PARU GORENG '9 MIX SPICE' yang sedap ... cuba yang ini jika jemu goreng goreng biasa
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...
Resepi untuk hari ini ini PARU GORENG '9 MIX SPICE'
Kalau jemu dengan goreng kunyit, goreng jintan dan goreng Sambal paru yang kering,
Boleh cuba resepi yang ini pulak.
Amat mudah dan yang pasti amat sedap.
Menggunakan 5 MIX Spice.... campuran rempah ratus serba guna yang akak buat khas untuk GOLDEN CHICKEN tempoh hari.
Masukkan lagi beberapa jenis rempah tambahan untuk lebih menyedapkan saperti lada hitam, lada putih, kunyit serbuk dan serbuk buah pala.
Boleh dimasak untuk apa saja; ayam, daging, sotong, udang, limpa mahu pon paru.
Tak rugi kalau ada 5 MIX Spice ni ..........
Nak mudah, boleh order dengan Izzati Sobri di FB Chef Hassan Hen Mai Kongsi Resepi.
Jommm ikut masuk dapurrrrrrrrrrrr.
Bahan A
300 gram paru
Air secukup nya utuk merebus
Bahan B
1 1/2 Camca kecil 'penuh' 5 MIX SPICE
1/2 Camca kecil Lada Hitam Serbuk
1/2 Camca Kecil Lada Putih Serbuk
1/2 Camca Kecil Kunyit Serbuk
1/2 camca kecil Buah Pala serbuk (optional)
1/2 inci halia (di hiris batang mancis)
Sedikit Garam (optional)
Bahan C
sedikit minyak untuk menggoreng (bukan goreng tenggelam)
1-2 pelepah daun kari
Kicap Lemak Manis 'Kipas Udang'
Kicap Lemak Masin 'Kipas Udang'
Bahan D
8 ulas bawang kecil (di belah 4)
10-12 biji Cili Padi (di hiris menyerong)
1. Paru dipotong kepada ketulan sederhana besar untuk memudahkan proses merebus.
2. Masukkan kedalam periuk, tambahkan air dan rebus sehingga masak dan lembut.
3. Toskan air dan potong kepada ketulan saiz kecil (ikut kesukaan )
4. Perap paru dengan bahan B selama 2 jam.
5. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan paru bersama daun kari.
6. Goreng sehingga paru sedikit mengecut. ,,, Tak perlu sehingga paru kering kerana texture akan menjadi keras dan liat
7. Tambahkan kicap masin, kicap manis dan sebatikan. Lebihkan kicap manis berbanding masin.
8. Akhir sekali masukkan bahan D. Ratakan sebentar dan angkat untuk dihidangkan.
5 MIX SPICE
Bahan A
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 1/2 camca besar ketumbar biji
* setiap satu disangai secara berasingan sehingga wangi. Kemudian satukan dalam pengisar kering dan kisar sehingga menjadi serbuk.
* Masukkan dalam bekas bertutup dan simpan ditempat kering atau dalam peti sejuk dan boleh digunakan bila-bila masa diperlukan.
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
Alahai sedapnye
ReplyDeleteBoleh cuba. Dengan tambahasn aroma daun kari memang menyelerakan
Deletetak pernah masak macam ni lagi..nak cuba la nanti
ReplyDeleteSedap.. Akak belajar dari nyonya yg akak jumpa di pasaraya semasa mencari 5 mix spice. Chinese memang selalu guna spice ini dlm masakan mereka
Delete