MIANG KHAM ... Citarasa Thai My Stail
Bismillahirrohmanirrohim
Tekak ni amat terasa nak makan MIANG KHAM sebab ramai kata sedap !
Cara nak makan saperti sireh yang mana bahan isi nya akan diletakkan diatas sehelai daun dan dilipat-lipat terus ngap...
Tapi idea nak menjadikan ia saperti kerabu tercetus setelah sahabat wsap terlebih dahulu mencuba nya yang kemudian dimakan bersama nasi.
Rasa nya manis dan memang sedap, lagi-lagi jika tergigit kacang yang goreng ranggup dan sedikit masam hirisan limau nipis...
Jom kita tengok video yang akak rujuk ini.
Jom kita masuk dapur ...
Bahan A
20 helai daun kaduk * pilih yang tidak berapa tua (dihiris nipis)
1 cawan kacang tanah (disangai dan dibuang kulit. * Akak goreng)
1 biji limau nipis (pilih limau yang kulit tidak berapa tebal) atau 5 biji limau kasturi (di potong kepada ketulan kecil)
1 biji bawang besar (dipotong kasar)
1 camca besar udang kering (direndam 10 minit dan disangai)
5 biji cili padi (di hiris nipis)
3/4 cawan kelapa parut * kalau dapat yang sedikit kasar lagi elok (disangai hingga keperangan)
1 inci halia (dihiris saperti batang mancis)
1 batang serai (dihiris nipis) * akak tambah
3 helai daun limau purut (dihiris nipis) * akak tambah
Bahan B (dikisar halus)
1/2 inci halia
1 inci lengkuas
1 camca besar udang kering (direndam 10 minit)
1 camca teh belacan
sedikit air
Bahan C
3 camca besar gula perang
2 camca besar Sos Ikan
sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan bahan B dan C kedalam periuk dan masak sehingga pekat, angkat dan ketepikan.
2. Satukan bahan A ke dalam mangkuk besar yang lain dan campur ia sehingga rata.
3. Sebaik nak makan baru di campurkan dengan sos, digaul rata dan siap untuk dihidangkan
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
nampak sedap kak... ye jgk kan ssh skit nk mkn ngn daun tu satu2... buat mcm kerabu nih mudah nk mkn...
ReplyDeletemesti sedap nih kak
Masak cara kita walaupon resepi thai.. Senang nak makan.
DeleteVery creative ppost
ReplyDelete