KARI KEPALA IKAN NYOK-NYOK ... yang sangat-sangat sedap
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...
Kari Kepala Ikan kali ini disediakan oleh siapa lagi kalau bukan Chef Siti Nurul Jannah.
Akak kalau jumpa kepala ikan memang suka sangat, tapi dek kekangan masa akak serahkan kepada anak saudara untuk memasaknya.
1 1/2 ketul kepala ikan bila dah dimasak jadi penuh satu periuk besar.
Cara penyediaan nya masih sama yang akak perturunkan dari resepi arwah emak yang memang amat sedap sekali.
Saperti biasa, dan dah menjadi kelaziman... hasil masakan pelajar akan menjadi lebih sedap dari yang mengajar nya aka 'guru' saperti kari ini....
Ini juga saperti yang orang tua-tua katakan ... 'hasil air tangan' berbeza walaupon resepi yang sama !
Tambahan lagi santan yang digunakan adalah santan yang diperah sendiri dari kelapa parut dan hasil nya kari ini lebih pekat dan amat-mat menyelerakan sangat.
Boleh rujuk di sini KARI PENANG IKAN JENAHAK ...tips memasak kari yang sedap untuk mendapatkan tips-tip memasak kari yang meletupssss !
Bahan A
Sedikit minyak untuk menumis
3 tangkai daun kari
5 ulas bawang merah (dihiris)
5 ulas bawang putih (dihiris)
3/4 camca besar halba campur
Bahan B (jadikan pes)
2 paket rempah kari ikan
8 ulas bawang merah (ditumbuk)
8 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 1/2 camca teh jintan putih (ditumbuk)
1 camca teh jintan manis (ditumbuk)
1 camca teh lada hitam (ditumbuk)
1 camca teh lada putih (ditumbuk)
2 camca teh pes asam jawa 'ADABI'
sedikit air
sedikit garam
Bahan C
1 1/2 ketul kepala Nyok-Nyok Hitam
3 cawan santan sederhana pekat (diperah sendiri)
Bahan D
1 biji bawang Besar (dibelah 8) * optional
2 biji tomato segar (dibelah 2)
2 biji cili hijau (dibelah 2 jangan sampai putus dan dibuang biji nya atau di patah kan 2)
8 helai daun bawang (dikerat sepanjang ~ 2 inci)
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bahan A sehingga bawang layu, terbit aroma dan bertukar hampir keperangan.
2. Masukkan bahan B, besar kan api dan biar sehingga rempah mendidih.
3. Kecilkan api dan teruskan memasak dengan api yang perlahan sehingga rempah menjadi pekat dan terbit minyak yang banyak. Pastikan ia kerap di kacau supaya rempah tidak hangit dan berkerak.
4. Masukkan santan dan sebatikan dengan rempah.
5. Apabila nampak kuah 'mula' nak mendidih, terus masukkan ikan dan kecilkan api supaya ikan masak secara perlahan.
6. Agak-agak ikan separuh masak, masukkan semua bahan D. Biar hingga kuah mula mendidih semula sebelum diangkat untuk dihidangkan.
Elak dari membiarkan kari mendidih terlalu lama.
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...
Kari Kepala Ikan kali ini disediakan oleh siapa lagi kalau bukan Chef Siti Nurul Jannah.
Akak kalau jumpa kepala ikan memang suka sangat, tapi dek kekangan masa akak serahkan kepada anak saudara untuk memasaknya.
1 1/2 ketul kepala ikan bila dah dimasak jadi penuh satu periuk besar.
Cara penyediaan nya masih sama yang akak perturunkan dari resepi arwah emak yang memang amat sedap sekali.
Saperti biasa, dan dah menjadi kelaziman... hasil masakan pelajar akan menjadi lebih sedap dari yang mengajar nya aka 'guru' saperti kari ini....
Ini juga saperti yang orang tua-tua katakan ... 'hasil air tangan' berbeza walaupon resepi yang sama !
Tambahan lagi santan yang digunakan adalah santan yang diperah sendiri dari kelapa parut dan hasil nya kari ini lebih pekat dan amat-mat menyelerakan sangat.
Boleh rujuk di sini KARI PENANG IKAN JENAHAK ...tips memasak kari yang sedap untuk mendapatkan tips-tip memasak kari yang meletupssss !
Sedikit minyak untuk menumis
3 tangkai daun kari
5 ulas bawang merah (dihiris)
5 ulas bawang putih (dihiris)
3/4 camca besar halba campur
Bahan B (jadikan pes)
2 paket rempah kari ikan
8 ulas bawang merah (ditumbuk)
8 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 1/2 camca teh jintan putih (ditumbuk)
1 camca teh jintan manis (ditumbuk)
1 camca teh lada hitam (ditumbuk)
1 camca teh lada putih (ditumbuk)
2 camca teh pes asam jawa 'ADABI'
sedikit air
sedikit garam
Bahan C
1 1/2 ketul kepala Nyok-Nyok Hitam
3 cawan santan sederhana pekat (diperah sendiri)
Bahan D
1 biji bawang Besar (dibelah 8) * optional
2 biji tomato segar (dibelah 2)
2 biji cili hijau (dibelah 2 jangan sampai putus dan dibuang biji nya atau di patah kan 2)
8 helai daun bawang (dikerat sepanjang ~ 2 inci)
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bahan A sehingga bawang layu, terbit aroma dan bertukar hampir keperangan.
2. Masukkan bahan B, besar kan api dan biar sehingga rempah mendidih.
3. Kecilkan api dan teruskan memasak dengan api yang perlahan sehingga rempah menjadi pekat dan terbit minyak yang banyak. Pastikan ia kerap di kacau supaya rempah tidak hangit dan berkerak.
4. Masukkan santan dan sebatikan dengan rempah.
5. Apabila nampak kuah 'mula' nak mendidih, terus masukkan ikan dan kecilkan api supaya ikan masak secara perlahan.
6. Agak-agak ikan separuh masak, masukkan semua bahan D. Biar hingga kuah mula mendidih semula sebelum diangkat untuk dihidangkan.
Elak dari membiarkan kari mendidih terlalu lama.
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
Ya allah sedapnya...
ReplyDeleteFav akak ni Amanda
Deleteaduhai sedap nya kk, mmg masakan paling sesuai ikan nyok2 ni masak kari kan kak... klu msk lain mcm tak kene je hehehe...
ReplyDeleteBetultu Dana, lagi lagi orang Utara macam akak ni.
Delete