LAKSAM YANG TERSEDAP .... sepagi dan sepetang !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...

Ni semua KAK NOOR punya pasal la... tayang laksam lagi ! tayang  ! tayang  !!!!
Kan akak dah terliur ....  huhuhu !!!

Dah beberapa hari dok pendam rasa.........aduhaiiii
Semalam lega !
Akak makan sampai berpinggan pinggan.

Psss... Laksam tu akak kenduri juga untuk setiap rumah a.k.a jiran-jiran sebelah.
Ini yang maklumbalas yang diterima ....
Akak dah jadi 'Kembang Semangkuk'
hahahahahah !!!!!!



KAK NOOR !
Lain kali jangan dok tayang juadah sedap-sedap
Kesian kat akak ni semalam dari pagi sampai kepetang dok berkampung didapur
Tapi memang berbaloi sedap sangat.

Sebenar nya nak masak ni tak lah lama, lagi lagi kalau ada pembantu
Tapi sebab akak sorang dok dapur, lepas tu shoot sana ! shoot sini !
Tu yang sampai petang tuuu !
hahahaha !!!

Kalau ada yang nak joint akak buat laksam ni, jom singgah di DAPUR KAK NOOR


KUAH LAKSAM

Bahan A
1 kg ikan kembung
2 keping asam gelugor * akak tambah
1 ekor ikan gelama masam * akak tambah (kalau saiz kecil lebihkan)
Air secukup nya

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Ikan disiang dan dibersihkan.

2. Satukan ikan dalam periuk dan rebus sehingga masak.


3. Asingkan isi, tulang dan air rebusan.
4. Kisar isi ikan bersama air rebusan, kemudian nya di tapis untuk mengasingkan tulang (jika ada). Masukkan kedalam periuk dan ketepikan.
5. Tulang-tulang bersama kepala ikan juga dikisar dengan baki air rebusan (tambahkan air biasa jika kurang). Tapis 3-4 kali untuk mengasingkan tulang halus yang hancur. Masukkan kedalam periuk dan ketepikan.


Bahan B (dikisar halus)
1 sudu besar lada hitam
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Sedikit belacan * Akak tambah
Air secukup nya untuk mengisar

Bahan C
2 cawan santan
3 batang serai (diketuk)
3 keping asam keping * kalau kecil lebihkan
Sedikit garam
Sedikit gula * optional / akak tak masukkan
Perasa ikan bilis * optional

Cara-Cara Menyediakan nya .... sambungan
6. Satukan bahan B dan C kedalam periuk yang berisi ikan kisar diatas.
7. Masak dengan api sederhana sehingga mendidih.

8. Siap !


SAMBAL BELACAN

Bahan A
4 biji Cili Merah
1-3 biji Cili Padi Merah (sesuaikan kepedasan)
sedikit Belacan
sedikit Garam
sedikittttt Air *Hanya jika kisar

Bahan B
1/2 biji Limau Nipis (ambil jus)

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan bahan A dan kisar atau tumbuk * jika kisar, pastikan jangan terlalu halus
2. Perah jus limau nipis dan sebatikan.
3. Siap.

LAKSAM

Bahan A
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam (3 air panas + 2 cawan air biasa)
1/2 sudu kecil garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1.  Satukan semua bahan A dan kacau sehingga tak bergentel


2. Panaskan kukusan dan letakkan tudung periuk atau dulang kecil
3. Masukan 2 senduk bancuhan dan kukus sehingga masak lebihkurang 2 ke 3 minit.
4. Angkat, sejukkan sebentar dan gulung.

4. Siap

ULAM-ULAMAN

Bahan A
1 biji timun * Akak tak masukkan
6 urat kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
2 cawan taugeh
7 tangkai daun kesum
7 pokok daun pudina * Akak tambah

Cara-Cara Menyediakan nya
1.    Semua ulam-ulam (kecuali taugeh) di hiris kecil .






2. Siap

CARA MENGHIDANGKAN NYA


1. Laksam dipotong tebal dan dimasukkan kedalam mangkuk.
2. Tambahkan ulam-ulaman.
3. Kemudian curahkan kuah di atasnya.
4. SIAP ....................................

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

2 comments:

  1. mula2 masa tgk kuah tu ingatkan jenis yg jernih... tp tgk kt mangkuk n bahan2 tu baru perasan...

    yelah kuah putih ni nk mkn kene kacau baru nampak santan nya tu ...
    dana tak pernah try buat laksam tu kak, selalu klu tingin mkn kuah putih ngn laksa beras je... tak rajin melaksam kak hehehhe...

    ReplyDelete
  2. mula2 masa tgk kuah tu ingatkan jenis yg jernih... tp tgk kt mangkuk n bahan2 tu baru perasan...

    yelah kuah putih ni nk mkn kene kacau baru nampak santan nya tu ...
    dana tak pernah try buat laksam tu kak, selalu klu tingin mkn kuah putih ngn laksa beras je... tak rajin melaksam kak hehehhe...

    ReplyDelete

Powered by Blogger.