SAMBAL BAJAK ... Citarasa Jawa Timur yang sedap
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...
Semalam akak sediakan SAMBAL BAJAK setelah beberapa kali gogle resepi ini di internet.
Nak tukar selera mencuba resepi dari negara seberang; Indonesia pula
Kalau ada yang minat sambal boleh lah mencuba resepi ini. Memang sedap !!!
Lagi lagi kalau dimasak lama sehingga sedikit 'macam nak garing'
Akak makan dengan baki lidah lembu yang direbus lembut.
Cara penyediaan sambal ini amat mudah sekali
Jika di google-google, terdapat banyak versi, tetapi yang ini pilihan akak
RESEPI MASAKAN NUSANTARA
Jomm !
Bahan A
sedikit minyak untuk menggoreng
5 biji Cili Merah *
8 biji Cili Padi Merah *
5 biji Cili Padi Hijau *
8 ulas Bawang Kecil *
6 ulas Bawang Putih *
2 biji Tomato *
sedikit Belacan
* Dipotong kepada ketulan saiz kecil untuk memudahkan proses menggoreng. Cili yang tidak dipotong akan meletup-letup apabila digoreng.
Bahan B
Sedikit minyak untuk menumis
sedikit air
1 batang Serai (diketuk)
1/2 inci Lengkuas (diketuk)
1 camca teh pes Asam Jawa 'ADABI'
1 camca besar 'penuh' Gula Perang / Kabung
2 helai daun salam
sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dan masukkan semua bahan A. Goreng sehingga layu. Angkat dan toskan minyak.
2. Masukkan kedalam lesung dan tumbuk sehingga 3/4 lumat. * Akak masuk kan kedalam blender dan kisar 2 saat dan off, 2 saat dan off, 2 saat dan off supaya ia tidak terlalu hancur.
3. Panaskan minyak dalam kuali * Boleh gunakan minyak goreng bahan A diatas dan tambahkan jika tidak mencukupi.
4. Tumis bahan yang telah ditumbuk/kisar tadi.
5. Masukkan semua bahan B dan kecilkan api. Masak sehingga air susut dan 'betul betul' pecah minyak untuk mendapatkan rasa yang sedap. * Jika masak sehingga pekat dan 'sedikit' hampir garing memang sedap !!!
6. Siap untuk dihidangkan.
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
waduh kak.... klu mkn ngn nasi panas2 ni sedapnya...
ReplyDeletetakde lauk lain pun takpe rasanya