DAGING KICAP UTARA ...Yang Terlebih sedap !
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...
Daging Goreng Kicap cara orang Utara ini memang menjadi kegemaran akak dan keluarga.
Bahan-bahan yang digunakan adalah bahan asas yang kebiasaan nya terdapat didapur-dapur kita semua.
Sesuai sangat untuk anak-anak kecil kerana rasa nya manis, lemak, masin dan beraroma.
Untuk orang dewasa lagi lah suka kan nya..
Jika yang minat rasa pedas boleh lah ditambah dengan beberapa biji cili padi.
Keenakan lauk yang satu ini, usah dipertikaikan lagi.. kerana sekali rasa dah cukup untuk membuatkan kita menambah nasi berpinggan -pinggan !
Jomm...
Bahan A
400 g daging
1 camca kecil kunyit serbuk
1/2 inci halia (dihiris tebal)
Air secukup nya
3 tangkai Daun Kari
2 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 inci halia (dihiris batang mancis)
Bahan C
1 camca besar Sos Tiram
1 camca teh gula perang / Gula Kabung
1/2 camca teh Jintan Putih Serbuk (homemade)
1/2 camca teh Lada Hitam Serbuk (homemade)
1/2 camca teh Lada Putih Serbuk (homemade)
Bahan D
1 biji bawang Holland (dipotong baji)
10 biji Cili Padi Merah (dibelah 2 menyerong) * optional
1 biji Cili Merah (dihiris menyerong)
Kicap Lemak Manis 'Kipas Udang'
Kicap Lemak Masin 'Kipas Udang'
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan bahan A dalam periuk dan rebus sehingga daging empuk. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan B sehingga terbit aroma.
3. Masukkan daging yang telah direbus empuk bersama baki air rebusan daging, juga bahan C. Masak sehingga air betul betul susut.
4. Apabila air telah kering, baru dimasukkan bahan D, ratakan sebentar dan boleh diangkat untuk dihidangkan.
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...
Daging Goreng Kicap cara orang Utara ini memang menjadi kegemaran akak dan keluarga.
Bahan-bahan yang digunakan adalah bahan asas yang kebiasaan nya terdapat didapur-dapur kita semua.
Sesuai sangat untuk anak-anak kecil kerana rasa nya manis, lemak, masin dan beraroma.
Untuk orang dewasa lagi lah suka kan nya..
Jika yang minat rasa pedas boleh lah ditambah dengan beberapa biji cili padi.
Keenakan lauk yang satu ini, usah dipertikaikan lagi.. kerana sekali rasa dah cukup untuk membuatkan kita menambah nasi berpinggan -pinggan !
Jomm...
Bahan A
400 g daging
1 camca kecil kunyit serbuk
1/2 inci halia (dihiris tebal)
Air secukup nya
Bahan B
Sedikit Minyak3 tangkai Daun Kari
2 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 inci halia (dihiris batang mancis)
Bahan C
1 camca besar Sos Tiram
1 camca teh gula perang / Gula Kabung
1/2 camca teh Jintan Putih Serbuk (homemade)
1/2 camca teh Lada Hitam Serbuk (homemade)
1/2 camca teh Lada Putih Serbuk (homemade)
Bahan D
1 biji bawang Holland (dipotong baji)
10 biji Cili Padi Merah (dibelah 2 menyerong) * optional
1 biji Cili Merah (dihiris menyerong)
Kicap Lemak Manis 'Kipas Udang'
Kicap Lemak Masin 'Kipas Udang'
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan bahan A dalam periuk dan rebus sehingga daging empuk. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan B sehingga terbit aroma.
3. Masukkan daging yang telah direbus empuk bersama baki air rebusan daging, juga bahan C. Masak sehingga air betul betul susut.
4. Apabila air telah kering, baru dimasukkan bahan D, ratakan sebentar dan boleh diangkat untuk dihidangkan.
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
Saya pun suka daging masak kicap. Apalagi bubuh Kicap Cap Kipas Udang! Waduuuuu...hhhh!
ReplyDeleteMemang nampak sedap.
ReplyDelete