IKAN GORENG GARAM ASAM yang sangat sedap dan menyelerakan
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua
dah jemu makan ikan goreng ?
jom kita pekena Ikan Goreng 'Garam Asam' !
dengan penambahan sedikit asam jawa dalam perapan ikan dan diperap selama 1 jam atau lebih
menjadikan ikan kita
... lebih menyelerakan
... lebih sedap
... lebih berlemak
tak percaya ?
jom cuba !
lagi-lagi ...
dengan tambahan bawang besar yang digoreng layu dan cili merah yang dipotong potong
lagi menambah-nambah selera kita
untuk kali ini saya cuma gunakan cili merah sahaja
kalau ikutkan hati nak masukkan cili padi
tapi apakan daya...
permintaan ahli rumah supaya masakan 'jangan terlalu pedas'
ikut saja lahhh
walau bagaimana pon tak jadi masalah
semasa makan nanti kita ulamkan dengan cili padi
hehehe...
kali ini ikan perapan saya amat begitu terasa sekali...tersagat-sangat sedap !
kerana ia diperap lebih lama, lebih dari sehari !
maklumlah, terlupa yang hari tesebut ada jemputan kenduri
jadi hasrat nak menggoreng terpaksa ditunda ke hari berikut nya
tapi tak menjadi masaalah
lagi lama ikan diperap akan lagi terasa keenakan nya
Untuk makluman warna ikan goreng ini akan bertukar menjadi kehitaman semasa menggoreng kerana ada nya asam jawa, tetapi jangan risau kerana ia bukan nya hangit. Malah yang hitam itu lah yang sedap dan isi didalam nya saperti biasa, cuma luaran nya sahaja.
jom..
Resepi untuk 3 orang
Bahan A
10 ekor ikan sardin (boleh juga gunakan apa jenis ikan)
sedikit garam
sedikit kunyit
asam jawa sebesar duit 50 sen (saiz yang lama)
Bahan B
2 biji bawang besar (dihiris tebal)
2 biji cili merah (dipotong tebal menyerong)
Bahan C
Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara Memasak
1. Ikan dikelar 2 atau 3 dan diperap selama 1 atau 2 jam denagn bahan A. Lebih lama lebih sedap
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan sperti biasa.
* Untuk makluman warna ikan goreng ini akan bertukar menjadi kehitaman.
3. Balikkan setelah agak-agak bahagian bawah sudah sedikit garing
4. Angkat setelah masak.
5. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng bahan B sehingga sedikit layu.
6. Kaup dan taburkan ke atas ikan yang telah siap digoreng tadi.
* Selamat menjamu selera ...
Mak saya suka buat ni guna ikan belanak Sisik jangan buang. Dia panggil ikan paja. Mmg kalau dapat perap semalaman lg sedap.
ReplyDelete