SAMBAL BILIS 'GELAMA MASAM' YANG SEDAP ... bila sudah larut malam !
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...
Ini lah SAMBAL BILIS 'GELAMA MASAM' YANG SEDAP. Memang dimasak sedikit berkuah,
Bahan-bahan yang digunakan pulak tidak digoreng saperti selalu sebab akak masak dah tengah malam. Maklum dipagi hari berkursus, lepas tu terus lunch Kep-C. Dah tu beli lagi Kep-C untuk petang. Malam baru lapar ....
Ni akak masak simple-simple saja, tapi sebab nak cari sedikit kelainan, maka digoreng ikan gelama masam sebelum ditumis bawang dan bahan-bahan yang lain.
Hasil nya sambal ini teramat sedap sehinggakan akak tambah berpinggan-pinggan walaupon dah hampir larut malam...
sorry akak tak diet.
makan bila rasa nak makan.
tambah bila selera rasa sedap.
makan pulak dengan petai jeruk dan baki ikan masin....
. .. ahaks !!
Sebagai perkongsian ...penyumbang rasa Sambal Bilis yang sedap sebenarnya adalah juga bergantung kepada jenis ikan bilis yang digunakan.
Pastikan ikan jenis yang jenis 'sedikit rasa berlemak'.
Suatu ketika dulu akak pernah sediakan sambal bilis guna resepi biasa-biasa saja.
Kuah tak lah sepekat sambal nasi lemak walaupon akak masak untuk dimakan dengan nasi lemak ketika itu, yakni sambal yang sedikit berkuah.
Tetapi rasa nya aduhai tersangat-sangat-sangat sedap ! Serius !!! Memang serius sedap !!
Teringat-ingat sampai sekarang !
Bermacam-macam andaian bermain dikepala....mungkin ikan bilis
Jadi setiap kali beli, akak akan pastikan bilis yang siap dikopek dan ranggup apabila digoreng. Warna nya sedikit cerah dan isi nya tak lah tebal sangat.
Tapi bila dah masak rasa nya masih tak menjadi.
Tapi apabila mencuba sedikit kelainan menggunakan ikan bilis yang sedikit tebal isi nya, ( # harga ikan bilis ini tak lah semahal ikan bilis yang ranggup tu), dan biasa nya bilis ini rasa nya sedikit berlemak dari ikan bilis ranggup, alhamdulillah dah dapat rasa sebagaimana yang dikehendaki .
Kesimpulan ..Tak semesti nya ikan bilis yang mahal maka sambal nya akan menjadi sedap.
Dan kebiasaan nya bilis yang mahal adalah jenis yang ranggup apabila digoreng.
Nanti akak akan share kan jenis ikan bilis yang akak beli tu ya di lain siaran ...
Jomm.. kita cuba kelainan dengan SAMBAL BILIS 'GELAMA MASAM' serius sedap !!!!
Sambal yang dimasak sedikit berkuah dan tiada rasa manis gula. Cuma manis ikan bilis dan bawang sahja kerana ia dimakan dengan nasi biasa.
Kebiasaan nya kalau untuk nasi lemak baru ia dimasak sedikit manis .
Bahan A
1 ekor ikan gelama asam bersaiz sederhana
2 mangkuk kecil ikan bilis
Bahan B
Minyak untuk menumis
4 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji bawang besar / 8 ulas bawang merah (di hiris)
Belacan sebesar ibu jari
1 mangkuk kecil cili kisar (homemade)
3/4 mangkuk kecil air
1 camca kecil pes asam jawa 'ADABI'
Bahan C
6 biji tomato ceri merah
6 biji tomato ceri kuning
8 biji cili padi merah (dihiris kasar) * optional untuk lebih pedas sebab cili kisar kurang menyengat
1 camca teh gula putih * optional/ akak tak masukkan
Sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan goreng ikan gelama masam sehingga hampir garing. Tinggalkan 1/2 bahagian isi dalam periuk , dan baki dikaup keluar.
2. Masukkan bawang putih dan bawang merah, kacau-kacau sebentar terus masukkan belacan yang telah dihancurkan (tanpa air). Masak sehingga beraroma.
3. Masukkan cili kisar, asam jawa dan sedikit air. Apabila kuah mula mendidih masukkan ikan bilis dan perlahankan api. Masak sehingga terbit minyak dan kuah menjadi pekat.
4. Seterusnya masukkan bahan C dan masak dengan api perlahan sehingga terbit kembali minyak yang banyak dipermukaan sambal.
5. Siap untuk diangkat dan dihidangkan.
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...
Ini lah SAMBAL BILIS 'GELAMA MASAM' YANG SEDAP. Memang dimasak sedikit berkuah,
Bahan-bahan yang digunakan pulak tidak digoreng saperti selalu sebab akak masak dah tengah malam. Maklum dipagi hari berkursus, lepas tu terus lunch Kep-C. Dah tu beli lagi Kep-C untuk petang. Malam baru lapar ....
Ni akak masak simple-simple saja, tapi sebab nak cari sedikit kelainan, maka digoreng ikan gelama masam sebelum ditumis bawang dan bahan-bahan yang lain.
Hasil nya sambal ini teramat sedap sehinggakan akak tambah berpinggan-pinggan walaupon dah hampir larut malam...
sorry akak tak diet.
makan bila rasa nak makan.
tambah bila selera rasa sedap.
makan pulak dengan petai jeruk dan baki ikan masin....
. .. ahaks !!
Pastikan ikan jenis yang jenis 'sedikit rasa berlemak'.
Suatu ketika dulu akak pernah sediakan sambal bilis guna resepi biasa-biasa saja.
Kuah tak lah sepekat sambal nasi lemak walaupon akak masak untuk dimakan dengan nasi lemak ketika itu, yakni sambal yang sedikit berkuah.
Tetapi rasa nya aduhai tersangat-sangat-sangat sedap ! Serius !!! Memang serius sedap !!
Teringat-ingat sampai sekarang !
Bermacam-macam andaian bermain dikepala....mungkin ikan bilis
Jadi setiap kali beli, akak akan pastikan bilis yang siap dikopek dan ranggup apabila digoreng. Warna nya sedikit cerah dan isi nya tak lah tebal sangat.
Tapi bila dah masak rasa nya masih tak menjadi.
Tapi apabila mencuba sedikit kelainan menggunakan ikan bilis yang sedikit tebal isi nya, ( # harga ikan bilis ini tak lah semahal ikan bilis yang ranggup tu), dan biasa nya bilis ini rasa nya sedikit berlemak dari ikan bilis ranggup, alhamdulillah dah dapat rasa sebagaimana yang dikehendaki .
Kesimpulan ..Tak semesti nya ikan bilis yang mahal maka sambal nya akan menjadi sedap.
Dan kebiasaan nya bilis yang mahal adalah jenis yang ranggup apabila digoreng.
Nanti akak akan share kan jenis ikan bilis yang akak beli tu ya di lain siaran ...
Jomm.. kita cuba kelainan dengan SAMBAL BILIS 'GELAMA MASAM' serius sedap !!!!
Sambal yang dimasak sedikit berkuah dan tiada rasa manis gula. Cuma manis ikan bilis dan bawang sahja kerana ia dimakan dengan nasi biasa.
Kebiasaan nya kalau untuk nasi lemak baru ia dimasak sedikit manis .
Bahan A
1 ekor ikan gelama asam bersaiz sederhana
2 mangkuk kecil ikan bilis
Bahan B
Minyak untuk menumis
4 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji bawang besar / 8 ulas bawang merah (di hiris)
Belacan sebesar ibu jari
1 mangkuk kecil cili kisar (homemade)
3/4 mangkuk kecil air
1 camca kecil pes asam jawa 'ADABI'
Bahan C
6 biji tomato ceri merah
6 biji tomato ceri kuning
8 biji cili padi merah (dihiris kasar) * optional untuk lebih pedas sebab cili kisar kurang menyengat
1 camca teh gula putih * optional/ akak tak masukkan
Sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan goreng ikan gelama masam sehingga hampir garing. Tinggalkan 1/2 bahagian isi dalam periuk , dan baki dikaup keluar.
2. Masukkan bawang putih dan bawang merah, kacau-kacau sebentar terus masukkan belacan yang telah dihancurkan (tanpa air). Masak sehingga beraroma.
3. Masukkan cili kisar, asam jawa dan sedikit air. Apabila kuah mula mendidih masukkan ikan bilis dan perlahankan api. Masak sehingga terbit minyak dan kuah menjadi pekat.
4. Seterusnya masukkan bahan C dan masak dengan api perlahan sehingga terbit kembali minyak yang banyak dipermukaan sambal.
5. Siap untuk diangkat dan dihidangkan.
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
ulam lak ngn petai ngn ulam raja mmg bahaya kak... tau2 bertambah2 nasi
ReplyDeleteSedapnya lauk.... siap ada petai sekali!
ReplyDeleteSaya tak pedulik...dua tiga kali tambah nasi pun saya tak kisah hahaaaa...