URAP PUCUK BELUNTAS yang sedap ... Untuk ibu yang menyusu


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...

2 hari lepas akak sediakan URAP PUCUK BELUNTAS.
Di utara tanah air ini, ia lebih dikenali sebagai kerabu.

Biasa nya pucuk beluntas akak makan mentah sebagai ulam sahaja.
Cicah dengan sambal belacan atau sambal kelapa memang sedap aiii !

Tapi kali ini akak sediakan sebagai kerabu pulak.
Maklum dah lama tak makan kerabu ulam ulaman...

Yang ini khas untuk ibu yang menyusu sebagai mengikut saranan doktor pakar supaya lebihkan makan sayuran hijau untuk memperbanyakan susu.
Tapi akak sediakan lebih untuk ahli keluarga yang lain juga.
Tak kan yang lain nak tengok-tengok saja kerabu yang mengancam selera ini... kannnn !

Sedap atau tidak ?
Kalau tak sedap, tak kan anak saudara sanggup ber' WSAP bertanyakan tentang kerabu ini.
Sedap sungguh kata nya sampaikan beliau sanggup ratah begitu saja !!!!!!
hehehe ........

Jom kita timjau serba sedikit mengenai Khasiat Daun Beluntas 
Rujukan WIKIPIDIA


Beluntas atau beluntas paya ialah sejenis ulam dengan nama botaninya adalah Pluchea indica.
Pucuknya dijadikan sebagai ulam dan boleh juga sebagai salah satu ramuan untuk nasi kerabu. 
Rasanya masam-masam manis dan berangin serta berbau harum.

Ciri botani
Beluntas ialah pokok renek herba sederhana besar yang boleh meninggi sehingga 2 m. Batang separa berkayu ini terdapat banyak cabang dan mudah bertunas, diselaputi bulu-bulu halus. Daun tunggal, sederhana besar, sedikit berisi, tirus panjang, tepi bergerigi kasar bergelombang, berwarna hijau terang, pucuk muda berwarna kuning, permukaan berkilat, tangkai pendek dan berbau. Bunga majmuk, bersaiz kecil, putih atau keungguan, terdapat dalam jambak bunga di hujung dahan. Buah atau biji berwarna putih, halus, banyak rerambut halus berfungsi memudahkannya melayang ditiup angin.

Penanaman
Ia sesuai ditanam di kawasan yang menerima cahaya matahari penuh atau separa penuh di bawah naungan.

Khasiat
Daun mengandungi air, karbohidrat, magnesium, serat, steroid, vitamin, alkoloid, flavonoid, saponin, asid chlorogenik, natrium, kalium, aluminium, kalsium, alkohol benzil, asetat benzil, eugenot, kamfor, kardinol, linalool, pinen-alkaloid, dan minyak pati.

Beluntas boleh dimakan bagi merawat penyakit keputihan bagi wanita, disentri, haid tidak menentu, nafas berbau, peluh berbau, badan berbau, sakit urat pinggang, sengal-sengal, sakit sendi (reumatisme), sakit otot, dan ulser. Ia juga boleh dimakan untuk awet muda dan bagi orang yang kurang berpeluh.




Bahan A
1 mangkuk besar pucuk beluntas (dihiris halus)
1 cekak daun pudina (dihiris halus)

120 gram kelapa parut putih (disangai sekejap)
6 ulas bawang merah (dimayang nipis)
1 inci halia (dihiris batang mancis)
2 camca besar 'penuh' gula perang / gula kabung
1/2 camca teh lada hitam serbuk
sedikit garam

Bahan B (ditumbuk halus)
belacan sebesar ibu jari tangan (dibakar)
3 batang serai (dihiris dahulu)
25 gram ikan bilis (disangai)
2 biji cili merah
2 biji cili padi (sesuaikan kepedasan)

Bahan C
4 biji limau nipis

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Pucuk beluntas dan pudina diambil daun nya sahaja, dibersihkan dan dihiris nipis.
2. Kelapa parut disangai sekejap untuk mengeringkan sedikit air nya; juga untuk mengelakkan ia cepat basi disamping menerbitkan aroma kelapa sangai.
3. Ikan bilis disangai sehingga masak dan belacan dibakar.

4. Tumbuk bahan B sehingga halus.
5. Satukan kesemua bahan A dan B didalam bekas yang besar dan digaul sehingga rata.
6. Limau nipis boleh diperah segera atau ketika dimakan.
7. Siap untuk dihidangkan.

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

2 comments:

  1. Ada tanam pokok herba ni, tapi tak pernah makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena cuba Warisan Petani.
      Akak lebih suka ulam beluntas ini dari ulam raja,
      rasa nya sedikit lemak-lemak,

      Delete

Powered by Blogger.