CENDAWAN CAMPUR ... sungguh meriah, sungguh sedap. Hirup hingga ke titisan terakhir !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...

Masih dengan resepi cendawan, tapi kali ini CENDAWAN CAMPUR.

Baki cendawan yang tinggal tak sampai semangkuk besar, akak campurkan dengan beberapa sayur yang lain supaya nampak lebih meriah dengan beberapa bahan perasa dan terhasil lah sup yang sangat-sangat sedap,
Kuah nya dihirup sampai ke titisan terakhir gituuuuu !
Itu lah gambaran betapa enak nya sayur yang dimasak simple-dimple ini.

Sebenar nya sebelum-sebelum ini  akak dah buat 'Masak Lemak', 'Masak Kurma' dan 'Masam Manis' cendawan.
Tapi belum sempat nak di edit, jadi kita layan resepi ini dulu ya,

Kadang lauk atau sayur yang dimasak 'campak-campak begini lah yang paling sedap !
Tambahan  lagi akak jarang masak sayur fucuk sebegini
Disamping penggunaan sedikit 'stok ayam Maggi' menggantikan 'kiub pati ayam' menjadikan sedikit kelainan rasa pada sayur campur kali ini.

Tak percaya ? Mesti Cuba ................


Bahan A
Minyak untuk menggoreng/menumis
3/4 - 1 mangkuk besar cendawan
2 biji ubi kentang bersaiz besar (dibuang kulit dan dipotong 'baji/wedges')

Bahan B
2 ulas bawang merah (dihiris nipis)
2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1/2 inci halia (dihiris nipis)
1 mangkuk kecil udang kertas (dibuang kepala dan ekor)

Bahan C
15 biji fish ball
3 keping fish cake (di hiris tebal)
2 lobak merah (dipotong kiub)

Bahan D
fucuk secukup nya * lagi banyak lagi sedap (dipotong sepanjang ~ 3 inci kemudian di rendam 1/2 jam dan ditoskan air nya)

air secukupnya sebagai kuah
1/2 camca besar 'Stok ayam 'Maggie' (dalam botol)
1/2 camca teh lada hitam serbuk
1/2 camca teh lada putih serbuk
garam

Bahan E
Daun sup (dipotong pendek)
Cili padi hijau (dihiris menyerong)
Cili padi merah (dihiris menyerong)

Bahan F
Bawang goreng

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sehingga keperangan. Angkat dan ketepikan ia.

2. Kurangkan minyak jika berlebihan, tumis bahan B (kecuali udang) sehingga terbit aroma.
3. Masukkan udang, kacau -kacau sehingga wangi.
4. Terus masukkan bahan C dan masak sehingga lobak 1/2 empuk.
5. Masukkan bahan D,  perlahankan api dan masak sehingga kuah hampir mendidih.
6. Masukkan bahan E dan biar selama 5 minit lagi boleh diangkat untuk dihidangkan dengan taburan bawang goreng diatas.

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

2 comments:

Powered by Blogger.