NASI MINYAK 'BUAH KURMA' ... resepi mesti cuba. Sedap 'ka ba booom' ! Tak percaya ? Jom masak sikit dulu, mesti repeat punya ! Jom tonton YOUTUBE !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua

Hari ini nak share resepi NASI MINYAK 'BUAH KURMA'
Salah satu resepi Chef Hanieliza  dari '500 Kompilasi Resepi'.
Alhamdulillah sedap yang ter' amattt  sangat !!!!!

Kali pertama akak masak nasi ini pada ramadhan tahun lepas.
Boleh rujuk di sini untuk post akak dahulu ..NASI MINYAK BUAH KURMA



Disebabkan sedap, jadi bulan puasa tahun ini akak masak lagi.
Tapi kali ini akak sediakan lebih, Hantar pada kakak-kakak dan adik sebagai juadah berbuka sekeluarga.
Maklumbalas yang diterima alhamdulillah... 'Sedap !' kata mereka.

Untuk kali ini, akak camur  'Beras Rebus Brasmathi' bersama 'Beras Brasmathi' biasa.
Saja nak try bila di campur bersama apa akak jadi..
Untuk info, 'Beras Rebus Brasmathi' ini tak ada kanji, jadi bila dicampurkan dengan 'Beras Brasmathi' biasa, hasil nya amat-amat memuaskan. Nasi lerai sebutir-sebutir walaupon lembut...


Sebenar nya 'Beras Rebus Brasmathi'  ini akak beli dah lama, rasa nya lebih  2 tahun kut. Tapi akak simpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.
Masa beli hari tu saja nak try and error..
Masa makan nasi beriani di Open house Tabung Haji KL lama duluuuu, nasi nya amat lembut sebiji sebiji.
Jadi akak buat andaian sendiri, jenis beras yang digunakan dan bagaimana ia dimasak.


Tu yang beli beras ini
Tapi bila masak begitu saja, memang tak berapa sedap dengan selera akak kerana tak ada kanji.
Tapi amat sesuai untuk orang yang berdiet.

Kalau dicampurkan dengan 'Beras Brasmathi' biasa memang kena sangat balance kanji ya.
Akak campurkan dalam kuantiti sedikit sahaja ... dalam 1/5 bahagian


Rasa nasi yang beraroma minyak sapi dan sedikit daun kari amat-amat menyelerakan.
Di tambah pula dengan kemanisan buah Kurma yang isi nya sedikit liat tetapi apabila disatukan kedalam nasi hasil nya tak terkata sedap nya.........

Jadi jika ada yang berhajat nak buat hidangan untuk hari lebaran atau open house, akak cadangkan sediakan nasi ini, In Sya ALLAH akan mendapat sambutan ramai..
Maklum lepas ramadhan, tentu ada baki buah kurma tu kan !

Kalau dah sedap, takut tak cukup pulak  !!!!!

Memang rugi kalau tak mencuba !
Best Nasi minyak ever .........

KITA TONTON VIDEO dulu...

Jangan lupa.....SUBSCRIBE YOUTUBE dan SHARE FHA Selemak Santan ........ supaya adik-adik akak semua akan dimaklumkan dengan video-video masakan yang lain !


Di makan pula dengan Sambal Kerisik, resepi nya boleh rujuk di sini SAMBAL KERISIK 'Sedap Giler !'
Untuk lauk pulak akak sediakan AYAM BAKAR YOGURT,
Resepi nya akan menyusul kemudian...

Maklum nak buat Golden Chicken tak kesampaian lagi sebab di Utara ini kerap sangat hujan,
Ayam pon tak sempat nak berjemor.
Hari tu akak dah buat sikit, jenuh berkipas nak bagi kering .

Jom kita terjah resepi . NASI ................



Bahan A 
1 kg beras basmati  *akak campurkan 800 g 'Beras Brasmathi' dan 200 g 'Beras Rebus Brasmathi'

3 sudu makan minyak sapi * akak guna 'Ghee Blend' kerana rasa nya lebih sedap
1 camca besar minyak masak * akak tambah untuk elakkan bahan tumis cepat hangus

1 sudu makan pewarna kuning 
1 camca besar air * akak  tambah kedalam pewarna diatas

Bahan B (Tumisan)
5 biji bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
2 helai daun pandan (disiat dan diikat) * akak tambah

Bahan C
1.4  liter air  (Resepi asal menggunakan 1 liter air. Akak lebihkan kerana suka nasi yang lembut)
1/2 cawan susu cair
1 cawan buah kurma 
1 kiub pati ayam
1 pokok daun ketumbar (dipotong pendek)
garam secukup rasa

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Basuh beras dan rendam selama 30 minit  kemudian toskan.
2. Belah buah kurma untuk mengeluarkan biji dan potong 3 atau 4 memanjang (potong kasar).
* Buah kurma bagaimana pon akan 3/4 hancur didalam nasi

3. Panaskan minyak masak dan minyak sapi didalam periuk (boleh guna rice cooker)
4. Tumis bahan B sehingga wangi.
5. Masukkan bahan C dan biar ia mendidih. Pastikan jangan terlalu lama kerana sukatan air akan susut.
6. Masukkan beras, ratakan dan tutup kembali tudung periuk. Masak saperti  nasi biasa.
7. Renjiskan campuran pewarna dan air keatas nasi, Gembur sedikit dan tutup kembali tudung periuk.
8. Biar sehingga nasi betul betul kering dan siap untuk dihidangkan.

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

4 comments:

  1. sedapnya FHA, telan air liur la jugak..hehe

    Nanti kalau ada kesempatan nak cuba resepi ni jugak la

    ReplyDelete
  2. Wah, Puan FHA, terliur PH. Mesti cuba nih! Sekarang banyak buah kurma kat supermarket.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti cuba PH. Memang tak menghampakan. Sedap sangat

      Delete

Powered by Blogger.