LALA MASAK LEMAK KUNING ... dengan kuah yang manis memikat !
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua...
Lauk apa untuk makan tengahari anda ?
Kalau masak 'Lala Masak Lemak Kuning' pon sedap !
Makan dengan nasi panas-panas
Lebihkan kuah dalam pinggan nasi...
Amboii !!!
Bertambah-tambah kita makan
Cepat nya habis lauk seperiuk !
Jomm...
Bahan A
1 kilo siput lala
Bahan B
Sedikit minyak untuk menumis
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang besar (ditumbuk)
2 biji cili merah (ditumbuk lebam)
1/2 sudu teh lada putih (ditumbuk)
Bahan C
1 batang serai yang bersaiz besar (diketuk lebam)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Bahan D
200 ml santan pekat (saya guna santan kotak)
3 cawan air
1 helai daun kunyit (dihiris kasar)
1/2 kiub pati ikan bilis
sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan B sehingga hampir keperangan.
2. Masukkan bahan C dan teruskan menggoreng sehingga serai kecut dan bawang bertukar keperangan.
3. Masukkan bahan D dan siput lala. Perlahankan api dan masak sehingga kuah hampir-hampir mendidih.
Pastikan kuah tidak terlalu mendidih untuk mengelakkan santan pecah minyak.
4. Siap dan boleh dihidangkan .
* Selamat Menjamu Selera ...
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua...
Lauk apa untuk makan tengahari anda ?
Kalau masak 'Lala Masak Lemak Kuning' pon sedap !
Makan dengan nasi panas-panas
Lebihkan kuah dalam pinggan nasi...
Amboii !!!
Bertambah-tambah kita makan
Cepat nya habis lauk seperiuk !
Jomm...
Bahan A
1 kilo siput lala
Bahan B
Sedikit minyak untuk menumis
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang besar (ditumbuk)
2 biji cili merah (ditumbuk lebam)
1/2 sudu teh lada putih (ditumbuk)
Bahan C
1 batang serai yang bersaiz besar (diketuk lebam)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Bahan D
200 ml santan pekat (saya guna santan kotak)
3 cawan air
1 helai daun kunyit (dihiris kasar)
1/2 kiub pati ikan bilis
sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan B sehingga hampir keperangan.
2. Masukkan bahan C dan teruskan menggoreng sehingga serai kecut dan bawang bertukar keperangan.
3. Masukkan bahan D dan siput lala. Perlahankan api dan masak sehingga kuah hampir-hampir mendidih.
Pastikan kuah tidak terlalu mendidih untuk mengelakkan santan pecah minyak.
4. Siap dan boleh dihidangkan .
* Selamat Menjamu Selera ...
nampak sedap tu...
ReplyDeleteMenambah selera makan
DeleteMesti kena cuba resepi ni, nampak macam sedap je.... Selalunya lala saya masak sayur letak serai je.
ReplyDeleteni ialah Sarawak cuisine sik
ReplyDelete