
1. Satukan kesemua bahan di atas, air yang digunakan tidak sampai 1 cawan (kurang sikit).
2. Apabila adunan telah rata bercampur, baru dimasukkan bahan B.
3. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali,
3. Jemput adunan (kali ini saya gunakan hujung sudip sebab saya mahukan cucur saya berbentuk panjang) dan goreng.
4. Balikkan setelah bahagian cucur sedikit keperangan.
* Selamat bersarapan ...
No comments: