PASTRY FRUITS CAKE ...Tambah -tambah sedap bila dah tinggal baki yang seconet tu . Rasa macm nak buat lagi...

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...

Tentu ramai dah mencuba kek yang viral ini kan..
Akak macam biasa...baru ja mencuba nya.
Selalu terlewat keretapi.
Tapi tak apa, jangan tertinggal sudah.. ahaks!

Lambat buat sebab... bersebab.
Kena tunggu sampai betul-betul teringin nak makan baru boleh.
Maklum akak tak berapa gemar sangat kek kek ni,
Makan tu memang makan, tapi tak banyak sebab manis-manis ni tk berapa gemar.

Tapi kek yang ini memang sedap.
Dengan aroma limau, vanila dan buah-buahan memang menarik !!!
Tambah -tambah sedap bila dah tinggal baki yang seconet tu .
Rasa macm nak buat lagi...
Ha Ha Ha...kan dah kata.

Pssss......
Dasar kek akak nampak macam keperangan kan ! nampak saja ! tapi tak hangit.....
Sebab akak pi letak pada aras paling bawah dalam oven.
Sepatut nya aras 2 dari bawah.
Maklum lama tak masak kek ...............

Resepi kek akak che-duk dari IG Zila
TIPS dari blog CITARASAWAN
TQ Sahabat !!!



Bahan A
100 gram pure butter * Akak pakai 'BUTTERCUP' 
160 gram gula kastor
50 gram plain yogurt

Bahan B
3 biji telor saiz A
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji kulit limau (parut kulit kuning sahaja. Elak lapisan kulit ke-2 yang bewarna putih kerana ia sedikit pahit)
210 gram tepung naik sendiri * Akak guna 210 gram tepung gandum + 1 sudu teh baking powder

Bahan C
Buah-buahan campur secukupnya * Akak guna strawberry, cherry dan peach
2-3 camca besar gula kastor

Bahan D
Loyang 8x8 inci
Kertas minyak

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Griskan bahagian bawah/dasar dan tepi loyang. Kemudian alas dasar dengan kertas minyak dan pastikan dilebihkan di bahagian tepi untuk memudahkan kek dikeluarkan nanti. Ketepikan.

2.  Buah-buahan di bersihkan, dilap kering dan ditoskan air manisan jika ada. Kemudian  dibelah 2 jika perlu dan ketepikan.

3. Panaskan oven, api atas/bawah tanpa kipas dengan suhu 170c.

4. Satukan bahan A dan pukul dengan whisk sehingga sebati. * Tak perlu terlalu lama dan jika terdapat cairan butter dibahagian bawah aduan, biarkan saja, tidak perlu risau.
5. Masukkan telor sebiji-sebiji sambil adunan di pukul.
6. Masukkan essen vanilla dan sebatikan.

7. Masukkan tepung, kulit limau dan gaul rata dengan spatula secara manual.
8. Tuang adunan ke dalam loyang dan ketepikan.

9. Tabur gula keatas buah-buahan, ratakan dan susun/letakkan buah-buahan diatas adunan dalam loyang tadi. Pastikan buah jangan ditekan kerana ia akan mendap kebawah. 

10. Masukkan kedalam oven pada aras 2 dari bawah dan bakar selama  30 hingga 35 minit. Cucuk  dengan lidi dan jika permukaan lidi keluar kering ia menandakan kek telah masak. Jika tidak, boleh di lebihkan 5-8 minit lagi.

Jangan di bakar sehingga permukaan terlalu perang kerana texture kek akan menjadi keras.


TIPS Supaya Buah Tidak Tenggelam
Sumber CitarasaWan

Mengaul buah dengan gula boleh menyebabkan buah berair dan hilang bentuk apabila di bakar Jadi boleh cuba kaedah ini...
1. Setelah masukkan adunan, hentakkan loyang sebanyak 3 @ 4 kali, Supaya tiada ruang udara di dalam. Kemudian baru susun buah-buahan.
2. Buah dalam tin hendaklah di toskan airnya dan keringkan di atas tisu dapur supaya tidak berair.
3. Hiris buah tebal sedikit supaya tidak tenggelam.

4. Susun / letakkan buah-buahan diatas permukkaan. Pastikan buah jangan ditekan kerana ia akan mendap kebawah. Buah sendiri nya akan nampak sedikit tenggelam kedalam apabila adunan naik semasa dibakar.


Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

2 comments:

  1. Replies
    1. kesian Anies... akak tak ambik order dik. Buat tuk family ja.. maaf ya.

      Delete

Powered by Blogger.