Tuesday, 18 November 2014

PEKASAM Ikan Sungai


Assalamualaikum

Lauk tengahari simple saja. Pekasam goreng dan Ikan Masak Cuka.
Lauk pekasam memangmenjadi kesukaan saya.
Kalau kena cara yang betul , pekasam yang digoreng akan menjadi ranggup dan sedap dimakan walaupon dengan nasi yang sejuk.

Serba sedikit mengenai Pekasam...
Sejenis makanan peram tradisi  yang tahan lama.
Bahan-bahan yang digunakan dalam proses penghasilan pekasam adalah garam, sedikit gula dan beras goreng.Garam yang digunakan untuk pengasinan ikan bertindak memperkuat struktur disi ikan agar lebih padat dan ini membuat ikan pekasam tidak mudah hancur bila digoreng. 

Kebiasaan nya ikan sungai saperti Sepat, haruan, keli dan puyu digunakan. Ikan air tawar lainnya seperti ikan Terubul , lampan jawa, merah mata, temperas, mengkawan, ketutu,  kepar, kalui, loma, toman, tilapia dan belida juga boleh.

Saya pernah buat sendiri pekasam ini sedikit masa dulu.
Home made memang sedap.
Tapi kali ini beli saja. Pilihan saya yang banyak beras goreng.
Sedap goreng ranggup-ranggup

Cara-cara menggoreng pekasam
1. Panaskan minyak didalam kuali.
2 Masukkan pekasam dan goreng sehingga masak dan angkat. 
   *Kalau nakkan pekasam ranggup, goreng dengan api yang perlahan. Tetapi mengambil sedikit masa memasak.
3. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng cili kering yang telah dikerat pendek, lebih kurang 5 minit, baru dimasukkan bawang.
4. Goreng sehingga bawang layu,
5. Sebelum angkat masukkan kembali ikan pekasam dan dibalik-balikkan beberapa kali.

* Selamat menjamu selera ...





Friday, 14 November 2014

GORENG GARAM ASAM ! Dont' Judge Rasa by its rupa ...




Assalamualaikum

Salam pagi Jumaat semua
Kalau tengok akan rupa ikan yang yang saya masak ni mungkin ada yang kata ikan itu digoreng hangit kan ?

Tak..., Bukan .... No...
hehehe...

sebab ia telah diperap dengan asam.
sebab tu lah jadi hitam
cuma rupa saja sedikit hitam TAPI SEDAPPP

Dont' Judge a Book by its cover
Dont' Judge Rasa by its rupa ...

Cara A
3-5 ekor Ikan Kembong 
sedikit Asam Jawa
sedikit garam
*Perap lebih kurang 1 jam  barulah digoreng

atau 

Cara B
Ikan diperap dengan sedikit garam dan dikukus sehingga masak.
Ikan yang telah siap dikukus akan diperap dengan asam  pula barulah digoreng.

* Selamat menjamu selera ...


Friday, 7 November 2014

SOS BAWANG UTK CUCUQ UDANG ... pekat-pekat sedap


Assalamualaikum.
Salam Jumaat semua .................

Hari tu saya dah post resepi 'Cucoq Udang Besaq' kan ?
Plan asal nak post Sos bawang ni kemudian hari
tup tup..... sibok sangat
lupa lah pula

Tak pa kita jengok juga respi nya ya
simple aja.
Tapi sedap

BAHAN A (Tumbuk bersama)
10 biji cili kering, direbus lebih kurang 5-10 minit supaya lembut. Toskan air nya
sedikit belacan dan garam

BAHAN B
3-4 sudu besar gula putih
asam jawa (sebesar duit 5 sen) + 2 sudu besar air (Sedikit air sahaja) * boleh juga digantikan dengan 1 biji jus limau kasturi
3-4 ulas bawang merah (dihiris nipis)

* Bahan A dan B dicampur dan digaul rata
* Pastikan sos pekat, baru sedap

Thursday, 30 October 2014

'CUCOQ' UDANG BESAQ ! Alahai Joyah oiiiiii.......


Assalamualaikum

Sedap nya makan cucoq udang panas-panas.
.... bahan-bahan nya simple aje,   
semua ada kat dapur kita, cuba pi selongkar tengok
pasti ada kan, kan, kan ...........

tapi kita tambahkan udang supaya lebih UMPHHHH !!!
alahai..joyah oiii
Kalau bab makan macam ni lah..
layan aje selera kan ...................................

Kuah cecah saya kongsikan kemudian ya 
Kita layan dulu cucur ni panas-panas 


BAHAN A
1 cawan tepung gandum
1  cawan tepung Cucur Udang Adabi
2 camca besar minyak masak
sedikit air + garam

BAHAN B
2 genggam taugeh
1 biji bawang besar
(boleh tambahkan daun kucai kalau suka)
Udang besar beberapa ekor

BAHAN C
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara menyediakan nya
1. Bahan A dicampur semua sekali, gaul sehingga rata. 
* Tujuan memasukkan minyak masak dalam adunan adalah supaya cucur kita menjadi amat lembuttttt...
2. Setelah rata , kita masukkan Bahan B kecuali udang.
3. Semasak 'menjemput adunan' untuk menggoreng barulah ditambahkan udang.







Thursday, 23 October 2014

NASI GORENG Ayam Kunyit Telur Mata ...


Assalamualaikum

Salah satu menu nasi goreng kegemaran saya....
Nasi Goreng Ayam Kunyit,
Yang dimeriahkan lagi dengan Telur Mata Kerbau.
Layan aje la sambil menonton TV.

BAHAN A
1/2  camca besar butterCup
2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1/2 biji bawang besar (dihiris nipis)
1 tangkai daun kari
5 biji cili padi kampung
beberapa biji lada hitam biji (saya biarkan sebiji-sebiji)

BAHAN B (diperap sekejap)
1/2 ketul dada ayam (dipotong kepada ketulan kecil)
sedikit garam
sedikit kunyit
1/2 camca besar Sos tiram

BAHAN C
1 mangkuk nasi putih (pastikan nasi yang telah disejukkan. Bukan yang baru masak)

BAHAN D
Daun bawang
1 biji Telur Ayam digoreng menggunakan butter.

Cara-cara memasak
1. Panas butter dalam kuali.
2. Tumis bawang putih, bawang merah dan daun kari. Goreng seketika sehingga naik bau.
3. Masukkan cili padi, lada hitam dan perapan ayam..
4. Setelah ayam masak, masukkan nasi putih dan gaulkan rata.
5.Hiaskan dengan bahan D sebelum dihidangkan.

* Selamat menjamu selera ...





Monday, 20 October 2014

SHEPHERD'S PIE may..memang menyelerakan !!!



Assalamualaikum.
Jenguk-jenguk dapur Amie, terliur dibuat nya
Dalam hati berkata-kata ....mesti buat ni. Tak sabar nak menunggu hujung minggu.

Nak minta malu ah !!!
Maklumlah saya ni kan pemalu orang nya 
heheheh.....

BAHAN A (Gaulkan semua. Pastikan ubi masih berkeadaan panas)
5 biji Ubi kentang yang bersaiz besar(dipotong kepada 4 ketulan supaya cepat empuk dan direbus, kemudian dibuangkan kulit nya dan dilenyek hancur)
*  Ubi pilihan saya ini bersaiz besar dan berkulit cerah berbanding dengan ubi yang lain. Amat mudah empuk dan amat gebu bila direbus. Kebiasaan nya boleh didapati di Tesco.
2 sudu besar ButterCUP
1 cawan susu Full Cream Dutchlady
1 sudu teh serbuk lada putih (Aji Shio)

BAHAN B (Inti)
minyak untuk menumis
2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1 biji bawang besar Holland
Jagung 1/2 tongkol (jika suka boleh dilebihkan)

1 batang karet (dipotong kiub)
1/2 biji lada benggala  hijau (dipotong kiub)
Daun sup (~ 5 tangkai)
1 camca teh lada hitam biji (ditumbuk halus)
2 ketul dada ayam (dipotong kecil)
1 kiub ayam KNOR
sedikit kubis 
garam
kunyit

Cara-Cara memasak Inti
1. Panaskan minyak dalam kuali
2. Tumis bawang putih dan bawang besar.
3. Masukkan isi ayam, kunyit, kiub ayam, lada hitam dan garam.
4. Goreng sehingga ayam masak.
5. Masukkan jagung, karet, ubi benggala, kubis
6. Akhir sekali sebelum angkat masukkan daun sup, ratakan dan terus angkat.

7. Panaskan oven pada suhu 180 C selama 20 minit. Api atas dan bawah
8. Masukkan inti kedalam acuan pie anggaran 1/2 penuh.
9. Masukkan ubi kentang yang telah dilenyek tadi.
10. Ratakan paras acuan Pie. 
11. Dengan menggunakan garfu halus, tores sedikit pada permukaan pie
12. Masukkan kedalam oven, tukar suhu ke 230 C api atas saja. (Pastikan pintu oven direngangkan/dibuka  sedikit.
13. Bakar selama ~ 25- 30 minit atau sehingga bahagian atas keperangan
(Jangan dibakar terlalu lama. Walaupon dengan api perlahan kerana texture dan rasa inti akan menjadi kurang sedap)

* Selamat menjamu selera ...


Wednesday, 15 October 2014

UDANG GORENG Tumis Cili Hidup.......


Assalamualaikum

Menu untuk dikongsi untuk hari ni adalah salah satu menu kegemaran  saya.
Saya memang suka masakan pedas.
Kalau tak ada cili .. rasa tak sah pula. tak berselera nak makan
Kalau dapat cilipadi fresh lagi sedap dibuat ulam. terutama nya cili padi kampong

Jom kita semak resepi ini

BAHAN A (diperap 5-10 minit)
1/2 kilo udang bersaiz besar
sedikit garam (sedikit saja ya, kerana udang itu sudah ada rasa kemasinan ia sendiri)
sedikit kunyit.

BAHAN B
Minyak untuk menggoreng

BAHAN C (di tumbuk)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji cili merah (segar)
10-15 biji cili padi
sedikit belacan

BAHAN D
1 sudu besar sos tiram
Jus limau kasturi (1 biji)
sedikit air

Cara-Cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng Udang yang telah diperap tadi. Pastikan goreng 1/2 masak sahaja dan ditoskan minyak nya.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan C dan masukkan bahan D. Masak sehingga terbit minyak dan kuah menjadi pekat.
3. Masukkan Udang dan ratakan supaya berpalut pada kuah Biarkan seketika dan boleh lah diangkat.

Sedap makan dengan nasi panas-panas..

*Selamat menjamu selera ...




Monday, 13 October 2014

SOTONG KUNYIT Meletop-letop !!!


Assalamualaikum semua ...

Pernah makan ayam goreng Kunyit meletup' ?
hahaha.... MELETOP  !

Kalau yang tinggal area KL ni , boleh lah singgah di PNB Darby PARK untuk merasa lauk ayam ni.

Tapi kena pi awal dan kena sanggup QUE panjang ya........
Kalau sampai pukul 1.30 alamat tengok kedai aje lah...

Tapi kali ni saya buat Sotong Goreng Meletup . Bukan ayam ya.
Jom kita tengok resepi nya............

BAHAN A
Minyak untuk menggoreng

BAHAN B
1 Kilo sotong (saya beli sotong kurita) dipotong kecil.
Tepung Goreng Tempura (saya guna Jenama BESTARI)

BAHAN C
Kunyit serbuk
garam

BAHAN D
Bawang besar
kacang panjang
Lobak merah (Kalau suka)
Cili padi

Cara-Cara Memasak
1. Sotong digaul dengan tepung dan digoreng sehingga masak dan hampir kekuningan. Diangkat dan ditoskan minyak.
2. Sotong yang telah digoreng diatas gaul pula dengan bahan C (Kunyit dan garam) . Perap ~ 5 minit
3. Goreng semula sotong tadi. Sebelum angkat masukkan bahan D.
4. Siap ....

Memang meletop sedap ...... Selamat menjamu selera !

Friday, 10 October 2014

BERGEDIL DAGING Qurban 2014 .... Jom buat


Assalamualaikum

Rasa nya masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat  Hari Raya Aidil Adha kepada semua sahabat yang beragama Islam semua.

Kepada yang buat korban tahun ni, atau terima daging korban........
kalau ada lebihan daging bolehlah buat bergedil macam saya ni hehehe

Tempoh hari dah buat bergedil
tapi rasa tak puas pula makan.
maklumlah buat 1/2 kilo daging saja.
MAKA kali ni buat 1 kilo.

ha.. lega
sedap !
memang lebih daging dari ubi
puas makan 
hehehe.......

BAHAN A
1 kilo daging (dipotong kpd ketulan-ketulan kecil, direbus dan dimesin hancur tanpa air)
5 biji ubi kentang (dibelah 4, di rebus sehingga empuk, dibuang kulit dan ditumbuk atau dilenyek)
2 biji bawang besar (dibelah 8 dan dihiris nipis)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk halus. Boleh kurangkan jika tidak suka pedas)
1 kiub daging lembu KNOR
Daun sup-5 tangkai (dihiris 1/2 inci)
sedikit cili merah (dihiris)
2 1/2 sudu besar tepung jagung (supaya tidak pecah semasa menggoreng)
garam

BAHAN B
1 biji telur + 1/4 cawan air (dikocak)

BAHAN C
Minyak untuk menggoreng tenggelam atau separug tenggelam

Cara-Cara memasak
1. Satukan kesemua bahan A.
2. Ambil sejemput anggaran 30-40gram dan bulatkan, diikuti dengan tekan sedikit supaya ia menjadi sedikit leper.
3. Panaskan minyak dalam kuali,
4. Celupkan bergedil kedalam bancuhan B dan digoreng.
Pastikan bahagian gorengan menjadi sedikit keperangan baru dialihkan ini adalah untuk mematikan ia tidak pecah.


Sunday, 5 October 2014

KUEY TEOW KERANG Berlada Hitam... layan Pedas



BAHAN A
Minyak untuk menumis
3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dihiris nipis)
1 biji bawang besar (ditumbuk atau dihiris nipis)

BAHAN B
1 kilo kerang (dibasuh sehingga bersih, direbus dan diasingkan dari kulit)
10-15  ekor udang hidup (direbus dan diasingan dari kulit) 

BAHAN C
1/2 mangkuk air rebusan kerang
1/2 mangkuk air rebusan udang
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
2 camca besar kicap pekat
1 kiub ikan bilis KNOR
sedikit garam


BAHAN D
1 kilo kuey Teow
2 genggam taugeh
Sayur kucai

BAHAN E
cili merah/hijau
Bawang goreng

Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan A.
2. Setelah bawang bertukar keperangan, masukkan bahan B. Masak sehingga kuah mendidih.
3. Masukkan Kuey Teow dan Sayur kucai. Ratakan menggunakan garfu untuk mengelakkan Kuey Teow hancur.
4. Sebelum angkat masukkan bahan B dan taugeh. 
5. Taburkan cili merah/hijau dan bawang goreng semasa menghidang.

* Selamat menjamu selera




Friday, 12 September 2014

KUEY TEOW GORENG TOMYAM yang mengancam


Assalamualaikum

Dapur ku  dah ber' habukkkk !
fuh ! fuh ! fuh! kemasssssssssssssssssss

huhuhu !!!!
layan kuey Teow aja ya !

BAHAN A
1 bungkus Kuey Teow (anggaran 1 kati)
sedikit taugeh

BAHAN B
sedikit minyak untuk menumis
1/2 biji bawang besar (dihiris nipis)
2 ulas bawang putih

BAHAN C
1 kiub perencah TOMYAM 'KNOR'
15 biji cili padi (ketuk lebam-lebam)
2 batang serai  (ketuk lebam-lebam)
1/2 sudu makan gula
sedikit air
sedikit garam

BAHAN D
3 helai daun limau purut
1 biji bawang besar
6 ekor udang besar
1/2 batang lobak merah (potong kiub)
1 biji tomato (dibelah 4)
sedikit sayur kubis

Cara-cara memasak.
1. Panaskan minyak didalam kuali.
2. Tumis bahan B sehingga naik bau
3. Masukkan semua bahan C kedalam kuali dan masak sehingga kuah menjadi sedikit pekat.
4. Masukkan bahan D.
5. Akhir sekali masukkan Bahan A

* Selamat menjamu selera .....

Wednesday, 3 September 2014

PUDING JAMBU BATU nona-nona manis


Assalamualaikum
Saperti selalu Puding NONA tetap menjadi 'pujaan hati ku'

Kelembutan yang saya buat saperti biasa lah...
yang bila masuk mulut terus saja hilang
teramat-amat lembut  tetap menjadi pilihan

Resepi saperti biasa saperti di sini , di sini dan di sini
layan aja

BAHAN A
1 kotak Puding Jambu Batu 'Nona' (85 g)
1000 ml air
1 sudu besar gula putih
4 helai daun pandan

Cara-Cara Memasak:-
1. Masukkan kesemua bahan A diatas kedalam periuk dan masak dengan api yang perlahan sehingga serbuk puding larut.
2. Sejukkan  ~ 5 minit dan tuangkan kedalam gelas/mangkuk.
3. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurang nya 2 jam.

* Selamat menjamu selera ...


Friday, 29 August 2014

TALANG GORENG 3S Segera, Senang, Sedap



Assalamualaikum ....

Hari ni post resepi yang ter-amat  amat ringkas. 
boleh dikategorikan sebagai 'resepi malas masak'
sebab nak kejar projek dateline ...hohoho !
kejar-kejar....
* sedap makan dengan nasi panas berasap

BAHAN A
Minyak untuk menggoreng
1 ketul ikan talang kering (di potong kiub-kiub kecil)
1/2 cawan bawang goreng (beli aja yang ready made)
15 biji cili padi (kalau dapat cili kampong lagi sedap)

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali (tidak terlalu banyak ).
2. Goreng Ikan talang kering sehingga masak. 
3. Sebelum angkat masukkan cili padi dan bawang goreng.
4. Siap...
* Selamat menjamu selera ...

Tuesday, 19 August 2014

CURRY IKAN PARI Citarasa Utara masam-masam sedap !



Assalamualaikum

Dah nama orang Utara, kalau tak ada kari
macam tak lengkap menu harian
Semua jenis ikan boleh dibuat kari.

*Kalau masak ikan bersaiz kecil .. lebihkan jintan manis berbanding jintan putih
*Kalau masak ikan besar, lebihkan pula jintan putih berbanding jintan manis

Kari Utara lebih rasa masam
*Kalau masak kari bawal, lebihkan asama jawa. lagi masam lagi sedap
*Kalau masak kari ikan pari, lebihkan bawang putih, kurangkan sedikit asam jawa.

Itu lah tips EMAK kepada saya.


BAHAN A (Bahan tumis)
3 tangkai daun kari
7 ulas bawang putih (di tumbuk)
1 biji bawang besar atau 5 ulas bawang merah kecil (di tumbuk)
1 sudu besar halba campur

BAHAN B (Bancuhan Rempah)
3 sudu besar (penuh/bun-bun) Rempah serbuk Kari ikan  (Saya guna BABAS)
50 gram asam jawa + air dan di perah 3 kali akan di campur kedalam bahan rempah diatas
sedikit garam

BAHAN C
Santan cair dari 1/2 biji kelapa(Kalau suka)
atau 2 gelas air biasa (kali ini saya masak tanpa santan)

BAHAN D
Ikan pari (~ 1 kilo)

BAHAN E (menjadikan kari lebih sedap dan menyelerakan)
1 biji tomato biji di belah 2
5 helai daun bawang di kerat panjang
2 biji cili hijau besar, dibelah 2 dan di buang biji
Kacang bendi

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan 3/4 cawan minyak. Pastikan minyak betul betul panas.
2. Masukkan bahan A dan kacau jangan hangit dan sehingga keperangan dan wangi.
3. Masukkan bahan B yang telah di adun dan besar kan api.
4. Apabila tumisan tadi mendidih <> 5 minit, kecilkan api dan biarkan rempah masak dan ia menjadi sedikit kering dengan minyak yang bergeledangan yang banyak.Setiap 5 minit kacau supaya tidak hangit dan berkerak.
5. Masukkan bahan C, Kacau-kacau supaya rempah sebati.
6. Terus masukkan Ikan dan bahan E. Kecilkan api dan biar ikan masak perlahan-lahan.

Saperti biasa 
TIPS penting: Jangan sekali-kali kacau/aduk kari ini, kerana ikan-ikan akan hancur.
Untuk pastikan kari masak dengan serata, cuma perlu goyangkan periuk mengikut putaran jam(atau kekiri kekanan)

* Selamat menjamu selera ....




Tuesday, 12 August 2014

TEMPOYAK PUCUK UBI hello !!!



Assalamualaikum !!!
Hai !!!!
Hello !!!
hehehe...............

sedap !
layan dengan nasi panas-panas ......................................

BAHAN A
2 cekak Pucuk ubi kayu

BAHAN B 
15-20 biji cili padi (dimesin halus)
2 inci kunyit hidup (dimesin halus)
10-15 ekor udang hidup (dibuang kulit)
2 batang serai (diketuk lebam-lebam)
sedikit lengkuas (diketuk lebam-lebam)
3 keping asam gelugor
1 kiub bilis KNOR
Santan cair dari 1/2 biji kelapa

BAHAN C
1 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
2-3 sudu besar tempoyak
garam

Cara-cara memasak
1. Rebus Pucuk Ubi sampai empok. 
* Pucuk ubi kali ini cepat pula empok berbanding yang dulu saya masak tu., sampai 3 jam ++. Kali ni dalam 1 jam ++  dah ok
Kalau dah empok, tapis air nya
2. Dalam periuk yang sama yang berisi pucuk ubi, masukkan bahan B. 
3. Masak sehingga mendidih kembali.
4. 10 minit sebelum angkat, masukkan bahan C.
5. Siap untuk dihidangkan

* Selamat menjamu selera ....

Monday, 11 August 2014

BERGEDIL DAGING .... betul-betul mengancam selera !


Assalamualaikum semua

Bergedil daging ini saya buat pada hari sabtu lepas selepas jenguk FB sahabat lama yang berkerja di organizasi yang pernah saya berkhidmat suatu masa dulu (masa muda-muda lah tu....hehehe).

Kalau tanya saya berapa bintang akan saya berikan  ?
Jawapan nya 5 *****

sedap !.
bukan saya saja kata sedap, tapi kakak saya pon kata SANGAT SEDAP !

walaupon resepi nya nampak macam biasa-biasa saja, tapi teknik menyediakan nya sedikit berlainan dari yang pernah saya buat dulu.

daging nya dimesin hancur dalam blender 'Tanpa Air'... tak terfikir pula dulu
jadi mana-mana 'gigitan' pada bergedil pasti akan terasa keenakkan nya

Jom cuba...
berbaloi !!!

resepi ini saya alter sana sini sikit mengikut kesesuaian selera saya

BAHAN A
1/2 kilo daging (dipotong  kpd 5-6 ketul, direbus dan dimesin hancur tanpa air)
5 biji ubi kentang (dibelah 4, di rebus sehingga empuk, dibuang kulit dan ditumbuk/lenyek)
2 biji bawang besar (dibelah 8 dan dihiris sederhana tebal)
1 1/2 sudu teh lada hitam (ditumbuk halus. Kalau suka lebih pedas, boleh ditambah lagi)
1/2 sudu teh perencah 'secukup rasa Maggie'
sedikit daun sup-5 tangkai (dihiris 1/2 inci)
1 sudu besar tepung jagung (supaya tidak pecah semasa menggoreng)
garam

BAHAN B
1 biji telur + 1/4 cawan air (dikocak)

BAHAN C
Minyak untuk menggoreng.

Cara-Cara memasak
1. Satukan bahan A.
2. Ambil sejemput dan bentukkan bulat mengikut saiz  kesukaan, diikuti dengan tekan sedikit supaya ia menjadi sedikit leper.
3. Panaskan minyak dalam kuali,
4. Celupkan bergedil kedalam bancuhan B dan goreng.
Pastikan bahagian gorengan menjadi sedikit keperangan baru dialihkan

* Selamat menjamu selera ...

Friday, 8 August 2014

MASAK KUNING Telur ayam



Assalamualaikum

Dah jemu makan ayam?
Jom makan telur nya pula ....

BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis
1 ulas bawang merah (dihiris nipis)
1 ulas bawang putih(dihiris nipis)
1 sudu besar biji sawi
1 inci halia

BAHAN B (dimesin halus)
10 ulas bawang merah kecil
8 ulas bawang putih
2 biji buah keras
Lengkuas..sebesar 2 ibu jari 
20-30 Cili Padi. * Lagi sedap kalau guna cili padi kampong


BAHAN C
3 batang serai (di ketuk)
1 sudu teh Serbuk Kunyit
3 keping asam gelugor

BAHAN D
Santan Pekat dari 1/2 biji kelapa
8 biji telur ayam direbus dan dikopek kulit
3 biji tomato segar (dibelah 2 jika bersaiz besar)
1 kiub Pati Ayam KNOR
1 helai daun kunyit 
4 helai daun limau purut
Sedikit garam

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan bahan A dan goreng sehingga bawang betul-betul layu atau 
hampir keperangan
3. Masukkan bahan B dan C. Masak sehingga terbit minyak yang banyak dan menjadi pekat/hampir garing.
4. Masukkan bahan D dan biarkan ia mendididih perlahan-lahan (Sentiasa dikacau supaya santan tidak pecah minyak dan menjadikan kurang menarik)
5. Siap untuk dihidangkan.

* Selamat menjamu selera ....

Sunday, 3 August 2014

MEE SUP BANDUNG


Assalamualaikum. 
Salam Aidil Fitri semua..

Hari ni dah 7 hari kita menyambut hari raya Aidil Fitri.
Kepada yang berpuasa 6 mulai dari raya ke 2, InsyaALLAHesok kita akan beraya puasa 6 pula.

Posting hari ni masih kepada juadah hari raya tempoh hati
Jom kita semak resepi...

BAHAN A
1 1/2 kilo tulang lembu bersama daging
3 biji bawang besar (dibelah 4)
10 ulas bawang putih (dibelah 2)
3 inci Halia
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk halus)
3 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

BAHAN B
Sedikit minyak untuk menumis
1 cawan Kacang tanah (digoreng dan ditumbuk)
15 biji cili kering  (dimesin halus)

BAHAN C
1 biji ubi keledek merah sebesar 1 1/2 buku lima (direbus dan dimesin halus)
1 kiub daging KNOR
sedikit garam
Daun sup
Bawang goreng

BAHAN D
1 kilo mi basah (dicelur dalam air yang panas, tos dan letakkan sedikit minyak supaya tidak melekat antara satu sama lain)
Taugeh segar
Limau kasturi
Cili padi/Cili merah
Daun sup
Daun bawang
Tomato biji

Cara-Cara memasak kuah
1. Satukan bahan A dalam periuk tekanan dan rebus sehingga daging empok. Saya ambil masak 45 minit ++  (45 minit dari masa periuk mula berbunyi menandakan ia mendidih).
2. Panaskan minyak didalam kuali dan goreng cili mesin (bahan B) sehingga terbit minyak. Masukkan kacang tanah. Goreng lagi sehingga hampir garing. Masukkan kedalam sup daging yang telah direbus diatas.
3. Juga masukkan bahan C diatas kedalam sup. Teruskan merebus sehingga mendidih kembali.

Selamat menjamu selera ...

Friday, 1 August 2014

KETUPAT PULUT Daun Pisang...menjadi pilihan



Assalamualaikum,

Selamat Hari raya semua...
Saperti biasa ketupat Pulut daun Pisang menjadi pilihan saya

Jom kita semak resepi nya...saperti selalu Raya 2013

400 gram BERAS PULUT biasa
550 gram santan pekat dari 1 biji kelapa (Jika Pulut SUSU, santan lebihkan sedikit = 650 gram)
8 gram Garam halus (Sukatan garam ini sudah cukup menjadikan pulut lemak-lemak manis)
1 camca besar gula putih

3 pelepah daun pisang (dilayur diatas api terlebih dahulu)
tali rafia (dipecahkan kepada  5)

Cara-Cara Memasak Pulut :-
1. Basuh pulut beberapa kali untuk memastikan ketupat tahan lebih lama.
2. Masukkan pulut, santan, garam dan gula kedalam periuk dan tanak saperti tanak/masak nasi biasa.
3. 3-10 minit pertama selepas pulut diletakkan atas dapur, kacau dibahagian bawah untuk mengelakkan ia berkerak. Jangan ditinggalkan sehingga santan betul betul kering.
4. Perlahankan api sekecil yang boleh dan tutup periuk saperti memasak nasi.
5. Masak sehingga pulut masak sepenuhnya atau 3/4 masak.

6. Sudukan pulut anggaran 45 gram keatas daun pisang, gulung dengan daun pisang disusuli dengan memadatkan pulut kebahagian tengah.
7. Potong untuk memperkemaskan lebihan daun pisang.
8. Ikat dengan tali rafia. Sekiranya pulut ditanak 3/4 masak, ikatan harus dibiarkan sedikit longgar. Tetapi jika telah dimasak sepenuh nya, ikatan bolehlah diperketatkan sedikit.
9, Kukus 45 minit - 1 jam

TIPS:
Jangan di-tinggalkan pulut semasa memasak kerana santan cepat kering dan hangit.

Selamat Hari raya

Sunday, 20 July 2014

PUDING 'MATAKUCING' nyum nyum nyum nyaman....


Assalamualaikum semua

Hari ni dah masuk 22 hari kita berpuasa.
sekejap saja masa berlalu
sedih pula kerana tak lama lagi Ramadan akan meninggalkan kita...
emmm...sedih

hari ni saya postkan entry puding yang saya sediakan semalam,
awal nya rancang nak buat air buah mata kucing saja
aleh aleh teringin pula nak makan puding
tengah-tengah malam, paksa Pakcik Google carikan resepi.
walaupon keletihan kerana baru saja sampai penang dari kl..
5 jam perjalanan amat meletihkan
Tapi sebab teringin sangat, paksa juga mata untuk celik dalam tidur...
cari resepi...

Pandai pula Pakcik Google mencari.......
rumah pertama dituju terus kedapur Masam Manis.
apa lagi terpikat sangat ...
terima kasih Azlita.

Jom kita semak resepi yang saya ubah suai sukatan mengikut selera saya

BAHAN A
7 gram agar-agar tali + sedikit air

BAHAN B
1 liter air (~ 1 kg  kalau timbang)
100 gram gula
8 helai daun pandan
Pewarna kuning

BAHAN C
40 gram isi buah mata kucing (dimesin 2/3 hancur)

BAHAN D
1 sudu besar biji selasih (dibasuh dan direndam sekejap)

Cara-cara memasak
1. Satukan bahan A dan masak sehingga agar-agar cair
2. Masukkan bahan B dan teruskan memasak sehingga gula larut.
3. Tapis dan masukkan bahan C dan D.
4. Masak selama ~ 5 minit lagi (tidak perlu sampai mendidih)
5. Sejukkan sedikit sebelum dimasukkan kedalam gelas
6. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurang nya 1 jam.

* Selamat berbuka ....

Wednesday, 16 July 2014

PAJERI RAMBUTAN




Assalamualaikum semua...

Sayang tengok buah rambutan luruh banyak ditepi dapur.
Nak panjat, tak reti
hehehe.......
Setakat kait yang bawah-bawah tu ok lah
tu pon jenuh ....

dari terbuang macam tu saja... buat pajeri pon sedap kan.
sedap makan dengan ikan masin.
saya gu kan dengan ikan talang cili bawang saja.
SEBAB....
ikan tu saja ada dalam peti ais....selain ikan bilis

Buat lebih sikit, untuk diberi pada jiran dan penghuni Pondok Mengaji.
Alhamdulillah
sedekah dibulan puasa

Jom kita semak resepi ....

30-35 Buah Rambutan (Boleh dilebihkan jika suka)

BAHAN A
Minyak masak
1 kuntum Bunga Lawang
3 kuntum Bunga Cengkih
3 biji Buah Pelaga
2 batang Kulit Kayu Manis
2 Tangkai Daun Kari
1 biji bawang besar (Hiris nipis)
3 ulas bawang Putih (hiris nipis)
1 inci Halia (Hiris memanjang)

BAHAN B
3 sudu besar penuh Rempah Kari DAGING
1/2 sudu besar Lada Hitam (Tumbuk halus)
1 1/2 sudu besar Udang Kering (Tumbuk lebam-lebam saja)
1 sudu besar Kerisik
3 cawan air
Garam

BAHAN C
5 sudu besar penuh gula putih
1 cawan air atau santan cair (saya tidak menggunakan santan dalam masakan ini)

Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak didalam periuk.
2. Masukkan Bahan A dan goreng sehingga wangi dan garing.
3. Kemudian masukkan Bahan B.
4. Besar kan api dan biar kan ia mendidih selama 5 minit. Kemudian kecilkan api dan masak sehingga terbit minyak yang banyak dan rempah masak
   Pastikan sentiasa kacau supaya rempah tidak hangit atau berkerak.
5. Selepas terbit minyak, masukkan Bahan C dan kacau. Biarkan ia mendidih kembali.
6. Akhir sekali masukkan rambutan dan biarkan kari mendidih perlahan-lahan <> 10 minit dan terus diangkat.

* Selamat berbuka puasa

Monday, 14 July 2014

DALCA SAYUR TUMIS DARAT ....harummmm


Assalamualaikum...

Juadah iftar hari ke 15 ini dimasak oleh anak saudara saya Siti Nurul Jannah.
Memang sedap...
Aroma dalca ini memang harummmmm...

sedap ke tak sedap ? ... haaaa  sampai bangun sahur beberapa kali semata-mata nak makan dalca ini.
Kalau ada roti pon sedap juga

Jom kita semak resepi

BAHAN A
1 sudu besar penuh Rempah kari Daging
1 sudu teh  kunyit
1/2 kilo daging
segenggam kacang dhal (direndam semalaman dan dibasuh. Jika terbeli dhal yang keras, mesin/tumbuk hancur terlebih dahulu)
Air untuk merebus

BAHAN B
Santan Pekat (1 mangkuk)
2 biji ubi kentang
2 biji terung 
1 kiub KNOR 'DAGING LEMBU'
garam

BAHAN C
1 batang Lobak merah
10 kacang panjang
4 jangung muda

BAHAN D (* menjadikan aroma dalca amat harum sekali)
2 camca besar minyak sapi GLEEBLEND
8 ulas bawang kecil merah (dihiris nipis)
halia sebesar ibu jari (dihiris nipis dan memanjang)
2 tangkai daun Kari
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
sepokok daun sup (dipotong~ 1inci) 

BAHAN E
3 biji cili merah/cili api (Di hiris halus)
2 ulas bawang putih (Di hiris halus dan memanjang atau nipis)
2 tangkai daun sup (Di potong kecil)

Cara-Cara Memasak
1. Rebus Bahan A selama ~ 2 jam atau sehingga kacang dhal dan daging empuk.
2. Masukkan Bahan B. Perlahan kan api supaya santan tidak pecah minyak.Masak sehingga santan hampir-hampir mendidih
3. Masukkan Bahan C. Masak ~ 5-10 lagi. Pastikan sayur tidak terlebih masak dan boleh diangkat.

4. Dalam kuali yang lain, panaskan Minyak sapi Gleeblend.
5. Masukkan Bahan D dan goreng sehingga bau harum dan bawang kekuningan.
6. Terus masukan gorengan ini bersama-sama minyak sapi...kedalam periuk DALCA (3) di atas.

7. Semasa nak makan, taburkan bahan-bahan E diatas 'DALCA' tadi.

* Selamat berbuka puasa ...