NASI TUMIS, SAMBAL GORENG JAWA dan AYAM GORENG LENGKUAS ...Juadah hari ke-16 Ramadhan 1437 Hijrah
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Ramadhan semua ...
Berbuka puasa untuk hari ke 16 semalam saya sediakan sedikit kelainan..
NASI TUMIS yang dimakan dengan SAMBAL GORENG JAWA dan AYAM GORENG LENGKUAS.
Keistimewaan nasi tumis ini adalah penggunaan gula batu yang menjadikan nasi nya sedikit berkilat dan seroi. Nak kata manis tu tidaklah kerana kuantiti gula yang masukkan amat sedikit ia-itu sebesar ibu jari sahaja.
NASI
Bahan A
2 cawan beras
3 cawan air (bergantung kepada jenis beras yang digunakan)
1/2 cawan santan pekat
sebiji gula batu sebesar ibu jari
sedikit garam
Bahan B
sedikit minyak untuk menumis
1 batang kulit kayu manis
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji bawang besar (dihiris)
2 helai daun pandan
1/2 inci halia (dihiris)
1/2 camca teh lada hitam
secubit halba sahaja
secubit jintan manis
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis kesemua bahan B sehingga naik aroma.
2. Masukkan santan, air, garam dan gula batu. Kacau seketika supaya gula sebati dengan santan dan masukkan beras.
3. Tanak saperti nasi biasa.
SAMBAL JAWA
Bahan A (Digoreng secara berasingan)
Minyak untuk menggoreng
1 keping Tempe *
1 ketul Tauhu *
1 biji ubi Kentang *
1 ketul Hati Ayam
Sedikit kunyit
Sedikit garam
Bahan D
1 biji Lobak Merah
4 urat Kacang Buncis/Panjang
* Kubis, Pucuk (Saya tak masukkan)
Bahan E
Soun (direndam seketika)
Cili Merah
Cili Hijau
Cara-Cara Menyediakannya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bahan A diatas secara berasingan dan ditoskan minyak.
* Udang digoreng sekejap sahaja untuk mengelakkan menjadi liat.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan B sehingga bawang bertukar keperangan dan terbit aroma yang sedap.
* 'Bawang blend' jika kurang masak dan garing akan menghasilkan aroma yang kurang sedap dalam masakan.
3. Masukkan bahan C dan goreng seketika.
4. Masukkan sayur-sayur mentah (bahan D).
5. Apabila sayur sudah 3/4 masak, masukkan bahan A yang telah digoreng tadi dan Suun. Gaul rata.
6. Sebelum angkat masukkan Cili Merah dan Cili Hijau untuk menjadikan ia lebih berwarna warni
7. Siap untuk dihidangkan.
AYAM GORENG LENGKUAS
Bahan A
Minyak untuk menggoreng
1/2 ekor ayam (dipotong mengikut saiz kesukaan)
2 inci halia (ditumbuk halus)
2 inci lengkuas (ditumbuk halus)
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 biji bawang besar (ditumbuk)
sedikit kunyit
sedikit garam
4 tangkai daun kari
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Ayam dibersihkan dan diperap dengan kesemua bahan A (kecuali daun kari) selama 1 jam.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sehingga ayam masak.
3. 5 minit sebelum angkat masukkan daun kari, goreng seketika, angkat dan toskan.
* Selamat Berbuka Puasa
* FHA Selemak Santan
Assalamualaikum dan Salam Ramadhan semua ...
Berbuka puasa untuk hari ke 16 semalam saya sediakan sedikit kelainan..
NASI TUMIS yang dimakan dengan SAMBAL GORENG JAWA dan AYAM GORENG LENGKUAS.
Keistimewaan nasi tumis ini adalah penggunaan gula batu yang menjadikan nasi nya sedikit berkilat dan seroi. Nak kata manis tu tidaklah kerana kuantiti gula yang masukkan amat sedikit ia-itu sebesar ibu jari sahaja.
NASI
Bahan A
2 cawan beras
3 cawan air (bergantung kepada jenis beras yang digunakan)
1/2 cawan santan pekat
sebiji gula batu sebesar ibu jari
sedikit garam
Bahan B
sedikit minyak untuk menumis
1 batang kulit kayu manis
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji bawang besar (dihiris)
2 helai daun pandan
1/2 inci halia (dihiris)
1/2 camca teh lada hitam
secubit halba sahaja
secubit jintan manis
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis kesemua bahan B sehingga naik aroma.
2. Masukkan santan, air, garam dan gula batu. Kacau seketika supaya gula sebati dengan santan dan masukkan beras.
3. Tanak saperti nasi biasa.
SAMBAL JAWA
Bahan A (Digoreng secara berasingan)
Minyak untuk menggoreng
1 keping Tempe *
1 ketul Tauhu *
1 biji ubi Kentang *
1 ketul Hati Ayam
5 ekor Udang Hidup sederhana besar (dibuang kulit)
* Dipotong sederhana besar
Bahan B (Diblend halus menngunakan minyak masak / tanpa air)
Sedikit minyak
1 biji Bawang besar
3 ulas Bawang putih
8 biji Cili Padi
1/2 inci Halia
Bahan C
Kicap Lemak Manis 'Kipas Udang' (lebihkan)1 biji Bawang besar
3 ulas Bawang putih
8 biji Cili Padi
1/2 inci Halia
Bahan C
Sedikit kunyit
Sedikit garam
Bahan D
1 biji Lobak Merah
4 urat Kacang Buncis/Panjang
* Kubis, Pucuk (Saya tak masukkan)
Bahan E
Soun (direndam seketika)
Cili Merah
Cili Hijau
Cara-Cara Menyediakannya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bahan A diatas secara berasingan dan ditoskan minyak.
* Udang digoreng sekejap sahaja untuk mengelakkan menjadi liat.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan B sehingga bawang bertukar keperangan dan terbit aroma yang sedap.
* 'Bawang blend' jika kurang masak dan garing akan menghasilkan aroma yang kurang sedap dalam masakan.
3. Masukkan bahan C dan goreng seketika.
4. Masukkan sayur-sayur mentah (bahan D).
5. Apabila sayur sudah 3/4 masak, masukkan bahan A yang telah digoreng tadi dan Suun. Gaul rata.
6. Sebelum angkat masukkan Cili Merah dan Cili Hijau untuk menjadikan ia lebih berwarna warni
7. Siap untuk dihidangkan.
AYAM GORENG LENGKUAS
Bahan A
Minyak untuk menggoreng
1/2 ekor ayam (dipotong mengikut saiz kesukaan)
2 inci halia (ditumbuk halus)
2 inci lengkuas (ditumbuk halus)
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 biji bawang besar (ditumbuk)
1 camca teh lada hitam (ditumbuk)
3 camca besar rempah kari dagingsedikit kunyit
sedikit garam
4 tangkai daun kari
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Ayam dibersihkan dan diperap dengan kesemua bahan A (kecuali daun kari) selama 1 jam.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sehingga ayam masak.
3. 5 minit sebelum angkat masukkan daun kari, goreng seketika, angkat dan toskan.
* Selamat Berbuka Puasa
* FHA Selemak Santan
mengancam selera kaknoor lah Fha
ReplyDeletenasi lemak mmg tak pernah kata tidak
anytime anywhere kan
tambahan ayam lengkuas mesti wangi bangattt
Salam Kak Noor... entah macam mana terlebih rajin pula hari tu.. tapi sikit ja rajin nya
Delete