CUCUR UDANG RANGGUP ... Krup-Krap !!!!
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera
Selamat Menyambut Tahun Baru 2017
Moga hari hari mendatang membawa lebih keberkatan dalam kehidupan kita dengan kesihatan yang lebih baik.
Jomm kita sarapan CUCUR UDANG RANGGUP
Kali ini saya olah sedikit bahan nya dengan menambah sedikit tepung sagu.
Alhamdulillah cucur ini menjadi lebih ranggup dan keranggupan nya boleh tahan selama beberapa jam.
Walaupon begitu yang begitu ketara sekali, cucur kali ini begitu sedap !
Mungkin kerana saya pastikan setiap biji cucur itu dimasukkan sekurang-kurang nya se ekor udang hidup dengan kemanisan udang dan isi jagung. Tambahan ia digoreng comel-comel gitu ...
Jomm....
Selamat Menyambut Tahun Baru 2017
Moga hari hari mendatang membawa lebih keberkatan dalam kehidupan kita dengan kesihatan yang lebih baik.
Jomm kita sarapan CUCUR UDANG RANGGUP
Kali ini saya olah sedikit bahan nya dengan menambah sedikit tepung sagu.
Alhamdulillah cucur ini menjadi lebih ranggup dan keranggupan nya boleh tahan selama beberapa jam.
Walaupon begitu yang begitu ketara sekali, cucur kali ini begitu sedap !
Mungkin kerana saya pastikan setiap biji cucur itu dimasukkan sekurang-kurang nya se ekor udang hidup dengan kemanisan udang dan isi jagung. Tambahan ia digoreng comel-comel gitu ...
Jomm....
Bahan A
1 1/2 cawan tepung gandum
3 camca besar tepung sagu
1/4 tongkol jagung (diambil isi nya)
1 mangkuk besar taugeh
3 pokok kucai (dikerat pendek)
1 biji bawang besar (dibelah 4 dan dihiris sederhana tebal)
1 biji telur ayam
20-25 ekor udang kertas
Bahan B
1 cawan air
1 cawan air
sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Sediakan air garam dengan menyatukan bahan B. Kacau sehingga garam larut.
2. Satukan kesemua bahan A dan tuang air garam diatas sedikit demi sedikit sehingga semua menjadi sekata. Adunan kita memang akan lebih sayuran,
3. Panaskan minyak didalam kuali. Jemput adunan cucur dan masukkan dalam minyak yang panas dan masak dengan api yang sederhana. Pastikan api jangan terlalu kecil kerana akan menyebabkan cucur menyerap minyak.
4. Goreng sehingga cucur kekuningan baru di alihkan.
5. Apabila cucur telah cukup keperangan baru diangkat dan ditoskan atas kertas minyak.
* Selamat Menjamu Selera ...
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Sediakan air garam dengan menyatukan bahan B. Kacau sehingga garam larut.
2. Satukan kesemua bahan A dan tuang air garam diatas sedikit demi sedikit sehingga semua menjadi sekata. Adunan kita memang akan lebih sayuran,
3. Panaskan minyak didalam kuali. Jemput adunan cucur dan masukkan dalam minyak yang panas dan masak dengan api yang sederhana. Pastikan api jangan terlalu kecil kerana akan menyebabkan cucur menyerap minyak.
4. Goreng sehingga cucur kekuningan baru di alihkan.
5. Apabila cucur telah cukup keperangan baru diangkat dan ditoskan atas kertas minyak.
* Selamat Menjamu Selera ...
No comments: