ROTI SORAI yang sungguh lembut !
Assalamualaikum semua...
Sekali lagi saya singgah ke rumah Puan Azie
selongkar selongkar almari kat dapur beliau
biasa lah tu .... cari resepi !
kali ni resepi roti sorai pulak atau nama glamer nya roti jala
ala ...
roti jala yang lembut tu !
haa dah jumpa ..........roti-jala-yang-kekal-lembut-sampai-kepetang
jom kita masak
betul !!!, sungguh lembut !!!
TQ Puan Azie..
Bahan A
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak (Saya masukkan 4 sudu besar)
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan santan
Sedikit pewarna kuning
Bahan B
Sedikit minyak
1 helai daun pandan
Peralatan
Kuali non Stick atau kuali leper yang tidak melekat
Acuan menjala
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Blendkan semua bahan A di atas hingga sebati.
* Jika nak tahu adunan boleh dijala atau tidak, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan.
Jika aliran tepung keluarnya tak putus-putus maknanya dah OK lah tu, jika tidak boleh di tambah air sedikit sehingga boleh dijala.
2. Panaskan kuali,
3. Leserkan sedikit minyak pada dasar kuali dengan menggunakan daun pandan.
4. Masukkan sesenduk ke dalam acuan dan jala. Biarkan dalam beberapa saat sehingga masak(Pastikan tiada tepun yang masih berair), terus di angkat dan digulung / tidak perlu dibalikkan.
* Selamat menjamu selera ...
Wah! Mabeles..
ReplyDelete