KERIA MONTOK GULA RANGGUP ..Tips menjadikan ia montok dan ranggup !



Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Pagi ini sarapan cucur keria lagi
hehehe...

Ada yang dah jemu ?
Tapi saya masih belum ....

Maklum baru dapat beli Keledek Kuning
Jadi semangat nak buat cucur keria datang lagi...

Mana boleh tahan tengok sahabat-sahabat lain asyik tayang keria montok-montok
hehehe...Jelous

Kali ini buat tak banyak
~ 240 gram ubi sahaja.

Resepi yang ini lebih kurang sama saperti KERIA GULA MERAH, KERIA GULA TABUR  dan KERIA KAYU MANIS yang saya sediakan hari tu tetapi kali ini saya menggunakan ubi keledek kuning dan bukan nya keledek Oren.

Perbezaan antara ubi keledek kuning dengan keledek oren adalah ia kurang menyerap air.
-Selepas direbus isi nya tidak selembik ubi oren.
-Penggunaan tepung semasa menyediakan doh pon tak banyak.
-Mudah dibentuk.
-Tidak memerlukan minyak atau tepung semasa membentuk kerana ia tidak melekat ditangan.
-Tidak memerlukan minyak atau tepung untuk diletakkan pada dulang.

Jadi jika inginkan keria yang montok-montok atau tembam-tembam;  saya sarankan guna lah keledek kuning

Masalah nya keledek kuning memang susah sangat nak cari dipasaran
Yang ini pon kebetulan saja. ..
Yang banyak keledek oren kan

Untuk menjadikan gula diluar ranggup dan tidak melekit pula...
-Pastikan air gula cukup-cukup dengan kuanttii keria yang digoreng. Jangan pula berlebihan.
-Jangan cair
-Semasa proses menyira, apabila air gula sudah bersalut cantik, akhir sekali taburkan sedikit 'tepung beras campuran' pada keria tersebut dan terus mengacau dengan api pelahan sehingga kering.

Pastikan guna 'Tepung Beras Campuran' ya...
Bukannya Tepung Beras' biasa tau !!!!!

Kalau nak tahu sebenarnya tepung beras ada beberapa jenis, boleh rujuk di sini Jenis-Jenis Tepung di blog Kak Wan
Tumpang Kongsi ya Kak Wan.  Terima Kasih !!!

Saya menggunakan Tepung Beras Campuran (Cop 1 ekor Gajah)


OK Jomm kita kedapur ....



Bahan A
Minyak untuk goreng tenggelam
240 g ubi keledek kuning (berat bersih ~200g)
anggaran 30 g Tepung Gandum
5 g Tepung Beras Campuran (cap 1 gajah)
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakannya
1. Keledek dibuang kulitnya, dibasuh bersih dan masukkan kedalam periuk, tambahkan air sehingga tenggelam dan rebus sehingga empok. Semasa pertengahan rebusan, balik-balikkan ubi supaya ia masak sekata.
2. Cucuk ubi dengan hujung pisau atau garfu, jika ia menjunam dengan mudah ini menandakan ubi telah empok. Padamkan api dan toskan air nya.
3. Semasa ubi masih panas, tumbuk atau lenyek ubi sehingga hancur.

4. Masukkan garam, tepung beras dan tepung gandum sedikit-sedikit dan gaul sekata menggunakan senduk atau camca. Agak-agak adunan dah boleh dibentuk tak perlu lagi masukkan tepung.
* Elakkan menggunakan tepung terlalu banyak kerana texture cucur akan menjadi keras. Agak-agak sahaja
* Elakkan menggunakan tangan semasa menguli

Cara Membentuk
5. Ambil secubit adunan ubi anggaranr 30g, bulat-bulatkan dan lubangkan ia menggunakan copstick.
6. Buat sehingga habis.

7. Panaskan minyak dalam kuali non-stick.
8. Goreng cucur sehingga masak. Balik-balikkan supaya ia masak dengan sekata.




PROSES MENYIRA

Bahan B
1/2 keping gula melaka (pecah-pecahkan)
2 camca besar gula putih
1/4 cawan air

Bahan C
anggaran 1 - 2 camca kecil 'Tepung Beras' Campuran (cap 1 gajah)

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan bahan  B dalam kuali. Masak sehingga gula hancur, pekat dan berbuih-buih.
* Jika gula masih belum hancur, tambahkan sedikit lagi air.
2. Masukkan kesemua cucur kedalam kuali dan balik-balikkan ia supaya gula bersalut dengan sekata.
3 Apabila gula bersalut cantik dan agak kering, akhir sekali 'tabur' dengan sedikit tepung beras dan ratakan lagi.
Masukkan 1 sudu dahulu dan jika rasa perlu sedikit lagi baru ditambah.
Jangan terlalu banyak pulak ya..Agak-agak sahaja.

4. Masak dengan api perlahan sehingga air gula betul-betul kering dan menjadi ranggup.
5. Angkat dan boleh dihidangkan.

* Selamat Menjamu Selera ...

* FHA Selemak Santan

No comments:

Powered by Blogger.