SAYUR LEMAK 'CAMPUR' ... sedap nya meratah
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...
Akak memang jarang masak sayur mayur ni
Kalau tak ada sayur dalam menu harian pon akak tak kisah sangat,
Masakan harian selalu nya lebih kepada lauk pauk saja
Tapi bila dah masak, nah !!!!! meriah seperiuk
Macam resepi kali ini SAYUR LEMAK 'CAMPUR'
Apa saja yang boleh dimasukkan akak akan campur
Hasil nya ....
Memang sedap pulak, tambahan lagi terasa lemak dan sipi-sipi lada hitam dan lada putih.
Memang menyelerakan ....
Best kan dapat meratah dan hirup sayur lemak ini .........
Bahan A
2 ubi kentang (dipotong mengikut saiz yang dikehendaki)
1 1/2 cawan Santan Sederhana Pekat
3 ulas bawang merah (dihiris nipis)
3 ulas bawang putih (dihiris nipis)
10 biji bebola ikan
3 keping kek ikan (dipotong tebal)
2 kuntum Cendawan Telinga Gajah (direndam 20 minit dalam air panas sehingga mengembang, dan dipotong ikut suka)
1 cekak sayur kucai (dipotong 1 inci)
Sayur Fucuk secukup nya (direndam 10 minit dan ditoskan air)
1 camca kecil Stock Ayam 'Maggie'
1/2 camca kecil Lada Hitam Serbuk
1/2 camca kecil Lada Putih Serbuk
sedikit Garam
1/2 camca kecil Lada Hitam Serbuk
1/2 camca kecil Lada Putih Serbuk
sedikit Garam
Bahan C
2 biji telur
2 cawan Santan Pekat
2 cawan Santan Pekat
Bahan D
1 mangkuk taugeh1 biji bawang besar (dibelah 4)
1 biji cili merah (dihiris menyerong)
suun scukup nya (direndam 10 minit dan ditoskn air)
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan bahan A dalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga ubi separa empuk.
2. Kemudian baru masukkan bahan B. Biarkan sebentar
3. Terus masukkan bahan telur, tutup tudung periuk dan perlahankan api. Biar sehingga telur separa membeku.
4. Masukkan santan pekat, dan masak sehingga hampir mendidih.
5. Masukkan bahan D dan masak selama 3-5 minit tambahan boleh dipadamkan api.
kaknoor pun suka meratah ni kalau buat sayur macam ni sedapnyaaaa
ReplyDeleteratah sayur memang sedap. Lagi-lagi kalau kita letak banyak suun tu. Makan pulak panas-panas ....
Delete